Permalinks instellen in WordPress

Permalinks instellen in WordPress

01 maart 2022

Een permalink (permanente link) is een link/URL naar een pagina of bericht op je website. Standaard zien permalinks in WordPress er ongeveer zo uit: http://www.jouwwebsite.nl/?p=123. Afgezien van dat het er niet zo “mooi” uit ziet, loop je hiermee ook kansen mis om te scoren in zoekmachines zoals Google. Door trefwoorden te verwerken in je permalink;

  • …kunnen mensen sneller zien waar de pagina over gaat. Stel dat je een pagina zou doorsturen naar iemand, en die link ziet er zo uit: http://www.jouwwebsite.nl/?p=123… Dan zou je bijna denken dat het spam is 😉
  • …kunnen zoekmachines zien waar je pagina over gaat. Trefwoorden die in de URL/permalink worden verwerkt, scoren beter in zoekmachines.

De standaard opbouw van de permalinks kun je aanpassen bij Instellingen – Permalinks. Hier kun je kiezen uit verschillende opties. Ik kies zelf meestal voor de optie “Berichtnaam“. De titel van het bericht of van de pagina wordt dan automatisch ook de URL/permalink, bijvoorbeeld: http://www.jouwwebsite.nl/naam-van-pagina. Kies de optie die jij wilt en klik vervolgens op “Wijzigingen opslaan“.

De permalinks van de pagina’s en berichten die je eerder hebt toegevoegd, zullen automatisch worden aangepast.

Help! De wijzigingen worden niet opgeslagen

Het .htaccess bestand moet bewerkbaar zijn op de server, anders kan WordPress dit soort aanpassingen niet doen. Bij de meeste hostingpartijen is dat bewerkbaar, maar bij enkele hostingpartijen niet. Per hostingpartij verschilt het hoe je dit kunt oplossen. Je kunt dus het beste zelf even contact opnemen met je hostingpartij om dit probleem te verhelpen. Bij Hostnet werkt het zo. Bij andere hostingpartijen werkt het weer anders.

Wil je de URL/permalink van een specifieke pagina of bericht aanpassen? Dat kun je heel gemakkelijk doen door naar de betreffende pagina/bericht te gaan in je WordPress dashboard. Onder de titel van de pagina of het bericht vind je (vrij onopvallend) “Permalink“. Klik op de kleine grijze knop “Bewerken” om de URL/permalink aan te passen. Vergeet niet de pagina bij te werken zodra je klaar bent 🙂

In veel gevallen kan het handig zijn om een redirect in te stellen na het aanpassen van een permalink. Als je ergens de “oude” link hebt gebruikt (bijvoorbeeld op social media of in een e-mail) dan worden bezoekers via een redirect automatisch doorverwezen naar de juiste pagina.

  • Maak de permalinks niet te lang.
  • Gebruik trefwoorden waarop je gevonden wilt worden.
  • Zorg voor duidelijke trefwoorden, die de bezoeker in 1 oogopslag vertellen waar de betreffende pagina over gaat.
  • Gebruik streepjes tussen de verschillende woorden. Als je alles achter elkaar “plakt”, kunnen zoekmachines nauwelijks onderscheid maken tussen de verschillende trefwoorden.