IDEAL

IDEAL

iDEAL is een online betaalmiddel, waarmee consumenten via hun eigen bank kunnen betalen. Dit kan niet alleen in webshops, ook online organisaties buiten de e-commerce markt bieden iDEAL aan. Denk aan het betalen van je rekeningen, giften aan goede doelen, betalen van gemeentebelastingen, die nieuwe schoenen die je hebt besteld, etc.

iDeal werd in 2005 geïntroduceerd door Currence, een Nederlandse organisatie die werd opgericht op initiatief van 8 Nederlandse banken, te weten ABN AMRO, Rabobank, ING, Fortis, SNS Bank, BNG, Friesland Bank en Van Lanschot Bankiers.

Het doel van dit bedrijf is het “faciliteren van marktwerking en transparantie met behoud van de kwaliteit en veiligheid van het betalingsverkeer in Nederland.” Terug naar iDEAL (I Deal in het Engels betekent ik handel en als je ‘m in het Frans bekijkt, idéal, staat er ideaal).

Sinds de introductie zijn er meer dan 500 miljoen betalingen gedaan met iDEAL en zijn meer dan 100.000 webshops en organisaties aangesloten bij iDEAL. iDEAL noemt zichzelf geen centraal elektronisch betaalsysteem, maar “een verzameling technische afspraken tussen banken en transactieverwerkers. Op grond van deze afspraken is iDEAL naadloos geïntegreerd in het internetbankieren van de banken.”

Je webshop of online organisatie aanmelden kan door een iDEAL-overeenkomst af te sluiten met een van de deelnemende banken of een Collecterende Payment Service Provider, die vaak verschillende internetkassa’s aanbieden.