Wordpress

Waar je aan moet denken voordat je een ander WordPress thema kiest

02 maart 2022

Het hele concept van WordPress thema’s vind ik zelf echt ideaal. Op deze manier kun je heel gemakkelijk een nieuw jasje kiezen voor jouw website, zónder dat je een compleet nieuwe website moet bouwen. Handig wanneer je de oude stijl zat bent. Of wanneer deze niet langer voldoet aan jouw wensen en eisen. Je kunt heel gemakkelijk een ander WordPress thema kiezen in het dashboard bij Weergave > Thema’s. In de thema directory (zowel te vinden via de browser als in het dashboard van WordPress zelf) kun je een overzicht vinden van alle gratis thema’s die je kunt gebruiken. Daarnaast kun je natuurlijk ook gebruik maken van premium thema’s die je (na betaling) kunt toevoegen.

Een nieuw WordPress thema kiezen verloopt niet altijd vlekkeloos…

Het switchen naar een ander thema verloopt niet altijd vlekkeloos. Vrijwel altijd verdwijnt er hier en daar wat content. Het gebeurd natuurlijk ook weleens dat het nieuwe thema helemaal niet zo lekker werkt en dat je liever de oude weer terug hebt… En het gebeurd ook nog weleens dat het thema helemaal niet zo gaaf eruit ziet als op de screenshot.

Anyway, er kunnen allerlei redenen zijn waarom het switchen naar een ander thema niet altijd even lekker gaat. In dit artikel geef ik je een aantal tips en laat ik je weten waar je aan moet denken vóórdat je switcht naar een ander thema.

01. Maak een goede back-up!

Zoals ik hierboven al vertelde; er kunnen allerlei redenen zijn waarom je toch liever je oude thema (inclusief alle content) terug wilt zetten. Wat een opluchting als je dan een back-up hebt die je in een handomdraai kan terugzetten, zodat je website weer helemaal is zoals vóór het switchen. Het is sowieso aan te raden om altijd een goede back-up te maken wanneer je grote veranderingen gaat aanbrengen bij je website!

02. Kopieer sommige stukken content

De meeste content blijft in het systeem staan wanneer je een ander thema activeert, maar niet álle content! Vooral custom post types verdwijnen vaak na het switchen. Custom post types zijn pagina/bericht types die niet standaard zijn. Pagina’s en blogberichten zijn standaard, die zitten echt in elk thema. Maar als jouw thema extra post types heeft, dan is de kans groot dat deze content verdwijnt.

Een aantal voorbeelden van custom post types;

  • Referenties (wanneer dit een optie is in het thema en NIET door middel van een plugin).
  • Portfolio (wanneer dit een optie is in het thema en NIET door middel van een plugin).
  • Teamleden (wanneer dit een optie is in het thema en NIET door middel van een plugin).

In mijn BoonTheme thema (want dat is eigenlijk een thema, zoals de naam het al zegt) zitten ook een aantal van deze custom post types. Die gebruik ik voor onder andere de referenties en voor de uitgelichte blokken op de homepagina. Wanneer een BoonTheme klant zou switchen naar een ander thema, zullen de referenties en uitgelichte blokken verdwijnen.

Is dat een probleem? Ehm, nou niet per se. Houd er in ieder geval wel rekening mee. En kopieer eventueel deze content even naar een Word document op je computer, dan kun je het altijd weer opnieuw plaatsen op de “nieuwe” website.

Let op: ook de inhoud van de sidebars willen nog weleens verdwijnen! Als je deze wilt bewaren, dan is het een goed idee om de inhoud van sommige widgets even op te slaan op je computer.

03. Google Analytics opnieuw koppelen

Er zijn meerdere manieren om jouw website te koppelen met Google Analytics. Gebruik je een plugin? Dan is er niks aan de hand. Staat de tracking code in de header.php van het thema? Dan dien je Google Analytics wel opnieuw te koppelen. Dat geldt overigens voor alle (extra) codes die je hebt geplaatst (of laten plaatsen) in de header of footer.

04. Custom CSS, PHP en functions

Als we het er dan toch over hebben; ook aanpassingen in de CSS, PHP en functions zullen verdwijnen wanneer je switcht naar een ander thema. Kopieer deze codes van te voren, anders ben je ze kwijt. Heb je extra codes toegevoegd door middel van plugins? Deze codes blijven wél staan, maar er is een kans dat de codes zullen vloeken met het nieuwe WordPress thema. Dus wellicht is het een goed idee om deze codes even te kopiëren en daarna te verwijderen vóórdat je een ander thema activeert. Dan kun je het eventueel daarna altijd nog toevoegen.

05. Verberg je website tijdelijk

Wanneer je een ander WordPress thema activeert, wordt de huisstijl niet automatisch overgenomen. Je zal je logo opnieuw moeten toevoegen, kleuren opnieuw moeten instellen, etc. Je moet daarna natuurlijk ook nog al je content nakijken en eventueel wat dingen opnieuw toevoegen.

Al met al, het kan even duren voordat je nieuwe website helemaal “klaar” is. Veel mensen vinden het fijn om de website even tijdelijk te verbergen, zodat je in alle rust kunt knutselen.