Amazon S3

Amazon S3

Je zet je afbeeldingen op Amazon S3 om je site snel te houden. Bezoekers op je website houden namelijk niet van een lange laadtijd.

Google deelt natuurlijk de mening van haar gebruikers aangezien Google geen websites aan wil bieden in de zoekresultaten die ergernis opwekken bij de bezoeker. Feitelijk gezien betekent dit dat je website wordt gestraft door Google wanneer deze traag laadt. Je zult dan gaan dalen in de SERP. De snelheid van je website (sitespeed) kun je meten met Google Webmastertools.

Zet je bestanden op Amazon!

Wanneer je bijvoorbeeld regelmatig flashvideo's op je website hebt staan dan is het aan te raden om deze niet op de server van je website te zetten. Daarmee vertraag je namelijk je website. Je moet je voorstellen dat wanneer jij een video van bijvoorbeeld 100 mb op je website hebt staan dat dit tijd kost om te "downloaden" van je server voor iemand die deze video wil bekijken.

Des te meer bezoekers je hebt, des te zwaarder die server het gaat krijgen met die video. Zodoende kan 1 video je website ontzettend vertragen, ook al is de rets van je website gewoon supersnel. Zet daarom je grote bestanden zoals video en misschien ook je plaatjes op Amazon.

Amazon S3

Amazon heeft een service genaamd "Amazon S3". Dit kost bijna niets om te gebruiken en is in mijn ogen echt onmisbaar voor internet ondernemers. Met Amazon S3 kun je jouw bestanden op de servers van Amazon zetten, je betaald alleen voor het gebruim van bandbreedt wat betekent dat je alleen betaald als je daadwerkelijk bezoekers op je website hebt die deze bestanden downloaden. Wanneer je de plugin voor Mozilla Firefox (een browser) gebruikt kun je gemakkelijk bestanden van je computer naar je Amazon Server verplaatsen.

Een goede manier om afbeeldingen, mediabestanden en documenten te hosten is via een Amazon S3 account. Dit houdt in dat de afbeeldingen op je website niet staan opgeslagen op je eigen serverruimte, maar op die van Amazon. Voor bezoekers is dit niet zichtbaar, maar toch zorgt het voor een veel betere user experience!

De voordelen van het extern hosten van (media)bestanden

Elk bestand dat wordt weergegeven op je site (afbeeldingen, video, pdf documenten etc) wordt automatisch door de browser van de bezoeker (tijdelijk) gedownload. Wanneer een website wordt ingeladen, worden de interne structuur, alle teksten en alle mediabestanden ingeladen. De interne structuur en teksten zorgen voor slechts een kleine hoeveelheid verkeer (qua hoeveelheid bytes). Andere bestanden zoals afbeeldingen, videos, documenten en dergelijke zijn vele malen groter en zorgen dus ook voor meer verkeer, waardoor je website trager wordt.

Snelheid

Met de Amazon S3 server kun je deze (relatief) grote bestanden via een andere server laten inladen. Dit ontlast je eigen website en zorgt ervoor dat deze veel sneller inlaadt. Je eigen server (waar bijvoorbeeld je eigen Wordpress site op staat) wordt dan alleen belast met het 'lichte' dataverkeer, terwijl het zwaardere verkeer via de gigantische, razendsnelle servers van Amazon verlopen.

Google

Omdat op deze manier je website sneller inlaadt, zal deze ook door Google beter beoordeeldworden. Google bestraft trage sites met een lagere waardering.

Backup

Omdat de servers van Amazon erg betrouwbaar zijn, kun je deze in feite ook beschouwen als backupsysteemvan je bestanden.

Kosten

Aan het gebruik van de Amazon servers zijn wel kosten verbonden, maar deze zijn relatief laag, omdat je alleen betaalt voor daadwerkelijke views. Je kunt in principe zoveel bestanden uploaden als je wilt, je betaalt pas wanneer de bestanden worden opgevraagd. Met name op het moment dat je net begint, en dus nog weinig bezoekers hebt, zijn de kosten verwaarloosbaar.

Een Amazon S3 Account instellen

  1. Ga naar de Amazon S3 website en meld je aan
  2. Vul je gegevens in (let op: je hebt wel een creditcard nodig)
  3. Ga naar Account > Security credentials. Daar vind je de Access Key ID en de Secret Access Key. Deze hebben we verderop nodig.

Toegang verkrijgen tot de server

Om de serverruimte te beheren, zijn er een aantal opties, waaronder:
  • De Firefox plugin genaamd S3 Firefox Organizer (S3Fox)
  • De Chrome plugin gemaand Extended S3 Browser
  • AWS Management Console (zie afbeelding) amazon s3 - aws management console

Zelf gebruiken wij bij voorkeur de Firefox plugin, dus daar zal de instructie zich ook op focussen. In Firefox kun je gaan naar het Add-on menu en daar zoeken op Amazon S3. In de zoekresultaten zul je de S3 Firefox Organizer (S3Fox) tegenkomen, deze kun je installeren. Klik hier om de Amazon S3 Firefox Plugin direct te downloaden

Om de plugin te openen ga je naar het menu extra>S3 organizer (let op: in nieuwere versies van Firefox is de menubalk verscholen. Wanneer je de altknop op je toetsenbord indrukt, verschijnt deze echter weer) Vervolgens opent zich een nieuw scherm waarin je aan de linkerkant een overzicht van je lokale mappen vindt, en rechts een overzicht van je serverruimte:

amazon s3 - overzicht S3Fox

Voordat we aan de slag kunnen, moeten we nog wel even inloggen in onze Amazon S3 Account. Klik linksboven op de knop Manage Accounts. In het venster dat opent, kun je je gegevens invullen (zie stap 3 onder het kopje 'Amazon S3 account instellen').

amazon s3 - account instellen S3Fox

Uploaden van je bestanden

Wanneer je toegang hebt tot je serverruimte, kun je je bestanden gaan uploaden. Het is verstandig om je bestanden te beheren in mapjes per thema/onderwerp. Niet alleen voor je eigen overzicht, maar de naam van de map komt uiteindelijk ook in de URL te staan.

Als in de URL relevante informatie staat over de afbeelding, zal Google deze ook beter kunnen 'lezen'. De eerste map die je aanmaakt, is een zogenaamde 'bucket'. De naam van deze bucket komt in het eerste gedeelte van de URL. Je maakt een nieuwe map aan door rechtsboven op de volgende knop te klikken:

Hierna kun je een submap aanmaken (in het bovenstaande voorbeeld hebben we de submap stappenplannen en de sub-submap afbeeldingen gecreëerd). Vervolgens kun je je afbeeldingen vanuit een map op de computer naar de map op de server slepen, waardoor deze geupload wordt.

Als de afbeelding naar keuze is geupload, moet je deze nog wel even 'openbaar' maken. Klik hiervoor op de volgende knop: In het venster dat opent, moeten de groene vinkjes als volgt worden ingesteld.

Vervolgens kun je met je rechtermuisknop de afbeelding aanklikken en kiezen voor copy URL to clipboard. Je hebt nu de URL te pakken van de afbeelding die je wilt weergeven op je website.