Wordpress plug-in

Welk WordPress thema kies je voor Wishlist Member?

02 maart 2022

Als je een beetje in het wereldje van de online cursussen zit, dan weet je waarschijnlijk wel dat de meeste mensen daar de plugin Wishlist Member™ voor gebruiken. Wishlist Member™ is een plugin waarmee je onder andere je content kunt afschermen, zodat alleen leden de content kunnen zien. Een heel ideaal systeem. MAAR… Het is “slechts” een plugin. En met alleen een plugin kun je natuurlijk geen WordPress website bouwen. Je hebt namelijk ook een WordPress installatie en een thema nodig. En zo’n thema kiezen voor een online cursus… Dat is nogal een dingetje.

Het probleem met WordPress thema’s als je een online cursus wilt gaan opzetten

Want welk WordPress thema kies je nou? Vrijwel alle thema’s zijn gericht op het maken van websites, niet op het maken van online cursussen. En ondanks de Wishlist Member™ plugin, is het nog steeds verschrikkelijk lastig om er een écht professioneel ogende cursus systeem van te maken. Wishlist Member™ maakt namelijk geen posts/systeem voor de lessen en modules. Wat dat betreft ben je afhankelijk van je thema en een standaard WordPress thema bied alleen de optie om pagina’s of berichten toe te voegen. En dus geen lessen of modules.

En dan heb ik het nog niet eens over de technische vaardigheden en designskills die je nodig hebt

Een standaard thema heeft ongeveer 1.000 opties qua techniek, kleur en opmaak. Verschrikkelijk. Als technische leek ben je gigantisch veel tijd kwijt aan het opzetten van zo’n website. En de kans is ongeveer 99% dat je niet 100% tevreden bent. Dat is namelijk altijd het geval met standaard WordPress thema’s ;) Veel mensen willen het al niet eens meer proberen (en dat neem ik ze ook niet kwalijk!)

Duidelijk. Maar welk thema moet ik dan kiezen?

Al jarenlang krijg ik verzoeken van klanten en potentiële klanten om online leeromgevingen op te zetten. En dat kán, maar niet binnen een krap budget. En alleen met vele omwegen. Eigenlijk zag ik dat allemaal niet zitten. Thema’s op maat maken is veel werk en standaard thema’s gebruiken vind ik gewoon geen optie.

Create what you wish for

Dus… Ik wenste dat er een heel simpele WordPress thema zou zijn voor het aanbieden van online cursussen. Eentje die:

  • Op relatief korte termijn op te zetten.
  • Die bewust weinig opties biedt voor opmaak en design, zodat het basic, strak en netjes blijft ogen. En zodat de klant geen ontwerp vaardigheden hoeft te hebben.
  • Eentje waarbij je gemakkelijk lessen of modules kunt toevoegen.
  • Eentje waarbij weinig onderhoud nodig is (en waarbij je dus niet tig plugins hoeft te installeren en bij te houden).

Dat was mijn wens. En niet alleen die van mij, ook van mijn klanten. En daarom heb ik besloten om zélf een thema te maken voor het aanbieden van online programma’s en cursussen.