Wordpress

Handige WordPress plugins voor jouw stichting

01 maart 2022

Ik ben zelf anderhalf jaar lang oprichter en voorzitter geweest van een stichting (Stichting DierenDonatie.nl). Als webdesigner en webbouwer had ik het voordeel dat ik wist wat de mogelijkheden zijn binnen WordPress websites en voor het binnenhalen van donaties. Er zijn allerlei manieren en er is zoveel mogelijk! Maar als leek in het webwereldje kan het zijn dat jij die mogelijkheden niet ziet ;) In dit artikel leg ik je het een en ander uit.

Donaties ontvangen via iDEAL

De kans dat men doneert is véél groter als je de mogelijkheid aanbied om te doneren via iDEAL, dan wanneer je alleen de mogelijkheid bied om overboekingen te doen. Je kunt heel gemakkelijk donaties met iDEAL ontvangen m.b.v. een Mollie of Sisow account + de plugin Pronamic iDEAL OF Paytium.

Het gebruik van Pronamic iDEAL kost zo’n 35 euro per jaar. Voor Mollie en Sisow betaal je geen vaste kosten, alleen een (klein) vast bedrag per transactie. Deze kosten heb je zo terugverdiend ;)

Met de plugin Pronamic iDEAL kun je heel gemakkelijk donaties binnenhalen. Je kunt zelfs vaste bedragen instellen en/of de donateur laten kiezen welk bedrag hij/zij wilt doneren.

Een soortgelijke plugin is Paytium; werkt min of meer hetzelfde. Het grootste voordeel van deze plugin (t.o.v. Pronamic iDEAL) is dat je zelf kunt instellen welke contactgegevens je wilt hebben van de donateur. Voor de administratie kan dat wel heel handig zijn :) Met de Plus/Pro versies van Paytium kun je tevens automatisch mails laten versturen en het betaalformulier koppelen aan een lijst in Mailchimp (dan komen al je donateurs automatisch op een Mailchimp lijst te staan, handig!).

Voor dierenstichtingen: Pet Manager

Met de WordPress plugin Pet Manager kun je heel gemakkelijk een overzicht beheren van de dieren die worden opgevangen. Heel handig! Je kunt ook o.a. een status toevoegen, geslacht weergeven, etc.

Donation Thermometer

Als je donaties binnenhaalt voor een specifiek project, dan is Donation Thermometer een handige plugin. Met deze plugin kun je namelijk heel simpel een “thermometer” laten zien, waardoor men gelijk een goed beeld heeft van hoever je bent met de donaties en hoeveel er nog nodig is. Je moet echter wel zelf bijhouden hoever je bent ;)

Fondenswerving via Give of Charitable

Give en Charitable zijn echt een super gave plugins! Je kunt heel simpel mensen laten doneren voor specifieke projecten. De plugins zijn gratis en er zijn ontzettend veel opties. Enige nadeel: Je kunt het niet koppelen aan iDEAL, alleen aan Paypal. Nou zijn de Nederlanders minder gek met Paypal dan met iDEAL, dus dat is wel jammer ;) Mocht je wel graag met Paypal willen werken, dan kan ik Give en Charitable aanraden.

Projects by WooThemes

Even iets anders dan donaties en money; weergeef een goed beeld van de projecten die je doet of hebt gedaan met jouw stichting. Donateurs zien namelijk graag waar hun donaties voor worden gebruikt ;) Met de plugin Projects by WooThemes kun je heel gemakkelijk jouw projecten weergeven op jouw WordPress website.

Vrijwilligers vinden voor jouw stichting

Met de plugin Volunteers.io kun je heel gemakkelijk vrijwilligers laten inschrijven voor specifieke taken, evenementen, data, etc. Heel handig! De plugin is het eerste jaar gratis, daarna niet meer. De plugin kun je heel simpel installeren en vervolgens gelijk gebruiken. Top!

Een vergelijkbare plugin is Wired Impact Volunteer Management. Deze is helemaal gratis :) Ook Sign-up Sheets is een handige plugin hiervoor.