CMS

CMS is een Content Management Systeem; een softwaretoepassing (meestal een webapplicatie, die het mogelijk maakt dat mensen documenten en gegevens op het internet kunnen publiceren. Het systeem is zo gebouwd dat je dit ook zonder technische kennis makkelijk voor elkaar krijgt.Een CMS is vooral belangrijk voor websites waarvan de inhoud regelmatig wordt aangepast. Het meest bekende voorbeeld is dan ook de blog. Sites als Wordpress werken met een simpel, overzichtelijk en makkelijk te gebruiken CMS.

Een CMS bestaat uit:

  • Een (afgeschermde) administratie, de “achterkant” van de website. Hierin kun je berichten invoeren, aanpassen en verwijderen.
  • Een database of andere vorm van opslag.
  • Een presentatiemodule waarmee de berichten worden getoond aan de bezoekers van de website. Bij Wordpress heten deze modules “thema’s”. Deze thema’s hebben een vooropgestelde indeling, lettertype en kleurschema. Je kunt de meeste thema’s echter helemaal naar je eigen smaak aanpassen.
Daarnaast kan een CMS ook het volgende hebben: een zoekfunctie, een inlogfunctie voor abonnees of bezoekers en wigdets en plugins. Hiermee kun je de website nog persoonlijker maken.