Forum

Forum voor je community

Wat is een forum?

Een forum is een online discussieruimte die plaats biedt aan meerdere mensen met gedeelde interesses. Een forum wordt ook wel een internet- of discussieforum genoemd. Op dit publiekelijke discussie platform kunnen vragen worden gesteld, meningen worden gedeeld en andere gesprekken gevoerd. De onderwerpen kunnen worden onderverdeeld in categorieën en subcategorieën.

De bijdragen van de deelnemers worden gearchiveerd, waardoor een gesprek over een langere periode kan worden gevoerd en de deelnemers niet op eenzelfde moment online hoeven te zijn. Dit laatste kenmerk vormt het grootste verschil met andere discussie mogelijkheden zoals chatrooms en diverse social media platforms.

In de meeste gevallen worden de forumonderwerpen weergegeven in aflopende volgorde van datum en tijd. De topics waar een laatste bijdrage aan een gesprek is toegevoegd staan bovenaan. Op deze manier kunnen de gebruikers eenvoudig onderscheiden welke forumonderwerpen actueel zijn.

Fora maken plaats voor online communities

Een forum kan gezien worden als de voorganger van de online community. De modernere conversatie ruimtes hebben veel meer mogelijkheden en functionaliteiten die zijn afgestemd op de huidige gebruikersbehoeften. Het is dan ook duidelijk zichtbaar dat er een afname is in de hoeveelheid forums en een snelle stijging van het aantal mensen dat gebruik maakt van een online community.

Het bezitten van een (goedlopend) forum op het internet kan een business op zich zijn waar ook een leuke verdienste uit te halen is. Populaire fora krijgen tal van bezoekers maar ook (nog veel belangrijker) tal van reacties. In dit artikel even kort iets over de essentie van een forum, welke SEO waarde dit heeft en hoe je hier geld mee kunt verdienen:

De essentie van een forum

De essentie van een forum is dat je een bepaalde doelgroep op het internet bij elkaar brengt en met elkaar laat communiceren. Meer is het eigenlijk niet maar toch staat het volledig in de trend van het “moderne” internet ondernemen, namelijk het werken aan tweerichtingsverkeer op je site/forum in plaats van enkel jouw boodschap (eenrichtingsverkeer) op een salespage of iets dergelijks te verkondigen. De mensen met visie onder ons kunnen aan de bovenstaande simpele uitleg van het concept al afleiden dat dit wel eens een businessconcept kon zijn waar je als ondernemer niet veel meer hoeft te doen dan de faciliterende taken… 😉

Een Facebook groep versus een eigen forum

Tip: Check ook onze Huddle Forum Software >>>

Waarom zijn fora zo sterk in de zoekmachines?

Het sleutelwoord is hier “interactie”. Google hecht veel waarde aan interactie op websites en zodoende ook op fora. Wanneer je een goedlopend forum hebt dan moet je beseffen dat je vele nieuwe berichten per dag op je forum hebt die ook nog eens inhoudelijk allemaal over hetzelfde (hoofd)onderwerp gaan. Wanneer ik reacties krijg op mijn website of forum dan gaan deze veelal over internet marketing, zodoende sterkt mijn algehele positie in Google zich omtrent dit onderwerp.

Zorg er trouwens wel voor dat je jouw forum optimaliseert voor Google (SEO). Zo kun je bij veel forumsoftware plugins of “mods” toevoegen voor zaken als correcte title tags, zoekmachinevriendelijke url’s en meta descriptions per geplaatst topic of bericht. Daarnaast kun je natuurlijk ook aan de slag met het verkrijgen van backlinks voor je forum om zodoende nog meer basiskracht te hebben.

Hoe verdien je aan een forum?

Het hebben van een forum is natuurlijk leuk en aardig maar wanneer je er geen euro mee verdient dan gaat de grap er al snel af, ook al heb je honderden nieuwe topics per dag. Je kunt op verschillende manieren geld verdienen met een forum:

Google Adsense

Plaats Google Adsense advertenties rondom je forum, de inhoud van deze advertenties wordt door Google zelf bepaald op basis van de inhoud van je forum. Wanneer er op een advertentie wordt geklikt ontvang je een kleine betaling van Google. Tip: Test verschillende plekken op je forum om de Adsense weer te geven. Uiteindelijk is het zaak om de CTR (Click Through Rate) zo hoog mogelijk te krijgen zodat je zoveel mogelijk verdient.

Banner verkoop

Naast Adsense advertenties kun je natuurlijk ook banners verkopen. Zet bijvoorbeeld een mogelijkheid tot adverteren op je forum voor bedrijven/ondernemers in die branche. Je kunt dan bijvoorbeeld een vaste prijs per week afspreken of de adverteerder laten betalen per klik op zijn banner.

Geld verdienen als affiliate

Plaats op of rondom je forum producten van anderen met daarbij jouw affiliatelink. Een percentage van je bezoekers klikt op die producten en daar weer een percentage van koopt vervolgens het product, zodra dat laatste gebeurt ontvang jij een commissie.

Verkoop je eigen producten

Natuurlijk kun je ook je eigen producten aanbieden op je forum maar dat spreekt toch wel voor zich 😉

Hoe start je een forum?

Dat kan heel simpel, bijvoorbeeld met Huddle. Hiermee kun je razendsnel een forum online hebben en zelf inrichten.  Je kunt ook andere software gebruiken zoals PhPBB maar dit is vaak minder ideaal voor SEO.

Zorg dat je forum goed is ingesteld qua SEO, dan zou je op termijn je advertenties e.d. kunnen laten vervallen omdat je genoeg traffic uit organische resultaten hebt. Je hebt dan (bij de meeste verdienmodellen die hierboven staan) passief inkomen!

Passief inkomen is trouwens altijd relatief want je moet het forum natuurlijk wel beheren, ook al besteed je dit uit, dan moet je degene aan wie je het uitbesteedt weer “beheren” (managen) dus 100% passief wordt het niet maar het komt een heel eind 😉