Wordpress database opschonen?
03 juni 2014 
3 min. leestijd

Wordpress database opschonen?

De kleine grote tip van vandaag is om de WP Optimize plugin te gebruiken om je WordPress database mee op te schonen. Dit is o.a. goed voor de laadtijd van je website en daarmee dus ook van je SEO. Het heeft niet veel om handen, dus ik stel voor dat we meteen beginnen.

WP Optimize plugin om je database op te schonen

Ga vanuit je WordPress Dashboard naar ‘Plugins‘ > ‘Nieuwe plugin‘ en zoek op ‘WP optimize‘. (of download deze hier)

wp-optimize installeren

Klik op ‘Nu installeren‘ en vervolgens op ‘Plugin activeren‘. Je kunt nu vanuit je dashboard naar WP Optimize gaan.

Voordat je gaat opschonen

Voordat je hier aan de slag gaat met het opschonen van je database, raad ik je aan om voor de zekerheid een back-up van je website te maken. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat er iets raars gebeurt tijdens het gebruiken van deze plugin, maar wil het ook niet op mijn geweten hebben als dat wel gebeurd. Dus, voor de zekerheid, maak een back-up van je database of vraag je host om dit te doen.

Opschonen maar…

Nu je een back-up gemaakt hebt, kunnen we verder met instellen van de WP Optimize plugin.

Optie 1

De eerste optie die je ziet, ‘Verwijder alle post revisies’, houdt in dat alle vorige versies van je blogberichten uit je database verwijderd zullen worden. Normaal gesproken kun je die bereiken vanuit de editor van een blogbericht via ‘Revisies’, rechts bovenaan.

post revisies verwijderen

Als je die functie niet vaak gebruikt dan raad ik je aan om alle post revisies te verwijderen. Dat kan een hele hoop databaseruimte schelen.

Optie 2

Verwijder alle auto concepten en posts in de prullenbak. Lijkt me wel. Ik raad je ook aan om deze aangevinkt te laten staan.

Optie 3

Verwijder spam reacties en reacties in de prullenbak. Check, absoluut aangevinkt laten.

Optie 4

Kijk eerst onder ‘Reacties’ of er op dit moment nog reacties in afwachting van jouw goedkeuring zijn. Sta de reacties toe die je toe wilt staan, zodat je alle overige op een schaalbare manier kunt gaan verwijderen.

Laat de optie ‘Verwijder wachtende reacties’ ook aangevinkt staan.

Optie 5

Door je transiënte opties te verwijderen verwijder je de inhoud van de ingebouwde WordPress database cache. Vooral als je een back-up gemaakt hebt kan het geen kwaad om deze optie aan te vinken, aangezien ook deze je database een stuk schoner kan maken en de back-up van je database in het vervolg een stuk kleiner.

Optie 6 & 7

De pingbacks en trackbacks kun je zonder problemen verwijderen, tenzij deze, om wat voor reden dan ook, belangrijk voor je zijn.

Optie 8

Optimaliseer database tabellen kun je ook het beste aangevinkt laten staan.

Op verwerken drukken

Kijk voor de grap voordat je op verwerken drukt even naar je huidige database grootte en houd deze in gedachten. Klik nu op de blauwe ‘Verwerken‘ knop en laat de plugin lekker draaien. Afhankelijk van hoe vol je database zat, kan dit even duren.

Database opgeschoond!

Je database is nu weer helemaal opgeschoond. De plugin laat je zien hoeveel MB er aan ruimte is vrijgemaakt. Dat voelt goed hè 😉 Je kunt nu de WP Optimize plugin weer verwijderen, zodat je website helemaal lean en mean blijft. Waarom dat belangrijk is lees je in dit artikel over de nadelen van teveel plugins.

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Ramon
Door

Ramon

op 09 Jun 2015

Is mijn site volgens mij echt aan toe.. na zo'n 2 jaar is de database behoorlijk groot geworden ik denk dat inderdaad veel 'revisies' weg kunnen.. Binnenkort tijd voor inplannen, bedankt voor deze 'reminder' :)

Rene Wennink
Door

Rene Wennink

op 09 Jun 2015

Ik gebruik deze plugin al een tijdje op www.salon14.nl Werkt snel en zonder problemen.

jeroen
Door

jeroen

op 27 Jun 2015

dag seph, hebben jullie automatisch een update van mijn pagina of moet ik dat aan webchamp vragen ? groet, jeroen

Claudia
Door

Claudia

op 23 Aug 2015

Werkt als een trein!

Reactie plaatsen