Wordpress

Voeg een favicon toe aan je WordPress website

01 maart 2022

Een favicon is dat piepkleine icoontje of logootje dat in de adresbalk staat, bovenin je browser. Bij BoonWebdesign.nl zie je daar heel klein mijn logo staan. Leuk, maar waarom zou je dat toevoegen aan je website?

  • Het is een stukje branding; hoe vaker een bezoeker je logo (of huisstijl) ziet, des te beter ze jou en je bedrijf herinneren.
  • Het ziet er netter/professioneler uit.
  • Bij het zoeken van je website (o.a. opgeslagen favorieten, bladwijzers, etc.) valt het meer op en is het makkelijker voor mensen om jouw website terug te vinden.

Het is niet erg als je er geen hebt, maar het is een kleine moeite om je website net wat ‘extra’ te geven. Dus waarom niet?

Zelf een favicon maken

Het maken van een favicon is eigenlijk helemaal niet moeilijk. En dankzij de website Favicon.cc heb je ook geen ontwerp skills nodig om er een te maken. Upload je logo of beeldmerk bij de website hierboven genoemd en er word automatisch een bestand gegenereerd. Sla deze op op je computer.

Toevoegen aan je WordPress website

Voor mensen met kennis van techniek is het heel simpel dit toe te voegen aan je WordPress website. Voor leken op het gebied van techniek is het echter ook makkelijk te doen, via de plugin All in One Favicon. Download de plugin en installeer deze. Upload vervolgens het bestand die je zojuist bij Favicon.cc hebt gemaakt. En voila! Je website heeft een favicon!

Ben je geen leek op het gebied van WordPress en website technieken? Dan kun je hier vinden hoe je het kunt toevoegen aan je website; WordPress Codex. Je kunt ook een eerder artikel van mij bekijken, waarin ik uitleg hoe je in jouw eigen WordPress theme bestanden een favicon kunt toevoegen.

Verschillende bestandstypen

Je kunt natuurlijk ook zelf een afbeelding ontwerpen (16 bij 16 pixels) en deze opslaan als png, gif, etc. Niet alle browsers ondersteunen deze bestandstypen. Daarom raad ik je alsnog aan om de afbeelding te laten omzetten naar een ICO bestand op Favicon.cc