Wordpress

Je menu beheren in WordPress

01 maart 2022

Het beheren van het menu op je WordPress website is eigenlijk heel gemakkelijk. Toch ontstaat er soms enige verwarring onder mijn klanten. Hieronder vind je een uitgebreidere uitleg over het beheren van het menu.

01. Ga naar het kopje Menu

Normaal gesproken vind je het kopje “Menu’s” onder het hoofdkopje “Weergave”. Omdat ik dit zelf niet erg handig vind, maak ik voor mijn klanten een aparte hoofdkop aan. Ben je een klant van Boon Webdesign? Klik dan op het menukopje Menu, aan de linkerkant van het beeld. Ben je geen klant van Boon Webdesign? Klik dan op Weergave > Menu’s.

Aan de rechterkant vind je nu alle huidige menu items.

02. Nieuwe items toevoegen

Aan de linkerkant vind je het blok Pagina’s. Hier vind je alle huidige pagina’s die je eerder al hebt aangemaakt. Wil je één van deze pagina’s toevoegen in het menu? Vink de betreffende pagina aan en klik vervolgens op de grijze knop “Aan menu toevoegen”.

Onder dit blok vind je nog twee andere blokjes, namelijk “Links” en “Categorieën”. Bij “Links” kun je een pagina toevoegen die niet op jouw website staat, bijvoorbeeld een link naar Facebook. Deze komt dan in het menu te staan. Bij “Categorieën” kun je, heel logisch, links plaatsen naar de categorieën binnen jouw website.

03. Huidige menu items bewerken of verwijderen

Aan de rechterkant van je scherm bevinden zich alle huidige menu items, onder elkaar. Wil je de volgorde van de menu items aanpassen? Klik op de betreffende menu item, houd je muis ingedrukt en sleep het naar de juiste plek. Wil je een menu item verwijderen? Klik op de betreffende item. Er schuiven dan allerlei opties uit. Klik vervolgens op het rode linkje “Verwijderen”.

LET OP: Klik niet op “Menu verwijderen” helemaal onderaan de pagina, dan verwijder je het héle menu.

De titel van een menu item is automatisch de titel van de betreffende pagina. Wil je een menu item een andere titel geven dan de pagina? Klik op de betreffende menu item en vul bij “Navigatie label” de gewenste titel in.

Wil je een subitem plaatsen onder een menu item? Let op: Dit moet wel mogelijk zijn binnen jouw thema. Bij de thema’s van klanten van Boon Webdesign is dit mogelijk. Een subitem plaats je door het ónder een “hoofditem” te plaatsen en deze vervolgens iets naar rechts te zetten. Zie voorbeeld hieronder.