Winnen in Google?
SEO BoekOntvang het boek

Page content

Geld verdienen met webinars?

Een webinar is een live audio- of videouitzending waarin je een presentatie kunt geven of eventueel vragen van kijkers live kunt beantwoorden. Je hebt verschillende vormen van webinars, je kunt bijvoorbeeld een webcam gebruiken om je gezicht te laten zien maar je kunt er ook voor kiezen om alleen je beeldscherm te laten zien met daarop bijvoorbeeld een powerpoint presentatie of alleen audio te laten horen.

Webinar met een webcam

Wanneer je graag live via een webcam uit wilt zenden dan raad ik je aan om hiervoor de service Ustream.tv te gebruiken. Dit is een gratis service waarbij je letterlijk binnen enkele minuten live op het internet te zien kunt zijn. Je kunt er daarbij voor kiezen om je kijkers naar de website van Ustream te sturen waar ze je kunnen zien en horen maar wanneer je een eigen website hebt kun je de uitzending daar natuurlijk ook op plaatsen. Dit laatste werkt feitelijk hetzelfde als wanneer je een YouTube video op je website plaatst, je haalt de code van je uitzending op bij Ustream, je plaatst het in de HTML van je website en vervolgens wordt er op die plek een videoscherm getoond waarin je live te zien bent.

Webinar met een powerpoint

Als je zelf liever niet in beeld wilt maar wel live een presentatie wilt geven dan kun je daarvoor de service GoToWebinar of GoToMeeting gebruiken. Met deze service kun je een uitzending doen waarin aanwezigen alleen je powerpoint zien en daarbij je stem horen. Dit alles natuurlijk wel live.

Webinar met een webcam + powerpoint

Je kunt ook nog een combinatie van beide doen waarin je kijkers jouw powerpoint presentatie in beeld zien met daarbij een klein schermpje waarin jij zelf in beeld bent. Op deze manier kun je toch een strakke presentatie geven terwijl je ook open en transparant overkomt.

Een audio webinar geven

Deze methode is een beetje verouderd maar ik noem het toch maar even om je een volledig beeld te geven van de mogelijkheden die je hebt. Je kunt er ook voor kiezen om een audiowebinar te geven, in dat geval zien je luisteraard niks in beeld maar kunnen ze je wel horen praten, net zoals een radiouitzending. Een service die je hiervoor kunt gebruiken is bijvoorbeeld Instant Teleseminar. Hiermee kun je rechtstreeks naar de service bellen, je stemgeluid wordt dan weer uitgezonden voa een speciale pagina waar je luisteraars op kunnen luisteren.

Maak een webinar interactief

Zo’n webinar is het leukste wanneer je het echt interactief maakt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door live vragen van aanwezigen te beantwoorden. Dit kun je doen via een chatfunctie die bij de meeste webinarsoftware geleverd zit maar ik zou je eerder aanraden om dit via je blog te doen. Op die manier krijg je namelijk alle reacties op je weblog wat ook weer een stukje social proof is en ook bijdraagt aan de zoekmachine optimalisatie van je website.

live-uitzending-eelco-de-boer-en-tonny-loorbachEen voorbeeld van zo’n interactief webinar zie je bijvoorbeeld op deze pagina, de uitzending is weliswaar al geweest maar je ziet dat zo’n uitzending ontzettend veel reacties heeft opgeleverd en als je een beetje door de reacties kijkt zie je dat de sfeer er ook goed in zat.

Je ziet hier rechts een plaatje van een webinar wat ik samen met mijn voormalig collega Eelco de Boer heb gedaan. Dit webinar was zo gezellig dat het uiteindelijk zo’n 7 uur geduurd heeft!

Toen het al na twaalven ’s nachts was besloten we om nog even door te gaan maar dan wel onder het genot van een biertje 😉

Neem je webinar op!

Neem je webinar sowieso altijd op, je kunt de opnames achteraf altijd wel ergens voor gebruiken. Bijvoorbeeld om achteraf als extra waarde aan te bieden aan de leden van je nieuwsbrief of aan de kijkers van je webinar. Je kunt de opnames eventueel ook nog los gaan verkopen wat ons meteen op het volgende item brengt:

Hoe verdien je hiermee?

Je kunt ervoor kiezen om geld te vragen voor zo’n webinar, persoonlijk doe ik ze meestal gratis om een betere band op te bouwen met mijn achterban maar als dit je verdienmodel is kun je er natuurlijk geld voor vragen.

Optie 1: Je kunt een entreeprijs vragen en alleen de mensen die betaald hebben op de hoogte brengen van de locatie en het tijdstip van je webinar.

Optie 2: Je kunt een lidmaatschap of online video cursus starten waarin je ook webinars opneemt of welke volledig uit webinars bestaat. Zodoende zend je de webinars gewoon uit in je lidmaatschap.

Optie 3: Je kunt een webinar gratis maken qua deelname maar in het webinar een van je producten promoten. Je stuurt kijkers/luisteraars na afloop bijvoorbeeld door naar je salespage. Webinars zijn ontzettend leuk om te geven en zorgen er echt voor dat je boven het maaiveld uitsteekt ten opzichte van je concurrenten. Bijn niemand maakt hier (in Nederland) veelvuldig gebruik van en dus is het aan jou om dat wel te doen. Ook wanneer je het eng vind of denkt dat je niet genoeg kijkers gaat krijgen raad ik je alsnog aan om het gewoon te doen. Er kan feitelijk niks mis gaan en het zal wonderen doen voor je onderneming.

  Comment Section

  4 reacties op “Geld verdienen met webinars?


  Door Marco van Gent op 25 januari 2011

  Zodra ik klaar met met mijn product. Ga ik zeker webinars geven. Opnieuw weer bedankt voor je tips


  Door Ruud op 10 maart 2011

  Heb je ook nog een cursus over het geven van webinars zelf?


  Door Koen Schipper op 24 september 2013

  Beste Tonny,

  Na het maken van mijn product en de lancering van mijn website ga ik zeker webinars geven.
  Heel erg bedankt voor de uitleg.

  Met vriendelijk groet,
  Koen Schipper


  Door Pieter.bruin@hotmail.nl op 16 november 2018

  Kijken mensen ook daadwerkelijk veel naar webinars? Hoe populair zijn ze? Ik zou ze graag willen doen, maar weet niet hoe common ze zijn om vele kijkers ermee te trekken.

  Plaats een reactie