Interactie en blogreacties op je website zijn goed voor SEO!

Interactie is goed voor SEO

Tegenwoordig moet je om een goede website te hebben niet meer denken aan alleen informatie bieden (eenrichtingsverkeer) maar meer aan communiceren met je doelgroep via je website (tweerichtingsverkeer).

Zie je website meer als een ‘portal’ in plaats van een digitaal visitekaartje. Google gaat meer en meer kijken naar de waarde die op websites geboden wordt. Google was al lange tijd fan van blogs maar de laatste tijd wordt interactie op je website een steeds meer gewichtige factor in de ogen van Google als het gaat om zoekmachine optimalisatie (SEO).

Zorg voor veel reacties!

Met interactie doel ik dan op de geplaatste reacties onder jouw blogberichten. Wanneer er veel reacties onder jouw artikel staan dan hecht Google meer waarde aan dat artikel dan wanneer niemand er op zou reageren.

Reacties geven namelijk aan dat een onderwerp leeft en zodoende dus actueel en relevant is (anders reageerden er geen bezoekers op). Door je bezoekers aan te zetten tot interactie kun je ervoor zorgen dat je website in beweging blijft.

Elke reactie is weer een stukje content op je site, getypt door je bezoeker. We noemen dit User Generated Content. Soms kan een door jou geplaatst artikel maar zo verdubbelen in lengte door het aantal reacties. Ook in die reactie kun je weer interne links plaatsen naar andere artikelen op je website. Het is dus zeker aan te raden om interactie op je website te stimuleren, betrek je bezoekers en ga de conversatie aan.

Interactie uit webinars

Je kunt bijvoorbeeld ook een stapje verder te gaan door live webcam uitzendingen (webinars) te doen. Ik krijg bijvoorbeeld veel interactie op gang met vraag en antwoord webinars. Ik gebruik simpelweg de kracht van de bezoekers die ik toch al trek.

Daarnaast doet dit natuurlijk wonderen voor je business, je positioneert jezelf als geen ander en je zult een veel betere band opbouwen met je achterban dan wanneer je alleen maar zou bloggen. Met reacties behoud je ook de actualiteit. Wanneer een bezoeker een reactie achterlaat op een ouder artikel op je website dan leeft dat artikel ineens weer en hoef je het zelf dus niet te updaten.

Forum toevoegen aan je website

Fora zijn misschien al wat ouder maar ze kunnen nog steeds zeer goed werken als het gaat om interactie. Ook de Internet Marketing Universiteit had in de beginfase een forum wat weliswaar ‘niet actief’ was omdat ik me er niet genoeg op focuste, maar waar wel al snel meer dan 600 berichten op werden geplaatst.  Ik heb het forum uiteindelijk weggehaald omdat het mijn ding niet was (teveel afleiding) maar voor mijn SEO strategie werkte het vrij aardig.

2 tips voor meer blogreacties: