Wat is Youtube

Youtube

Wat is YouTube?

YouTube is een website waarop de gebruiker filmpjes kan publiceren (uploaden) en bekijken. Je kunt gratis registreren voor het gebruik van YouTube, maar geeft bij het plaatsen van een filmpje wel toestemming aan YouTube om de filmpjes te hergebruiken en te verkopen. Elke gebruiker heeft zijn eigen “televisiekanaal”, waarop al zijn filmpjes te bekijken zijn.

YouTube filmpjes zoeken doe je door middel van “tags” (zoektermen) die bij het filmpje worden gevoegd door degene die het upload. Gebruikers kunnen zich abonneren op een kanaal, waarna je elke keer wanneer er een nieuw filmpje online wordt gezet een melding ontvangt.

Oprichting YouTube

YouTube werd in februari 2005 opgericht. In 2006 stond de site al in de top 10 van de meest bezochte sites wereldwijd en werd het bedrijf voor $1.65 miljard overgenomen door Google. In juli van dat jaar werden er zo’n 65.000 filmpjes per dag op de website gezet en zouden er meer dan 100 miljoen filmpjes per dag worden bekeken.

Inmiddels heeft YouTube meer dan een miljard gebruikers – bijna een derde van alle mensen op het internet – en worden er dagelijks voor honderden miljoenen uren aan video’s gekeken op de site. Leuk om te weten: ruim 80% van de bezoekers van YouTube komen van buiten de U.S., waar het bedrijf is gevestigd. Hier zie je een korte historie van YouTube:


Bekende artiesten dankzij YouTube

Veel beginnende artiesten hebben hun bekendheid aan YouTube te danken. Een van de meest bekende voorbeelden daarvan is Justin Bieber, die een contract tekende bij het platenlabel van Usher nadat een medewerker van dat platenlabel een van zijn filmpjes online had gezien. Ook in Nederland zijn artiesten ontdekt dankzij hun YouTube filmpjes, zoals Esmee Denters.