ideal-als-betaalmethode-aanbieden-op-je-wordpress-website

iDEAL als betaalmethode aanbieden op je WordPress website

02 maart 2022

Een betaalmethode (iDEAL, Paypal, Bitcoin, etc.) aanbieden op je WordPress website is natuurlijk ideaal. Mensen kunnen direct online betalen, veilig en zonder gedoe. En dat is natuurlijk niet alleen handig voor mensen met een webshop, maar ook als je;

 • online trainingen en cursussen aanbied.
 • events geeft waar mensen zich voor kunnen inschrijven.
 • digitale bestanden aanbied op je website.
 • strippenkaarten of onderhoud aanbied (zoals ik).

En zo kun je natuurlijk allerlei mogelijkheden bedenken, als je een beetje creatief gaat nadenken ;) Kort samengevat kun je het dus voor allerlei verschillende dingen gebruiken. Maar… Dan moet je wél weten hoe je een betaalmethode zoals iDEAL toevoegt op je website.

iDeal op je WordPress website

De meest voor de hand liggende optie is om via je eigen bank iDEAL toe te voegen op je website. Hiervoor heb je echter (behoorlijk wat) technische kennis nodig én relatief gezien is het best wel duur. En aangezien de meeste van mijn website bezoekers niet de benodigde kennis (en budget) hebben, ga ik deze optie niet verder behandelen. Dus laten we snel doorgaan naar een betere optie ;)

Gelukkig zijn er verschillende aanbieders die al het werk uit handen nemen, hoera! En deze aanbieders zijn relatief gezien nog goedkoper ook, hoe mooi is dat?! ;) Op dit moment zijn er drie aanbieders die min of meer de markt domineren;

Mollie is mijn persoonlijke favoriet. Ik vind hun systeem verreweg het fijnst werken en hun helpdesk is erg klantvriendelijk. Bij alledrie partijen kun je gratis een account opzetten en je betaald géén maandelijkse kosten. Je betaald alleen per transactie. Dus verkoop je niks? Niet getreurd, dan kost het je ook niks :) Héél fijn voor starters.

De prijzen veranderen nog wel eens, vandaar dat ik deze hier expres niet noem. Bij het vergelijken van de aanbieders dien je wel even te letten op de prijzen. De ene partij noemt een prijs exclusief btw en de andere noemt een prijs inclusief btw.

Hoe dat precies werkt met een aanbieder?

 • Je maakt een account aan en je vult alle benodigde gegevens in.
 • Je gebruikt hun plugin voor een koppeling met je website (lees in het volgende stukje meer hierover).
 • Mensen kunnen vervolgens betalen met betaalmethodes zoals iDEAL
 • De betalingen komen automatisch terecht in jouw account bij de aanbieder.
 • De aanbieder betaald het bedrag uit op jouw bankrekening, minus de transactiekosten.
 • And that’s it ;)

Excuses als je even dacht dat het zo simpel is om op te zetten ;) Het aanmelden bij een aanbieder is slechts één van de stappen die je moet nemen om iDEAL aan te kunnen bieden op je WordPress website. Je moet het namelijk ook nog óp je website zien te krijgen. Gelukkig zijn daar meerdere manieren voor.

 1. In een WooCommerce webshop. WooCommerce is een (gratis) webshop plugin die je kunt installeren op je WordPress website. De meeste kant-en-klare thema’s ondersteunen WooCommerce, maar niet álle thema’s. Check dus eerst of je WooCommerce wel kúnt installeren op jouw website. Heb je al een WooCommerce webshop opgezet? Download dan de plugin van jouw aanbieder en koppel het met jouw account. En dan kun je o.a. iDEAL aanbieden, hoera!
 2. Als een WooCommerce webshop opzetten te ingewikkeld (of onnodig veel werk) is kun je er ook voor kiezen om te werken met bijvoorbeeld Paytium. Paytium biedt een gratis plugin (en een betaalde variant met extra functies) waarmee je heel gemakkelijk een betaalformulier kunt maken i.c.m. Mollie of Sisow. Je hebt dan dus én de aanbieder nodig én de plugin van Paytium.
 3. Je kunt ook betaalformulier instellen via Pronamic Pay, vergelijkbaar met de Paytium plugin hierboven.
 4. Wil je alleen digitale bestanden (zoals e-books en podcasts) verkopen? Verdiep je dan eens in Plink van Mollie. Plink is een super simpel (en goedkoop!) systeem waarmee je alleen digitale bestanden kunt verkopen.

Het klinkt ingewikkelder dan dat het daadwerkelijk is, beloofd :) Alle aanbieders hebben overigens ook documentatie en handleidingen beschikbaar. Altijd handig als je die kunt raadplegen.

Mocht je nou écht totaal niet thuis zijn in dit wereldje en mocht dit echt verreweg te ingewikkeld zijn, dan zou je kunnen kijken naar Autorespond. Autorespond is voornamelijk bekend van hun e-mailsysteem, maar ze bieden ook de optie om online betalingen te ontvangen. Het enige wat je dan hoeft te doen, is je producten instellen in je account. Je krijgt daarna een linkje die je dan kunt sturen naar je klanten (of op je website kunt plaatsen). Dit systeem bespaart je héél veel tijd en ellende, MAAR… En daar komt het: Het is vergeleken met de opties hierboven wel belachelijk duur. Je betaald namelijk;

 • Opstartkosten (een laag tarief wanneer je zelf alles instelt, een wat hoger tarief als je het laat instellen door Autorespond).
 • Een vast tarief per maand.
 • En daar bovenop ook nog voor elke transactie.

Dus ja… Best wel duur ;) Zeker voor starters. Maar als het je echt niet lukt om zelf iets op te zetten, dan is dit natuurlijk wel een mooie oplossing.

In dit artikel heb ik het voornamelijk over iDEAL, omdat hier het meeste naar gevraagd wordt. Maar aanbieders zoals Mollie, Sisow en PayPro bieden natuurlijk nog veel meer opties, zoals PayPal, creditcard, SEPA incasso, Mistercash/Bancontact (veel gebruikt in België) en nog veel meer. Ik werk zelf nooit met overboeking als betaalmethode. Waarom niet? Heel simpel; mensen betalen dan niet. In heb járen terug, toen ik net begon met online betalingen, wel overboeking als betaalmethode aangeboden. De meeste mensen kiezen toch voor iDEAL (veiliger, makkelijker én sneller). De paar mensen die wél voor overboeking hadden gekozen, hebben nooit betaald. Tja, dan houd het natuurlijk snel op ;)