Nieuwe functie bij alle WordPress websites: Sitediagnose
22 mei 2019 
1 min. leestijd

Nieuwe functie bij alle WordPress websites: Sitediagnose

Bij WordPress 5.0 is er nogal wat veranderd, zoals de introductie van de nieuwe Gutenberg editor. In de versie die erna kwam (WordPress 5.1) zijn er ook dingen veranderd, maar gelukkig niet zo drastisch als bij WordPress 5.0 ;) De veranderingen zijn vooral gericht op gebruiksvriendelijkheid en op het verbeteren van de veiligheid. Maar er is ook één totaal nieuwe functie bijgekomen; de sitediagnose. Hij zit een beetje verstopt, dus wellicht heb je ‘m nog niet gezien… In dit artikel vertel ik je kort wat deze functie inhoud en wat je er precies mee kunt doen.

Waar vind je de sitediagnose functie?

Zoals ik al zei; het zit een klein beetje verstopt. De kans is groot dat het je nog niet eens is opgevallen ;) Je kunt het vinden in je WordPress dashboard bij Gereedschap > Sitediagnose.

Wat doet de sitediagnose functie?

Heel kort samengevat krijg je een overzicht van (mogelijke) verbeterpunten qua updates, veiligheid en hosting. Het zal je meer inzicht geven in hoe de techniek van jouw website ervoor staat. Het gaat dus inderdaad voornamelijk om de technische kant. Enkele verbeterpunten die de sitediagnose kan geven;

  • Het verwijderen van inactieve thema’s. Je kunt uiteraard maar één thema gebruiken, dus de rest is eigenlijk overbodig. Door ze wél op jouw installatie te laten staan, loop je meer risico op veiligheidslekken.
  • Het verwijderen van inactieve plugins. Zelfde uitleg als hierboven :)
  • Je PHP versie vereist een update. Het is nogal technisch, dus ik zal er niet te veel op ingaan… Als je deze melding krijgt kun je het beste even contact opnemen met je hostingpartij. Zij kunnen óf de PHP voor je updaten óf jou uitleggen hoe je dat zelf kunt doen.
  • Ook kun je melding krijgen dat WordPress, je thema’s en/of je plugins een update nodig hebben. Let op: maak dan altijd éérst een back-up!!!
  • En als je nog geen veilige SSL verbinding hebt, dan zal de sitediagnose daar ook wat over te melden hebben ;)

Zoals ik al zei; het gaat dus vooral om de technische aspecten van de website.

De toegevoegde waarde van deze functie

Ik vind het zelf best wel handig, maar tegelijkertijd ben ik bang dat het verwarrend zal zijn voor de mensen die geen of nauwelijks technische kennis hebben. Ik denk dat heel veel hostingpartijen en webbouwers de komende tijd vooral veel mailtjes hierover gaan ontvangen haha ;)

Over de schrijver
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!