Online programma's aanbieden via je WordPress website

Een hele hype op dit moment; online programma’s aanbieden via je website. Hartstikke leuk natuurlijk, maar hoe zet je dat nu allemaal op? Hieronder beschrijf ik de mogelijke opties en de voordelen/nadelen ervan.

Het kiezen van een bepaalde optie

Bij het maken van een keuze is het belangrijk dat je met bepaalde factoren rekening houd, zodat je de juiste optie kiest voor jezelf. Waar je rekening mee dient te houden;

 • Hoe ga je de inhoud van je online programma’s opzetten? Wil je de content van je programma online op je website hebben? Of worden het één of meerdere PDF’s of video’s? Het is handig om te weten hoe je dat allemaal wilt gaan doen. Dat maakt het kiezen van een optie veel makkelijker.
 • Wil je de inhoud in 1x sturen of opsplitsen? De meeste online programma’s van dit moment bestaan uit verschillende modules die je na een x aantal dagen (met tussenpozen) toegestuurd krijgt. Ik vind dat zelf persoonlijk helemaal niet fijn, ik werk liever in mijn eigen tempo. Ik heb meerdere programma’s gevolgd en vond het behoorlijk irritant dat ik er niet mee bezig kon als het mij uitkwam.. Want dan moest ik wachten tot de nieuwe content vrijkwam.. Maar dat is mijn persoonlijke mening, ik spreek nu niet vanuit mijn expertise ;) Maar het is wel belangrijk om hier goed over na te denken vóórdat je begint met het opzetten van het hele online programma.
 • Hoeveel tijd wil je besteden aan het “onderhoud” van je online programma’s? Wil je juist dat alles geautomatiseerd wordt, zodat je zelf (nadat het programma live is) niks meer hoeft te doen? Of vind je het niet erg om hier hier en daar nog dingen te moeten instellen en regelen? Voor mij persoonlijk zou het erg belangrijk zijn dat alles geautomatiseerd zou worden, zodat ik mij kan focussen op andere dingen.
 • Wat is het budget voor dit project? Ook niet onbelangrijk ;)
 • Wil je één programma opzetten of wil je er meerdere hebben? Wil je naast het online programma ook nog andere producten, diensten en/of programma’s online verkopen?
 • Wil je dat alle deelnemers in 1x beginnen of kunnen ze beginnen wanneer het hun uitkomt?

Als je een beetje op een rijtje hebt hoe je dit allemaal wilt gaan aanpakken, is het een stuk makkelijker om de juiste optie te kiezen.

1. Bestanden via WooCommerce webshop

Heb je een WordPress website (met WooCommerce webshop)? Dan kun je instellen dat men, na betaling, automatisch een bestand toegestuurd krijgt via de mail. Je kunt tevens instellen dat men meerdere bestanden ontvangt. Je kunt echter slechts 1x bestanden versturen. Wil je werken met PDF’s of andere bestanden? Dan is deze optie echt ideaal!

Voordelen:
 • WooCommerce is een gratis plugin en deze functie zit standaard in WooCommerce. Er zitten dus geen extra kosten aan verbonden.
 • Nauwelijks werk aan het onderhouden ervan. Men krijgt automatisch hun bestanden toegestuurd.
 • Makkelijk op te zetten, ook voor een technische leek.
 • Via de shop kan men eenvoudig betalen via iDeal.
 • In de webshop kun je tevens andere producten en diensten verkopen. Je kunt ook meerdere programma’s verkopen op deze manier.

Nadelen:

 • Je kunt slechts 1x bestanden versturen.
 • Als je met overboeking werkt, moet je zelf handmatig een betaling goedkeuren voordat de klant de bestanden ontvangt.
 • Als je geen andere diensten/product verkoopt via je shop, heb je dus maar 1 product in de shop staan.

2. Automatische mail via WooCommerce webshop

In plaats van een bestand te mailen, kun je ook instellen dat er automatisch een mail met tekst wordt verstuurd na betaling. Je zou daarin een wachtwoord kunnen plaatsen naar een pagina binnen jouw website. En daar zou je jouw informatie (teksten, video’s, etc.) kunnen plaatsen. Het instellen van zo’n pagina met wachtwoord is echt heel erg simpel. De voordelen en nadelen hiervan zijn exact hetzelfde als bij optie 1. Het grootste verschil tussen optie 1 en optie 2, is dat je bij optie de klant naar een pagina kunt leiden met andere soorten content, zoals video embeds.

3. Via Mailchimp Automation

Je zou mensen het programma kunnen laten kopen via de webshop. Als je ze vervolgens (zelf handmatig) toevoegt aan een lijst in Mailchimp, kun je via Mailchimp Automation instellen dat zij na xx tijd een tweede, derde, vierde, etc. mail met informatie toegestuurd krijgen.

Voordelen:
 • WooCommerce is een gratis plugin, waarmee je klanten o.a. kunt laten betalen via iDeal.
 • Weinig werk aan het onderhouden ervan. Men krijgt automatisch de mails met content via Mailchimp toegestuurd.
 • In de webshop kun je tevens andere producten en diensten verkopen. Je kunt ook meerdere programma’s verkopen op deze manier.
 • Je kunt de content verspreiden over een periode, in plaats van dat je alles in 1x stuurt.
Nadelen:
 • Je dient zelf e-mailadressen van deelnemers in Mailchimp te zetten.
 • Mailchimp Automation is overigens niet gratis.

Je kunt overigens deze optie doen in combinatie met deze plugin: WooCommerce Mailchimp integration. Met deze plugin kun je instellen dat iemand die product x koopt automatisch op lijst x komt te staan en vervolgens automatisch (met Automation) alle mails ontvangt. Je hebt er dan zelf geen werk meer aan.

4. Via WishList Member plugin

WishList Member is een plugin die vrij veel wordt gebruikt voor online programma’s. Het is een erg handige plugin, maar ik ben er niet altijd even fan van. Je kunt de plugin nauwelijks “gebruiken” via de website die je al hebt. De meeste gebruikers maken daarom een extra WordPress website aan, om hier de plugin te installeren en het programma in te stellen. Best wel omslachtig, vooral ook omdat de meeste WordPress thema’s helemaal niet bedoeld zijn voor het opzetten van online cursussen. Daarom heb ik mijn eigen WP Cursus website ontwikkeld, die juist wel gebouwd is om te kunnen werken met Wishlist Member.

Voordelen:


 • Met WishList Member kun je online je content plaatsen en je leden kunnen inloggen met hun eigen account.
 • Qua content is er veel meer mogelijk.

Nadelen:


 • Extra WordPress website nodig, kan niet/nauwelijks binnen een bestaande WP website gebouwd worden.
 • WishList Member is een betaalde plugin (wat een nadeel is als je geen budget hebt, uiteraard).

5. Via Sensei (WooCommerce) plugin

Heb je een WooCommerce webshop? Dan is Sensei wellicht een handige plugin voor je. Sensei is een plugin die vergelijkbaar is met WishList Member. Deze plugin werkt echter naadloos met WordPress én WooCommerce. Met Sensei kun je tevens meerdere online programma’s, lessen en modules opzetten.

Voordelen:


 • WooCommerce is een gratis plugin, waarmee je klanten o.a. kunt laten betalen via iDeal. Sensei werkt naadloos met WooCommerce.
 • Met Sensei kun je meerdere programma’s tegelijk opzetten.
 • In de webshop kun je tevens andere producten en diensten verkopen, mocht je dat willen.
Nadelen:


 • Het is geen standaard functie dat men de content verspreid krijgt over een periode. Daar is echter wel een extensie voor verkrijgbaar.
 • Sensei is een betaalde plugin (wat een nadeel is als je geen budget hebt, uiteraard).

Kies de juiste optie

Zoals ik eerdere al zei; zorg ervoor dat je goed weet wat de opties zijn en wat de voordelen en nadelen zijn van deze opties. Denk goed na hoe jij jouw programma wilt gaan opzetten en kies voor de juiste optie.