RSS

RSS staat voor Really Simple Syndication (of Rich Site Summary) en het is een technisch hulpmiddel wat je eenvoudig op de hoogte houdt van nieuwe berichten die op je favoriete websites worden geplaatst. In plaats van steeds de websites te moeten bezoeken om te kijken of er iets nieuws gepubliceerd is, verzamelt je RSS-feed alle berichten van websites waarop je bent geabonneerd en kun je ze in een overzicht bekijken.RSS werd in 1997 ontwikkeld werd een stuk minder populair dan verwacht. Toch ondersteunen de meeste browsers een RSS-feed en bestaan er veel RSS-readers (bijvoorbeeld Google Readers) die niet alleen de berichten verzamelen, maar ook bijhouden wat je al hebt gelezen. Vaak krijg je in deze readers een preview te zien van het artikel, waarna je kunt besluiten of je het wel of niet helemaal wilt lezen.

Voordelen van RSS feeds zijn:

  • Bespaart zoektijd, doordat je automatisch een melding krijgt wanneer er een nieuw bericht geplaatst is. Je hoeft daarom niet meer urenlang op verschillende websites rond te dwalen op zoek naar nieuws.
  • Je krijgt alleen nog maar berichten die je daadwerkelijk wilt lezen, door je te abonneren op websites die voor jou interessante informatie delen.
  • RSS-feeds hebben geen last van spam. Er kunnen geen ongewenste berichten worden verstuurd naar een feedreader, omdat je zelf bepaalt van welke websites je informatie ontvangt.
  • In de meeste RSS-readers kun je artikelen bewaren, doorsturen en delen via mail of social media.