Breadrumbs voor SEO (broodkruimel spoor)

Breadcrumbs voor SEO

Een breadcrumb (NL: broodkruimelspoor) toont het pad dat een bezoeker vanaf de homepage heeft afgelegd om op een bestemmingspagina te komen. Via een broodkruimelspoor kan de bezoeker snel terug naar de homepage of de bovenliggende (blog)categorie. Een voorbeeld hiervan zie je boven aan deze pagina en in onderstaande afbeelding:

Breadcrumb op website (broodkruimelspoor)

Je ziet in principe het pad wat je hebt gevold naar het artikel over het splittesten van een landingspagina. Je kunt op de categorie 'conversie optimalisatie' en op de homepage klikken om te navigeren.

Gebruik maken van Breadcrumbs heeft 2 doelen, gebruikersgemak en SEO:Door deze optie te bieden geef je de bezoekers van je website een extra mogelijkheid om gemakkelijk te navigeren in je website. Bezoekers die dit betreffende artikel interessant vinden zullen wellicht ook geïnteresseerd zijn in meerdere artikelen binnen dezelfde categorie.

Via de breadcrumbs zien zij direct in welke categorie ze zich bevinden en zodoende kunnen ze daar gemakkelijk naartoe om alle andere artikelen te zien.

Realiseer je dat veel bezoekers rechtstreeks uit de zoekresultaten in Google komen en dus nog geen andere pagina's van je website hebben gezien. Met name voor deze bezoekers zijn de breadcrumbs handig.Breadcrumbs zijn interne links en dragen dus bij aan de score van de achterliggende pagina in de zoekresultaten. Interne links geven namelijk linkjuice door. Daarnaast bevat de breadcrumb in de acnhortekst veelal het keyword waar je met de achterliggende pagina's graag op gevonden wilt worden.

Daar komt bij dat Google een goede inzichtelijke linkstructuur en gebruiksvriendelijkheid van je website waardeert. Door je categorieën standaard op te nemen in het broodkruimelspoor geef je aan Google aan dat dit de hotspots binnen je website zijn.

Dankzij de breadcrumbs verhoog je eveneens de dwell time van je website omdat bezoekers sneller zullen rondklikken op je website en daardoor langer blijven plakken. Ook dit draagt bij aan je waardering door Google.

Structured data voor breadcrumbs

Om de zoekmachine van Google te helpen om je breadcrumbs te herkennen en je website beter te kunnen doorgronden is het raadzaam dat je gebruik maakt van structured data in de broncode van je breadcrumbs. Je kunt daar deze website voor gebruiken.
In veel Wordpress thema's zijn breadcrumbs standaard ingebouwd maar er zijn eveneens verschillende plug-ins beschikbaar om een broodkruimelspoor toe te voegen aan je blogberichten en pagina’s.

De Yoast Wordpress SEO plug-in is wellicht de meest gebruikte en zorgt ook voor de juiste structured data.

Breadcrumbs in Wordpress