Hoe start je een eigen podcast?

Het is mogelijk om, binnen een kort tijdsbestek, jezelf te presenteren voor een miljoenenpubliek. Er zijn relatief weinig middelen nodig om dit te realiseren. Slechts een internetverbinding, wat software en een creatieve geest zijn er nodig om je publiek te bereiken. Dit is mogelijk door podcasting. Potcasting is een marketing middel dat in populariteit aan het stijgen is. Veel bloggers wenden zich tot radio of video uitzendingen via het internet om een boodschap bij het publiek te krijgen. Dat is niet vreemd, het is vrij eenvoudig om een podcast te maken, te promoten en te distribueren. De kracht van podcast marketing is dat podcasts automatisch geleverd worden bij de geïnteresseerden. Bij interesse in een bepaald onderwerp kan een abonnement worden genomen op een podcast. De kosten van een eigen podcast maken zijn zo laag, dat het voor iedereen toegankelijk is.

Voorbereiding

Voor het starten van je eigen podcast is het bedenken van een onderwerp en op welke manier dit wordt ingekleed van belang. Bepaald moet worden wat de doelstelling van de podcast is, wordt het een audio- of video podcast, hoe gaat dit eruit zien en worden er geen rechten van anderen geschonden (gebruik van muziek van anderen). Er zijn relatief weinig middelen nodig voor podcasting. Er zijn voordelige podcast startpakketten op de markt. Een goede microfoon en opnamesoftware zijn noodzakelijk voor het maken van een podcast. Een mixer is optioneel maar wel noodzakelijk bij meerdere inputs. Kleinere units met 4 inputs zijn vaak toereikend voor de meeste podcasts.

Podcast Software

In podcast software is een ruime keuze beschikbaar. Er zijn gratis pakketten zoals Audacity, maar er zijn ook hele dure pakketten zoals Adobe Audition verkrijgbaar. Een keuze in het gemiddelde sector kan Sony Acid zijn. Er zijn mixers en microfoons in de markt die al voorzien zijn van de software. Industrial audio software is heel gebruiksvriendelijk, neemt het hele proces van opname tot uploaden uit handen (via een ingebouwde FTP-client), maar daar zit een behoorlijke prijskaart aan. Audacity is gratis, makkelijk te begrijpen en in diverse versies beschikbaar.

Podcast Maken

Nu komt het “moment of glory”. Na de samenstelling van het podcast programma, kunnen de opnames gemaakt worden. Als de opnames naar tevredenheid zijn voltooid kunnen de MP3 bestanden met de opnames op het bureaublad worden opgeslagen. Een bitrate van 128kbps is voldoende voor een “praatsessie”, een podcast met muziek vereist een bitrate van minimaal 192kbps. Nu is het zaak om te zorgen dat het bestand een naam krijgt, zodat de gebruiker de podcast kan vinden en catalogiseren. Maak nu je eigen RSS-podcastfeed, die voldoet aan alle industie-normen voor een geldige 2.0 feed met bijlagen. De feed zal zich gaan gedragen als opbergbox voor het MP3 bestand dat de feed aggegrator- programma’s verteld waar de nieuwe afleveringen zich bevinden. Het handigste is dit te doen door middel van een blog.

Podcast Publiceren

Nu kan de RSS-podcastfeed op het internet geplaatst worden. Hiervoor ga je naar feedburner. Daar typ je de URL in van je blog en klik op “I am a podcaster!”. In het volgende scherm configureer  je de onderdelen van je podcast, die rechtstreeks betrekking hebben op deze podcast. Je feedburner is je podcast. Binnen een paar minuten zal Feedburner dit toevoegen aan je feed. Zet een bericht in je blog om de aflevering kenbaar te maken. Hierin de titel en wellicht een korte beschrijving van de inhoud. Om aandacht te krijgen zal de podcast nu bekendheid moeten krijgen door middel van  promotionele activiteiten. Deze bekendheid zal mogelijkheden bieden om geld te verdienen met podcasting.