Wordpress

Wat zijn widgets in WordPress?

01 maart 2022

Binnen het WordPress wereldje is de term widget heel normaal. Buiten dit wereldje is de term niet zo bekend, vandaar dat ik een artikel heb geschreven over wat widgets precies zijn en wat je er mee kunt. Widgets zijn heel ruim genomen blokken content die je in de sidebar (zijkant van je website) kunt plaatsen. Op de website van Boon Webdesign zie je deze aan de rechterkant. In de sidebar van deze pagina zie je o.a. een overzicht van categorieën en van mijn recente artikelen. Elk blokje is weer een andere widget.

Widgets met plugins

Één van de grote voordelen van WordPress is dat je door middel van plugins allerlei widgets kunt toevoegen. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar hieronder vind je een opsomming van enkele veelgebruikte widgets:

  • Overzicht categorieën (blogs/nieuws).
  • Contactgegevens.
  • Recente blogberichten.
  • Facebook likebox/pageplugin.
  • Laatste tweets.
  • Nieuweste Instagram posts.
  • Archief nieuwsberichten.
  • Extra (sub)menu.
  • Recente reacties op blogs.

In de meeste WordPress thema’s (WordPress websites) heb je alleen de mogelijkheid om widgets te plaatsen in de sidebar, maar in sommige thema’s is het ook mogelijk om widgets in de footer (onderkant van de website) te plaatsen.

Widgets beheren

Widgets zijn over het algemeen makkelijk te beheren. Ga in je dashboard naar Weergave > Widgets.

Je ziet nu aan de rechterkant een overzicht van alle huidige sidebars en widgets. Het aantal sidebars is afhankelijk van de theme die je gebruikt. De theme van Boon Webdesign maakt gebruik van drie verschillende sidebars; algemene sidebar, sidebar voor blog en sidebar voor webshop.

Klik op de titel van een sidebar (of op het pijltje naast de titel), je krijgt dan een overzicht te zien van de widgets die al in de betreffende sidebar zijn geplaatst. Klik op de titel van een widget om de instellingen en/of inhoud aan te passen.

Aan de linkerkant vind je alle beschikbare widgets. Wil je een widget toevoegen aan een sidebar? Klik op de betreffende widget en houd je muis ingedrukt. Sleep vervolgens de widget naar de betreffende sidebar. Je kunt ook op de titel van de widget klikken, de titels van de sidebars komen dan tevoorschijn. Klik op de titel van de sidebar waarin je de widget wilt plaatsen.

Nieuwe widgets/plugins toevoegen

WordPress heeft standaard een aantal widgets, zoals recente reacties en archief. Wil je een widget plaatsen die niet standaard in WordPress zit? Bijvoorbeeld een Twitterfeed of een Facebook likebox (page plugin)? Dan dien je hier eerst een plugin voor te installeren. Zodra je de plugin hebt geïnstalleerd, komt de widget automatisch aan de linkerkant te staan bij ‘Beschikbare widgets’.