Doorway Page

Een doorway page (letterlijk vertaald: een deuropening pagina) is een pagina ontworpen is met als doel de vindbaardheid van een website  te verhogen. Vaak is het maar een kleine, algemene pagina die bezoekers alleen maar doorverwijst naar de hoofdsite. Als bezoeker heb je er dus helemaal niets aan. Een doorway page staat daarom ook bekend als bridge page, poral of gateway. De twee meest voorkomende typen doorway pages zijn:
  • Cloaking en redirection doorway pages: hiermee krijgen je bezoeker en de zoekpagina’s compleet andere pagina’s te zien krijgen. De doorway page is dan helemaal geoptimaliseerd en staat vol met zoekwoorden, waardoor de pagina natuurlijk makkelijker te vinden is door de zoekmachines.
  • Content rijke doorway pages: dit type doorway page is wel bereikbaar voor de gebruiker, maar is ontworpen met een schuin oog op de zoekmachines. Hier wordt in het ontwerp rekening gehouden met de gebruiker, maar is de pagina qua inhoud en waarde volledig gericht op de zoekmachines.
Een doorway page staat vaak vol met trefwoorden die niet perse zichtbaar zijn voor de bezoeker, maar die wel zoekmachines om de tuin leiden. Hiervoor kun je van Google een penalty krijgen, die resulteert in een lagere pagerank en daardoor aanzienlijk minder bezoekers. In extreme gevallen verwijdert Google je site zelfs helemaal uit de zoekresultaten.