
Hoe werkt de Yoast WordPress SEO plugin?
Yoast WordPress SEO Plugin: de voor- en nadelen
Wie een WordPress website heeft, kent ongetwijfeld de Yoast WordPress SEO plugin. Wie deze niet kent, moet daar dan nu werk van maken. Deze plugin is werkelijk super wanneer je serieus met je vindbaarheid en dus met SEO bezig bent. Super, maar wel met wat kanttekeningen. Hieronder daarom hoe deze plugin werkt en wat de voor- en nadelen zijn.
Wat doet de Yoast WordPress SEO plugin?
Allereerst wil ik een aantal mensen uit de droom helpen dat deze plugin al het werk voor je doet om beter gevonden te worden. De Yoast WordPress SEO plugin is geen wondermiddel dat het werk doet voor je. Het is een ondersteunende tool, waarmee je een aantal zaken kunt verbeteren wanneer -dankzij deze plugin- blijkt dat deze beter kunnen. De plugin beoordeelt een fors aantal factoren van je webpagina.
Het gaat hierbij om de zogenaamde on page SEO. Verwacht zoals gezegd geen wonderen, want uiteindelijk moet je zelf zorgen dat de content in orde is. De plugin gaat jou niet hoog in de zoekmachines brengen. Wel is het een uitstekend hulpmiddel dat jou helpt om diverse SEO-factoren te checken, zodat jouw content op die factoren in orde is. Of dat je die kunt verbeteren. En daar is deze plugin goed in, hoewel je je er niet op moet blindstaren. Met de kennis en ervaring vanuit mijn vak als schrijver van webteksten geef ik je graag wat handreikingen om deze tool zo goed mogelijk te gebruiken.
Hoe werkt de Yoast plugin?
Voor de duidelijkheid: SEO bestaat uit diverse facetten. Deze facetten beslaan de volgende disciplines:
- Off page SEO: links naar je site en andere online verwijzingen naar jouw bedrijf
- Techniek achter je website: snelheid, menustructuur, sitemap
- Content: tekst en beeld
De Yoast WordPress SEO plugin geeft je ondersteuning op een aantal technische zaken, maar is vooral gericht op de content en contentgerelateerde facetten. De plugin controleert iedere pagina die je creëert op diverse SEO-factoren. Alles wordt gewogen op de zoekterm (Focus Keyword) die je zelf ingeeft:
Je ziet hier al wat er gebeurt: er wordt aangegeven hoe vaak de zoekterm voorkomt op je pagina (ik vind zelf de uitdrukking “zoekterm” beter dan “zoekwoord”, omdat een goede zoekterm uit meer dan een enkel woord bestaat). Je ziet hier al welke punten worden gewogen. Wanneer je voldoende scoort op diverse factoren, wordt er in de rechterkolom naast het blok van je tekstinvoer een groen bolletje zichtbaar:
Dit groene bolletje is een goed teken. Er is ook een oranje bolletje, dat aangeeft is dat er nog wel wat verbetering mogelijk is. Heb je een rood bolletje, dan moet je echt goed aan de slag met desbetreffende pagina. Een uitstekende manier dus om pagina’s en blogs te creëren voor je website, waarbij de plugin jou ondersteunt op het gebied van zoekmachine optimalisatie. In het tabblad Page Analysis wordt dit verder uitgediept.
SEO Factoren die Yoast weegt
Waar wordt de kleur van dat bolletje op gebaseerd? In de eerste afbeelding zie je al staan welke content er gewogen wordt:
- De kop van het artikel
- De paginatitel
- De URL van de pagina
- De content
- De meta-omschrijving
Doe je dat goed: voilà: een groen bolletje! Maar hier wringt de schoen wel een beetje. Want er spelen hier een paar zaken die niet of anders door de zoekmachines worden verwerkt dan de plugin je zou doen vermoeden. Op de volgende punten moet je je dus niet blindstaren:
De content
De Yoast WordPress SEO plugin weegt de zoekterm in de content terecht mee, want dat doen de webcrawlers van de zoekmachines ook. Let hierbij echter wel op het volgende: Yoast weegt alleen de exacte formulering die je ingeeft bij ‘Focus keyword’. In dit geval dus “Yoast WordPress SEO Plugin”, wat je echter ook kunt formuleren als “WordPress SEO Plugin van Yoast”. In tegenstelling tot de plugin, weegt Google deze formulering wel mee. Dat heeft als consequentie dat:
- Je niet moet blindstaren op het aantal keren dat de plugin jouw ‘Focus keyword’ telt
- Je dus ook moet opletten dat je niet per ongeluk aan keyword spamming doet
Tip: Schrijf de tekst gewoon zoals je ‘m wilt schrijven. Check nadien zelf hoe vaak je zoekterm voorkomt en tel daarbij ook de losse woorden. In dit geval zijn dat dus Yoast, WordPress, SEO en Plugin.
De meta-omschrijving
De Yoast plugin telt de vermelding van je zoekterm in de meta-omschrijving -die je dankzij de Yoast plugin zelf kunt invoeren- mee in de beoordeling van je SEO-score. De meta-omschrijving zelf is echter geen SEO-factor. Wel is het van belang dat je jouw zoekterm ook terug laat komen in de meta-omschrijving, omdat de zoeker op die zoekterm deze dan vetgedrukt in de zoekresultaten ziet staan. Dit bevestigt dat hij vindt waar hij naar zocht. Dankzij de Yoast plugin kun je gemakkelijk je eigen meta-omschrijving invullen, zodat jouw site de meest passende omschrijving meekrijgt in de zoekresultaten.
Tip: Vermeld de zoekterm in je meta-omschrijving, liefst zoveel mogelijk aan het begin. Zo valt deze goed op.
Voordelen en kanttekeningen in het kort
De Yoast WordPress SEO plugin doet wat hij moet doen. En meer. Je krijgt heel duidelijke handvatten over punten waar je eenvoudig en snel je content kunt verbeteren. Daarnaast is de plugin ook handig om de titel van je pagina of blog en de meta-omschrijving voor de weergave in Google aan te passen. De kanttekening zit ‘m vooral in het feit dat je je niet moet blindstaren op een al dan niet groen bolletje, want:
- Het groene bolletje geeft geen zekerheid over je positie in Google, dat is afhankelijk van hoe sterk je concurrentie op die zoekterm is
- De plugin telt alleen de exacte formulering van je zoekterm, terwijl Google je complete pagina scant op de aanwezigheid van de relevante woorden
- De vermelding van (de exacte formulering van) je zoekterm in de meta-omschrijving telt mee voor de kleur van het bolletje, terwijl Google daar niet op zal indexeren
Houd je hier rekening mee en gebruik je de plugin als ondersteuning om te checken of je alle relevante SEO-onderdelen in je content hebt toegepast, dan zit je goed. Ik gebruik de plugin met veel plezier en goed resultaat. En dat is uiteindelijk wat telt!
Yoast WordPress SEO: Het tweede tabblad
We hebben nu het eerste tabblad van de Yoast plugin gehad. Dit is het meest gebruikte onderdeel en helpt je al een heel eind op weg met de optimalisatie van jouw webpagina. Wil je echter gedetailleerdere informatie over de score van de door jou geschreven pagina, dan is er een tweede tabblad, waar je meer vindt. Dit is de Page Analysis, of Pagina Analyse. Het eerste tabblad (Algemeen) is altijd als eerste zichtbaar onderaan jouw pagina:
Je hebt hier het overzicht met de belangrijkste SEO-factoren waar je zelf direct invloed op hebt. Het is mooi als daar zoveel mogelijk ‘Yes’ achter staat. Daarnaast zie je in dit tabblad een aantal velden die je dankzij de Yoast SEO plugin zelf eenvoudig kunt invullen of aanpassen. Dit zijn naast de ‘Focus zoekterm’ de ‘SEO titel’ en de Meta-omschrijving. Voor je SEO biedt het tabblad Page Analysis je gedetailleerd inzicht in de verbeterpunten van je content.
Pagina analyse
De Yoast plugin heeft meerdere tabbladen die jou waardevolle handvatten geven om je pagina te optimaliseren. Het tweede tabblad, ‘Page Analysis’, geeft je puntsgewijs aan wat je kunt verbeteren aan de zojuist gemaakte pagina. Hier krijg je per onderdeel weer zo’n leuk gekleurd bolletje, hoewel je er bij veel rood waarschijnlijk wat minder vrolijk van wordt. Toch mag je er vrolijk van worden. Dit betekent dat er nog wat te optimaliseren valt en je dus werkt aan een beter vindbare website. Ook hier geldt wel: niet alles moet je even letterlijk nemen.
Hoe interpreteer je deze punten?
Hoe interpreteer je die verschillende punten uit de Page Analysis? Van boven naar beneden:
- Zoekterm in de paginatitel: je zoekterm moet uiteraard in je paginatitel voorkomen. Aan het begin van de titel is dan beter dan aan het eind, maar het moet wel een natuurlijk lopende titel zijn. Liever je zoekterm verderop in de titel, dan een titel die geforceerd overkomt omdat de zoekterm aan het begin “moet” staan.
- Zoekterm in de URL: wanneer je de zoekterm in de URL vermeldt, is het voor de zoekmachines duidelijk dat de pagina daar ook werkelijk over gaat. https://imu.nl/?p=6446 zegt natuurlijk veel minder dan https://imu.nl/yoast-wordpress-seo-plugin-page-analysis.
- Zoekterm in titels en ondertitels: door de zoektermen regelmatig te laten terugkeren, wordt bevestigd waar je pagina over gaat. Het biedt zowel je lezers als de Googlebots houvast. Maar overdrijf het niet en als het niet uitkomt, gewoon niet in de (sub/onder)titels gebruiken.
- Alt tags in je afbeeldingen: ook je afbeeldingen worden door de zoekmachines beoordeeld. Wanneer je zoekterm in de titel en alt tags voorkomt, bevestigt dit dat ook die afbeelding over “jouw” onderwerp gaat.
- Zoekterm in eerste paragraaf (alinea): hiervoor geldt hetzelfde als in mijn vorige artikel vermeld. De plugin rekent alleen de exacte formulering mee, terwijl Google zelf alle losse woorden uit je zoekterm vindt en meetelt.
- Uitgaande links: het is goed om door te linken naar een andere website met relevante informatie. Lukt dat niet, geen man overboord. In dit artikel heb ik dat gedaan met de Yoast website en de Wikipedia-pagina over de Flesch Reading Ease test. Door je lezer de mogelijkheid te geven verder te lezen, bied je ze meer informatie en dat waardeert Google.
- Het aantal woorden tekst op je pagina: dit is een discussiepunt. Veel tekst geeft de mogelijkheid om je zoekterm regelmatig te laten terugkomen. Maar dat is beslist geen doel op zich. Kun je met weinig woorden alles vertellen wat je wilt, doe dat dan gewoon. Heb je juist wel veel woorden nodig, zorg er dan wel voor dat het overzichtelijk blijft en verdeel de tekst in hapklare blokken: alinea’s.
- Paginatitel: liever te kort dan te lang. Meer dan 60 leestekens betekent dat je paginatitel niet volledig wordt weergegeven in de zoekresultaten. Zorg ervoor dat je minder dan 60 leestekens gebruikt. Anders wordt je titel afgebroken en eindigt het met drie puntjes, en dat is niet zo fraai.
- Metaomschrijving: goed om na te denken of je metaomschrijving goed is. De tekst moet vooral zo geschreven zijn dat deze de lezer aanspreekt en aanzet om verder te lezen op je site.
- Zoekterm in de metaomschrijving: de metaomschrijving hoeft alleen je zoekterm te bevatten omdat deze dan vetgedrukt in de zoekresultaten staat. Dit bevestigt dat jouw pagina hierover gaat. Voor Google is dit geen SEO-factor.
- De zoekterm: het advies is om een gekozen zoekterm slechts 1 keer in te zetten op je site. Je wilt per slot van rekening niet met jezelf concurreren. Dat geldt zeker voor producten of diensten die je aanbiedt.
- Zoektermdichtheid: ook hier geldt dat de Yoast plugin alleen de exacte formulering telt, waar Google dat niet perse doet.
Als je hier kritisch naar kijkt, zie je punten die minder van belang zijn en punten die er wel degelijk toe doen. Net als bij het tabblad ‘Algemeen’ zitten er punten bij die wel relevant kunnen zijn, maar niet specifiek voor SEO. Hoe gebruik je die Page Analysis nu?
Hoe gebruik je de Yoast Page Analysis?
Hoe zet je die pagina-analyse nu goed in? Wat mij betreft is dat helemaal aan jezelf. Hoe belangrijk is het voor jou om vindbaar te zijn? En hoe geef je daar invulling aan op je pagina? Bekijk per situatie wat je zelf relevante punten vindt en of je er ook echt mogelijkheden ziet om verbeterslagen te maken. Vergeet echter nooit dat het vooral draait om goede en relevante content.
Gebruik jij de ‘page analysis’ in de Yoast plugin al om je content te verbeteren?