Gutenberg: je oude blogs aanpassen naar de nieuwe editor
27 februari 2019 
1 min. leestijd

Gutenberg: je oude blogs aanpassen naar de nieuwe editor

De nieuwe versie van WordPress (Gutenberg) is inmiddels al weer even in gebruik en nog steeds zijn de meningen erover behoorlijk verdeeld ;)

Ik heb wel het idee dat mensen er wat meer aan beginnen te wennen. Ik zelf nog niet echt, ik gebruik nog heel stug de oude editor haha! Maken jullie gebruik van Gutenberg of gaat jullie voorkeur ook uit naar de oude editor? In het artikel van deze week ga ik het hebben over iets heel specifieks in Gutenberg; namelijk hoe je de oude blogs kun omzetten naar de nieuwe editor.

Gutenberg installeren

Vanaf WordPress versie 5.0 wordt Gutenberg als standaard editor gebruikt. Wanneer je deze update doet (eerst even een back-up maken, natuurlijk!), worden je huidige pagina’s en blogs/berichten automatisch omgezet naar de Gutenberg editor. Maar niet helemaal… Er zit een verschil in ;)

  • Wanneer je een nieuwe blog zou maken, dan wordt dat automatisch gedaan met de blokken editor. Kortom; je bouwt het met behulp van verschillende blokken.
  • Wanneer je een oude blog zou gaan bewerken, dan zie je dat alle content in één blok staat in plaats van dat het is opgebouwd uit meerdere blokken.

Dat klopt. Je oude blogs worden als één content block getoond. Je kunt dan twee dingen doen;

  1. Er mee leren leven (is heel makkelijk haha). En simpelweg aanpassingen doen in dat ene blok.
  2. Of je zet het om naar verschillende blokken i.p.v. dat het één blok gebruikt.

De ene optie is niet per se beter of slechter dan de andere optie. Het gaat er puur om waar jouw voorkeur naar uit gaat. Het enige echte voordeel is dat je de blokken editor kunt gebruiken wanneer het losse blokken zijn. En je dan eigenlijk meer opties hebt. Opties die je misschien helemaal niet nodig had, maar oké :)

Blok omzetten naar meerdere blokken

Wil je liever het blok omzetten naar meerdere blokken? Ga dat dan niet handmatig doen! Erg tijdrovend zou dat zijn. Er zit namelijk een standaard functie in die je kunt gebruiken. Met één klik op de knop kun je het al overzetten, namelijk met de functie: Omzetten naar blokken. In het screenshot hieronder kun je zien waar deze functie precies zit.

Over de schrijver
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!