Uitgelichte afbeelding

Uitgelichte afbeeldingen (thumbnails) bewerken in WordPress

01 maart 2022

Bij de meeste WordPress websites kun je gebruik maken van de functie Thumbnails/Uitgelichte afbeeldingen. Hiermee kun je o.a. je blogberichten een afbeelding geven. Als je naar het overzicht van tips & advies gaat van Boon Webdesign, zie je naast elk bericht een afbeelding. Dat worden thumbnails genoemd.

Een hele handige functie. Eén nadeel; de afbeeldingen worden altijd automatisch in een vooraf bepaald formaat “geknipt”. Het is op zich handig dat dit automatisch gebeurd, want dan hoef je zelf geen kennis te hebben van bijvoorbeeld Photoshop. Wat onhandig is eraan, is dat je bij het uploaden geen invloed hebt op hóé de afbeelding word geknipt. Zo kan het belangrijkste gedeelte dus juist worden weggeknipt.

Bewerk online je uitgelichte afbeeldingen/thumbnails

Ik heb recent dit artikel aangepast. Eerder had je een plugin nodig om de thumbnails te kunnen aanpassen, maar dat is gelukkig niet meer nodig! Er is nu een standaard functie ingebouwd in WordPress waarmee je zelf de thumnails kunt bewerken. Woop woop! In de video hieronder laat ik je zien hoe je dit zelf kunt doen.

Geen fan van video’s? No problemo, amigo! Hieronder staat het uitgeschreven. Hoewel ik je kan aanraden om wél de video te bekijken, omdat ik het daar ook echt voordoe 🙂

Zo bewerk je de thumbnails

  • Wat als je eerst moet doen is de afbeelding uploaden en instellen als thumbnail bij het vakje “Uitgelichte afbeelding” (doh).
  • Vervolgens klik je op de afbeelding.
  • Aan de rechterkant van het scherm vind je dan de bijlagedetails. Klik hier op het blauwe linkje “Afbeelding bewerken“.
  • Kies de juiste afmetingen of verhoudingen aan de rechterkant. (Dit leg ik uitgebreid uit in de video hierboven).
  • IN de afbeelding aan de linkerkant vind je dan een kadertje. Datgene wat IN de kader staat, is het gedeelte dat als thumbnail zal worden gebruikt. Plaats het kadertje dus over het gedeelte van de afbeelding dat je wilt laten zien.
  • Ziet het er goed uit? Klik dan linksboven op het eerste knopje om het uit te knippen.
  • Klik vervolgens op de blauwe knop “Opslaan”. LET OP: Klik niet op de blauwe knop “Terug”, want dan ga je terug naar je bericht zónder dat de wijzigingen zijn gedaan. Niet zo handig hihi 🙂
  • Sla je bericht op. And that’s it! C’est fini!