Hoe maak je een audiocursus of audiobook?

Een online audioprogramma kun je zien als een cursus bestaande enkele mp3 bestanden die je op je computer kunt beluisteren of die je kunt downloaden en op je mp3speler op iPod kunt zetten. Vooral veel boeken van bekende auteurs zijn ook in audioversie te downloaden zodat je ze kunt beluisteren. Sommige cursussen zijn erg geschikt voor alleen audio, wanneer je bijvoorbeeld een theoriecursus hebt waar qua video weinig ondersteuning te bieden is.

Hoe maak je zo’n audioprogramma?

Zo’n audioprogramma kun je heel eenvoudig zelf maken, het enige wat je nodig hebt is een goede microfoon. Dat kan bijvoorbeeld een USB microfoon zijn die je aansluit op je computer maar je kunt ook een voicerecorder kopen en daar je programma op inspreken. Met een voicerecorder heb je meestal ook meteen digitale bestanden zoals een .mp3 of een .wav bestand.

Het is aan te raden om altijd met .mp3 te werken omdat dit het best ondersteund wordt. Wanneer je het programma op je computer opneemt dan raad ik je aan om het programma Audacity te gebruiken. Dit is een programma speciaal bedoeld voor het opnemen en bewerken van Audiobestanden, je kunt het gratis downloaden. Wanneer je materiaal klaar staat hoef je jouw programma alleen nog maar in te spreken en de .mp3 bestanden op te slaan op je computer.

Hoe deel je zo’n programma in?

Het is aan te raden om voorafgaand aan je opnames eerst een duidelijke inhoudsopgave van je cursus te maken. Dit doe je net zo als wanneer je een e-book zou gaan schrijven, werk eerst de structuur uit. Wanneer je alle onderdelen van je cursus op een rijtje en op volgorde hebt staan weet je zeker dat je niks vergeet en dat je per opname maar op 1 specifiek onderdeel hoeft te focussen.

Je kunt eventueel ook alvast bij elk onderdeel wat steekwoorden opschrijven. Wanneer je jouw e-book wilt omzetten naar een audiovariant, lees het boek dan zo duidelijk en rustig mogelijk voor bij je microfoon. Neem ook regelmatig pauzes en neem het onderdeel voor onderdeel op zodat je zeker weet dat je energieniveau en helderheid goed blijft.

Waar moet je verder op letten?

  • Het allerbelangrijkste is de geluidskwaliteit, doe daar absoluut geen concessies in. Koop een goede microfoon die een fijne geluidskwaliteit heeft.
  • Een audiocursus komt professioneler over wanneer je een pakkend intro en een outro hebt. Je kunt er aan denken om iemand anders jou te laten introduceren om jou als spreker wat meer autoriteit te geven.
  • Naast een intro is het ook extra kwaliteit wanneer elk mp3 bestand begint met een “tune”. Dat is een muziekje van enkele seconden om het onderdeel in te leiden, sluit daar vervolgens ook weer je mp3 mee af.
  • Probeer zoveel mogelijk korte mp3 bestanden te maken in plaats van enkele hele lange. Aandacht is tegenwoordig schaars en mensen zullen dus niet zo snel meer hele lange opnames gaan zitten luisteren.
  • Ook als je programma online te beluisteren is raad ik je aan om er .mp3 bestanden bij aan te bieden zodat je klanten je programma ook op hun mp3speler kunnen beluisteren.
  • Zorg dat je .mp3 bestanden ook de juiste tags en labels hebben, deze kun je met Audacity instellen zodra je jouw opname als .mp3 bestand opslaat. Hiermee geef je een juiste titel, artiestnaam, website enzovoorts op welke vertoond worden in veel players zoals iPods maar ook de Windows media player.
  • Probeer je opnames in 1x keer goed op te nemen zodat je de geluidskwaliteit niet hoeft te bewerken, daar wordt het vrijwel nooit mooier van of je moet al een expert zijn.

Extra tip

Je kunt als extra toegevoegde waarde op je programma de .mp3 bestanden ook nog laten uittypen door een zogenaamde transcriber. Dat is iemand die de ingesproken tekst letterlijk voor je uittypt. Deze mensen kun je vinden via www.freelance.nl, kijk wel even goed naar de prijsverschillen onderling!