verschillen-tussen-wordpress-com-en-wordpress-org

Verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org

02 maart 2022

Veel mensen weten wel wat WordPress is. En er zijn echt héél veel mensen die gebruik maken van een WordPress website. Maar wist je dat er twee verschillende soorten zijn van WordPress? Niet? Klopt, niet veel mensen weten dat 🙂 En zeker de digibeten onder ons niet, want de twee verschillende soorten WP lijken ook wel heel erg op elkaar.

WordPress.com en WordPress.org

De twee verschillende soorten zijn WordPress.com en WordPress.org. Ja, dat lijkt heel erg veel op elkaar. Het is dus ook niet raar dat men deze twee vaak niet uit elkaar kan houden haha 😉 De mensen die wél weten dat er twee soorten WP zijn, weten vaak niet dat er echt heel veel verschil zit tussen deze twee. Niet alleen de domeinnaam en hosting is anders namelijk. Het komt dan ook regelmatig voor dat ik via de mail vragen krijg van mensen die deze twee door elkaar halen.

Vandaar dat ik het hoog tijd vond dat om er een artikeltje over te schrijven. 😀

Wat is WordPress.com?

Beide versies zijn gratis, maar WordPress.com is nog nét iets meer gratis. Huh? Ja, dat klinkt niet heel erg logisch haha 🙂

Het zit namelijk zo: Je kunt WordPress.org gratis downloaden en gebruiken, máár je dient dan wel zelf hosting en een domeinnaam aan te schaffen bij een derde partij. Als je een WordPress.org website wilt gebruiken, betaal je dus niks aan WP zelf, maar wel aan jouw hostingpartij.

Voor een WordPress.com betaal je helemaal niks. Je gebruikt dan een stukje hosting van WordPress.com zelf en je hebt dan geen eigen domeinnaam. Jouw website heet dan niet websitenaam.nl maar websitenaam.wordpress.com. Er wordt dus sowieso WordPress in de naam verwerkt.

Het voordeel van WordPress.com is dus dat het gratis is en dat je niks zelf hoeft op te zetten qua techniek. Één van de nadelen is dat je geen “mooie” domeinnaam hebt, maar websitenaam.wordpress.com. Je kunt voor een bedrag wel een domeinnaam koppelen, zodat het wél websitenaam.nl zal worden. MAAR… Je werkt dan nog wel met de WordPress.com techniek en daar kleven nog een paar nadelen aan;

  • Je kunt niet op de server bestanden aanpassen. Wat vervelend is als je technische dingen wilt aanpassen (dit argument is belangrijker voor webbouwers dan voor hobbyisten).
  • Daardoor kun je ook niet fatsoenlijk back-ups maken. Vervelend als je website opeens weg is…
  • BELANGRIJK: Je hebt niet alle vrijheid wat betreft plugins en thema’s.

Je kunt niet alle plugins en thema’s installeren

Ik krijg regelmatig mails en reacties van mensen met een WordPress.com website die teleurgesteld zijn, omdat ze niet de juiste plugins kunnen toevoegen. Er zijn ook veel mensen die niet doorhadden dat je NIET zelf thema’s kunt uploaden. En daar komen ze dan pas achter wanneer ze een thema hebben gekocht… Pijnlijk… 🙁

Wat is WordPress.org?

Het systeem is grotendeels hetzelfde als bij een WordPress.com website, maar het werkt allemaal nét even anders. Een WordPress.org website kun je gratis downloaden en dien je vervolgens te installeren op je eigen hostingpakket met je eigen domeinnaam. Voordeel is wel dat je toegang hebt tot de server, je fatsoenlijk back-ups kunt maken én dat je alle vrijheid hebt wat betreft thema’s en plugins.

Het nadeel? Je moet het wél zelf installeren en voor sommige mensen is dat te lastig. Tegenwoordig bieden veel hostingpartijen de optie om “automatisch” een WP website te laten installeren op je hostingpakket. Ik maak daar zelf geen gebruik van, maar voor digibeten biedt dat een mooie uitkomst.

Welke versie is het beste voor jou?

WordPress.org is hoe dan ook een BETERE versie. Ik zou alleen WordPress.com aanraden wanneer het gaat om een amateur/hobbyist die het leuk vind om af en toe een blogartikeltje te plaatsen. Ben je een ondernemers of wil je professioneel gaan bloggen? Ga dan voor WordPress.org. En als je het al helemaal goed wilt doen; maak dan ook geen gebruik van kant-en-klare thema’s, maar laat er één op maat bouwen óf ga voor mijn WordPress Budget optie. Is vele malen beter dan een kant-en-klare thema, beloofd. 🙂

Meer verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org

In bovenstaande alinea’s vind je de grootste verschillen. Of nou ja, wat voor de meeste mensen het grootste verschil maakt 😉 Hieronder nog wat meer verschillen die erg handig zijn om te weten;

  • Het is niet toegestaan om advertenties te plaatsen op je WordPress.com website. Wil je geld verdienen aan jouw blog? Of advertenties plaatsen op je bedrijfswebsite? Ga dan sowieso voor de WordPress.org versie.
  • Je WordPress.com website heeft ook beperkte opslagruimte. Bij een WordPress.org website hangt dat af van het hostingpakket dat je hebt gekozen.
  • Bij een WordPress.com website kun je geen video’s uploaden. Hoewel ik het sowieso aanraad om NIET zelf video’s te hosten, maar te plaatsen via bijvoorbeeld Vimeo of YouTube.
  • WordPress.com biedt daarentegen weer kleine functies en diensten die je bij WordPress.org niet krijgt. Tot zover zijn dit trouwens geen functies die ik noodzakelijk acht 😉
  • Voor de gratis versie van WordPress.com biedt WP trouwens ook geen support, alleen als je betaald. Ook hierom is het handig om in ieder geval een webbouwer achter de hand te hebben die jou kan helpen wanneer het nodig is.
  • Je kunt bij een WordPress.com website geen Google Analytics statistieken bijhouden. Balen!
  • Bij sommige WordPress.com website worden advertenties weergegeven van derde partijen. Vind ik zelf niet echt een fijn idee, want je hebt er ook geen controle over wát er precies wordt weergegeven. En je verdiend er zelf niks aan…
  • Bij WordPress.com kun je overigens ook geen webshopsysteem toevoegen, alleen tegen betaling. Terwijl je bij een WordPress.org website gratis WooCommerce kunt toevoegen.

De conclusie

Het komt er eigenlijk op neer dat je met een WordPress.org veel beter af bent. Behalve als je écht een hobbyist bent die niet van plan is om ooit geld te gaan verdienen met de blog, dan zou een WordPress.com website eigenlijk wel voldoende zijn. Maar… Eigenlijk kun je zelfs dan beter een WordPress.org website gebruiken 😉