Wordpress

Zo maak je tekstkolommen in WordPress

01 maart 2022

Hoewel het niet bij elke soort content geschikt is, kan het soms erg handig zijn wanneer je je tekst kunt opsplitsen in twee of meer kolommen. Dat is helaas geen standaardfunctie in WordPress. Gelukkig is het desondanks wél mogelijk en je hoeft er echt geen visual editor voor te installeren. 😀

Tekstkolommen zijn super handig wanneer

  • Je diensten of producten wilt weergeven op een overzichtelijke manier.
  • Je twee dingen wilt vergelijken (voordelen en nadelen naast elkaar, functies van je producten/diensten naast elkaar).
  • Als je een “lange” pagina hebt met heel veel informatie. Dat wordt meestal al snel onoverzichtelijk en minder aantrekkelijk om te lezen.

Tip: Houd er rekening mee dat kolom B ónder kolom A komt wanneer men jouw website op een smartphone bekijkt. Zorg er dus wel voor dat de tekst dan nog steeds logisch is 🙂

In dit artikel leg ik je uit hoe je tekstkolommen kunt maken én ik laat het je zien in een video.

Tekstkolommen maken in WordPress

Voor het maken van tekstkolommen kun je het beste de plugin Lightweight Grid Columns gebruiken. Download de plugin en installeer deze plugin. Zodra je de plugin hebt toegevoegd, verschijnt er een extra icoontje in je editor. Zie voorbeeld hieronder ter verduidelijking.

Klik op het icoontje. Er verschijnt dan een venstertje met enkele opties. Bij de eerste optie bepaal je hoe breed de tekstkolom moet zijn op een desktop. 50% zou dan dus een kolom worden die de helft van de ruimte in neemt. Als je er hier 2 van toegevoegt, krijg je dus twee kolommen naast elkaar op de pagina. Let op: Bij de laatste kolom die je toevoegt, dien je “Last column in row” aan te vinken.

Bij de overige twee opties kun je bepalen hoe breed te kolom zal zijn op tablet en smartphone. Bij smartphone houd ik zelf altijd 100% aan. De ruimte is namelijk erg klein, als je twee kolommen naast elkaar plaatst, worden de kolommen erg smal en onoverzichtelijk.

Zodra je de juiste instellingen hebt ingevuld, klik je op de blauwe knop Ok. Er komt dan in je pagina een code te staan (zie voorbeeld hieronder). Tussen de code kun je de gewenste content invullen.

Zodra je alles hebt toegevoegd, klik op je op bijwerken/publiceren. En voila! Je hebt tekstkolommen op je WordPress website.