De beste gratis seo-tools.jpg

De 10 beste gratis SEO tools

22 februari 2022

Op het internet zijn er talloze handige gratis Seo tools beschikbaar die echt bruikbaar zijn voor je zoekmachine optimalisatie. Weet dat daarnaast er ook betalende SEO applicaties bestaan. Gebruik die wanneer je meer geavanceerde functies, credits of support nodig hebt. Elke online marketeer kent ondertussen wel applicaties zoals Google Analytics, Google webmaster- en Keyword-tool. In dit artikel geven we een overzicht van 10 gratis SEO tools die je waarschijnlijk nog niet kent.

1. SEO Toolbar

Handige plugin die je direct nuttige meta-informatie geeft van elke website die je bezoekt: pagerank, leeftijd, aantal backlinks, inschatting van het aantal bezoekers, ect. Met deze tool kan je voortaan beter inschatten waarom een website qua SEO competitief is. Bekijk zeker de video wat verder op de pagina om te zien hoe uitgebreid deze SEO tool wel is. Jammer dat SEO Toolbar enkel beschikbaar is voor FireFox.

2. Moz SEO toolbar

De Moz toolbar is een must-have plugin voor elke online marketeer. Met behulp van indicatoren als Page Authority, MozRank en Domain Authority kan je direct de SEO waarde van elke site of web pagina inschatten. Praktisch zijn eveneens de Onpage Analysis en de Highlight tools. Minpuntje is dat er wat geheimzinnig wordt gedaan hoe bijvoorbeeld de Page Authority wordt berekend.

3. Pingdom

Een snellere website betekent meer conversies en hogere rankings. Met Pingdom kan je de laadsnelheid van je website heel gemakkelijk meten én krijg je een inzicht van de vertragende factoren. Nadeel is dat je de loading time maar kunt testen vanuit 3 steden en dat je de snelheid niet kunt simuleren voor webbezoeken via mobiele apparaten.

4. PageSpeed Insights

Pagespeed is een product van Google zelf. Vul de URL van een webpagina in en Google analyseert wat je best aanpast om de laadsnelheid te verbeteren, zowel voor desktop als mobiele devices. Deze tool maakt het voor de meeste sites meteen duidelijk dat er nog werk aan de winkel is om de snelheid te verbeteren voor mobiele traffic. De adviezen zijn wel allemaal vrij technisch.

5. SEOClouds

Indexeert Google je webpagina’s wel om regelmatige basis ? Dat is vrij cruciaal voor je SEO posities. Met deze eenvoudige tool kan je direct controleren wanneer de crawlers van de zoekmachine voor het laatst zijn langsgeweest voor een welbepaalde pagina. Helaas geeft de tool niet aan wat te doen bij eventuele problemen.

6. Duplicate Content Checker

Deze tool helpt je snel te controleren op ‘duplicate content’, iets waar Google niet bepaald van houdt. Jouw content kan gelijken op dat van andere websites of pagina’s elders op je site. Het geeft het exacte percentage van overeenkomst weer tussen 2 URL’s. Wat jammer is dat de tool geen uitspraak doet over het percentage van overeenkomst dat toegelaten is zonder bestraft te worden voor duplicate content. Het algemene advies is: zo laag mogelijk.

7. Plag Spotter

PlagSpotter is een online duplicate content monitoring en checking tool. Met enkele muisklikken kan je nagaan of bijvoorbeeld je concurrenten of blogs uit jouw sector content plagiëren. Klik op ‘view details’ om te zien wat als dubbele content wordt aanzien. De tool zou helemaal top zijn als het wat sneller was.

8. Nibbler

Geef de URL van je website in en Nibbler genereert een mooi rapport, met scores van 1 tot 10 voor onder meer je SEO, social media, interne en externe links, website toegankelijkheid, html code en veel meer. Visueel ziet het er allemaal erg verzorgd uit. Wat we missen op Nibbler zijn echt concrete adviezen hoe en waar we de problemen kunnen oplossen.

9. SEOPTIMER

Seoptimer onderwerpt je webpagina’s aan een Onpage Audit en analyseert of jouw site geoptimaliseerd is voor de meta descriptions, page title’s, alt tags, tekst-html ratio, headers, links, robots.txt, sitemap, ect. Seoptimer meld je wat je al goed doet en wat je best aanpast. Het focust vooral op On-page aspecten. Belangrijke SEO factoren als Off-page elementen en social media komen minder aan bod.

10. Fat Joe

Lichtgewicht Chrome plugin om snel en eenvoudig de ranking van een zoekwoord te controleren. Ga naar de website die je wil checken en vul het gewenste keyword + land in . Klaar! Jammer dat het niet beschikbaar is voor Internet Explorer of Firefox.

Wat is jouw favouriete SEO tool ?

Er zijn natuurlijk nog vele andere tools om te helpen bij zoekmachine optimalisatie. Wij zijn benieuwd wat jou favoriete gratis SEO tools zijn!  Laat het ons weten en geef je reactie hieronder.