Plugin voor Contactformulier in Wordpress

Plugin voor Contactformulier in Wordpress

Een contactformulier; een eenvoudige manier voor bezoekers om contact met je op te nemen en hun vragen of opmerkingen met je te delen.

Sommige WordPress thema’s bevatten een sjabloon voor een contactpagina inclusief formulier, waardoor je geen plugin nodig hebt. Nadeel hiervan is dat je deze formulieren meestal niet (makkelijk) kunt aanpassen aan je eigen wensen.

Contact form 7

Daarom kun je ook de plugin Contact Form 7 gebruiken om een contactformulier te maken voor WordPress. De omschrijving op de WordPress plugin pagina zegt: Just another contact form plugin. Simple but flexible. Klopt dat?

Wat kan deze plugin?

Met Contact Form 7 kun je formulieren maken. Doordat je niet aan een sjabloon of template vast zit, kun je het formulier echt vraag voor vraag opbouwen. En niet alleen contactformulieren, allerlei formulieren. Bijvoorbeeld een aanmeldformulier voor een webinar, een inschrijfformulier voor een workshop of een vragenlijstje om de klanttevredenheid te beoordelen.

Er is zelfs een mogelijkheid om bezoekers een bestand te laten uploaden en mee te laten sturen met het formulier. Handig als je bijvoorbeeld een afbeelding of tekst van de inzender nodig hebt.

Functies van Contact Form 7

  • Het is met deze plugin mogelijk om meerdere formulieren per website te maken.
  • Het kopiëren van formulieren is mogelijk, zodat je niet elke keer from scratch hoeft te beginnen.
  • Opties: tekstvelden, e-mailadres, URL, telefoonnummer, nummers, datum, tekstgebied, keuzemenu (dropdown), selectievakjes, keuzerondjes, acceptie, quiz, bestandsupload, verzendknop.
  • Je kunt de formulieren naar meerdere e-mailadressen laten sturen.
  • Je kunt de meldingen bij succesvolle verzending en opgetreden fouten zelf aanpassen.
  • De formulieren nemen de vormgeving van je thema over wat betreft lettertype, randen en buttons. Er zijn geen mogelijkheden in de plugin voor aanpassing van de styling. Op de website van Contact Form 7 wordt wel uitgelegd hoe je de formulieren middels CSS kunt stijlen.
  • De plugin is o.a. in het Nederlands beschikbaar.
  • In combinatie met de plugin Really Simple Captcha kun je ook een eenvoudige, maar goede captcha in je formulier opnemen.
  • In combinatie met de plugin Flamingo kun je de verzonden formulieren in je database opslaan.

Prijs/kwaliteit

Contact Form 7 is gratis. Dat wil niet zeggen dat de prijs-kwaliteit verhouding dan gelijk super is, want gratis plugins kunnen ook waardeloos zijn. Maar dat geldt zeker niet voor Contact Form 7! Het is een hele fijne plugin om formulieren voor je WordPress website te maken. Mocht je tevreden zijn over de plugin, dan kun je een donatie doen zodat de makers door kunnen blijven gaan met het onderhouden en ondersteunen van de plugin.

Service

Er is uitgebreide documentatie aanwezig op de website van Contact Form 7. Hier kun je lezen waar je moet beginnen, hoe je een formulier samenstelt en hoe de verschillende opties werken. Daarnaast worden er tips gegeven. Er is ook een pagina met veelgestelde vragen aanwezig waar met behulp van screenshots goede uitleg wordt gegeven.

Op de WordPress pagina van de plugin kun je terecht voor support. Hier staan (anno juli 2014) 313 pagina’s met vragen, maar een flink aantal issues zijn opgelost. Dat er zoveel vragen/opmerkingen op de support pagina staan, wil overigens niet zeggen dat de plugin niet goed is. In tegen deel juist. Contact Form 7 is niet voor niets ruim 18,5 miljoen keer gedownload! Je kunt je voorstellen dat er dan altijd wel een paar mensen met vragen zijn .

Beoordeling Contact Form 7

Zoals ik in de inleiding al schreef, luidt de omschrijving op de WordPress plugin pagina: Just another contact form plugin. Simple but flexible. Ik vind Contact Form 7 niet ‘gewoon een contactformulier plugin’. Het is een hele goede, betrouwbare en onderscheidende plugin waar je meer dan alleen contactformulieren mee kunt maken. Misschien is dit er een in de categorie ‘bescheidenheid siert de mens?’.  

Dan het tweede deel ‘simpel maar flexibel’. Daar heb ik wel een kanttekening bij. Als je eenmaal weet hoe de plugin werkt en je een klein beetje HTML kent, is het inderdaad een makkelijke en zeer flexibele plugin. Als je nog nooit met de plugin gewerkt hebt, maar het standaard contactformulier gebruikt dat al aanwezig is als je de plugin installeert, is het ook een hele makkelijke plugin.

Maar als je de plugin nog nooit gebruikt hebt, geen kennis van HTML hebt en een aangepast (en uitgebreid) formulier wilt maken, zul je denk ik wel wat tijd doorbrengen op de documentatie-, veelgestelde vragen- en supportpagina.