Wat je moet weten vóórdat je met een WordPress website gaat beginnen
20 september 2019 
2 min. leestijd

Wat je moet weten vóórdat je met een WordPress website gaat beginnen

Zoals ik al vaker zeg (in ongeveer elk artikel dat ik schrijf haha) is WordPress echt een ideaal systeem, ook voor mensen zonder technische kennis, die net beginnen met het maken van een WordPress website. Het is natuurlijk niet voor niks dat vrijwel iedereen anno 2019 wel weet wat WordPress is 🙂 Het is gratis en makkelijk op te zetten. Vooral perfect voor startende ondernemers en kleine ZZP’ers die geen budget hebben om het uit te besteden.

Toch zitten er absoluut wel wat haken en ogen aan. In dit artikel vertel ik je een paar dingen die je eigenlijk zou moeten weten voordat je überhaupt begint met WordPress. En nee, het is niet de bedoeling dat ik je afschrik 😉 Integendeel!

01. Het zal nooit dezelfde kwaliteit hebben als een website die door een webbouwer is gemaakt.

Ja sorry, maar dat is gewoon echt zo. Laten we voor het gemak eens mij als voorbeeld nemen. Ik zit ondertussen al meer dan elf jaar in dit vak… Ik ben niet alleen een doorgewinterde WordPress’er, maar ik heb ook veel ervaring met / en kennis van:

 • Programmeertalen.
 • Gebruiksvriendelijkheid.
 • Design in het algemeen.
 • SEO (scoren in zoekmachines).
 • Online marketing.
 • Online ondernemen in het algemeen.

En nog veel meer. Natuurlijk zijn mijn websites beter dan een DIY website 🙂 En weet je, dat is op zich prima. Als jij net begint en/of als je het budget niet hebt om het uit te besteden: je moet ergens beginnen. Maar houd er wel rekening mee dat je vroeg of laat het waarschijnlijk alsnog gaat uitbesteden aan iemand die jouw website naar een hoger niveau kan tillen. En… leg niet de lat te hoog voor jezelf. Je kúnt niet verwachten dat jouw website even goed zal zijn als iemand die dit al 10 jaar als beroep doet 🙂 C’est impossible!

02. Ga niet voor WordPress.com

Gelijk even een praktische tip tussendoor: er is dus een héél groot verschil tussen WordPress.org en WordPress.com.

03. Verdiep je in het onderhoud van een website

Whoaa, ja dat klinkt heel erg technisch en ik vermoed dat je nu gelijk al geen zin meer hebt in het maken van een website 😉 Laat je niet afschrikken, zo ingewikkeld is het ook weer niet. Ik zal het even kort samenvatten. Er zijn drie delen binnen WordPress die regelmatig updates krijgen:

 • WordPress zelf.
 • Het thema dat je kiest.
 • De plugins die je toevoegt.

Alledrie krijgen regelmatig updates. Deze updates hebben vaak te maken met o.a. het verbeteren van de veiligheid. Het is dus belangrijk dat je deze updates wel uitvoert. Maar wat nog belangrijker is: de updates gaat niet altijd goed. En daarom geef ik je de volgende belangrijk tip: maak altijd eerst een back-up van je website voordat je updates gaat doen.

04. Houd je website simpel

Meer is niet altijd beter. En in het geval van websites is “meer” juist meestal slechter. Ga niet allerlei tierelantijntjes toevoegen. Besteed je tijd een stuk nuttiger 😉 Voeg alleen dingen toe die écht meerwaarde hebben voor jouw bezoeker. Niet een meerwaarde voor JOU, nee voor je bezoeker. Houd je teksten simpel, gebruik goede kopteksten en plaats duidelijke linkjes.

05. Een website is nooit klaar

Een goede website groeit namelijk met jou mee. En er zijn altijd wel dingen die te verbeteren zijn. En er zijn altijd wel gemiste kansen waar je meer mee zou kunnen doen. Maar weet je: dat is prima! Je moet ergens beginnen. Stel het live gaan van je website ook niet uit totdat het “perfect” is, want dat zal het nooit zijn. Zet je website live zodra;

 • Het jouw logo en huisstijlkleuren heeft.
 • Je aanbod er op staat (tekst hoeft ook niet perfect te zijn).
 • Je contactgegevens er op staan.

Meer heb je eigenlijk in theorie niet nodig. En zodra het live staat kun je altijd nog aan de slag gaan met bijvoorbeeld:

 • Het optimaliseren voor zoekmachines.
 • Verbeteren van teksten.
 • Toevoegen van blogs of nieuwsberichten.

Zolang de basis maar staat, kun je daarna alle kanten nog op. 🙂

Over de schrijver
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!