duplicate-content.jpg

Duplicate content, slecht voor SEO?

22 februari 2022

In de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het creëren van unieke en waardevolle content een cruciaal aspect. Duplicate content, ofwel dubbele inhoud, verwijst naar het verschijnen van identieke of sterk vergelijkbare inhoud op meerdere webpagina's. Het kan voorkomen binnen één website of tussen verschillende websites. In dit artikel zullen we bespreken wat duplicate content precies is, waarom het problematisch kan zijn voor SEO en welke effecten het kan hebben op je website.

Wat is Duplicate Content?

Duplicate content verwijst naar inhoud die identiek of bijna identiek is aan andere inhoud, of het nu binnen dezelfde website of op verschillende websites is. Het kan het gevolg zijn van verschillende situaties, zoals:

 • Letterlijke duplicatie: Identieke tekst wordt op meerdere pagina's weergegeven, of het nu op dezelfde website is of op verschillende websites.
 • Boilerplate content: Het hergebruik van standaardtekst, zoals disclaimer-tekst, auteursrechtvermeldingen of voetteksten, op meerdere pagina's.
 • URL-varianten: Het gebruik van verschillende URL-structuren voor dezelfde inhoud kan leiden tot duplicate content-problemen.
 • Inhoudskopieën: Het kopiëren van inhoud van andere websites en deze op je eigen website plaatsen.

Waarom is Duplicate Content problematisch voor SEO?

Duplicate content kan problematisch zijn voor zoekmachines, met name voor Google, om verschillende redenen:

 • Verdunning van ranking: Wanneer dezelfde inhoud op meerdere pagina's wordt weergegeven, kan het de ranking van elke individuele pagina verminderen. Zoekmachines willen namelijk de meest relevante en unieke inhoud tonen aan gebruikers. Als er meerdere pagina's met dezelfde inhoud zijn, moeten zoekmachines bepalen welke pagina het meest relevant is, en dit kan leiden tot een lagere ranking voor alle betrokken pagina's.
 • Crawlbudgetverspilling: Zoekmachines zoals Google hebben een beperkt crawlbudget, wat verwijst naar de hoeveelheid tijd en middelen die ze besteden aan het crawlen van je website. Als er te veel duplicate content op je website is, kan dit resulteren in verspilling van het crawlbudget, omdat zoekmachines tijd verspillen aan het indexeren van pagina's met dezelfde inhoud.
 • Verwarring voor gebruikers: Duplicate content kan ook leiden tot verwarring bij gebruikers. Als ze dezelfde inhoud op meerdere pagina's tegenkomen, kan dit de gebruikerservaring negatief beïnvloeden en mogelijk hun vertrouwen in je website verminderen.

Effecten van Duplicate Content op SEO

De aanwezigheid van duplicate content op je website kan verschillende effecten hebben op je SEO-inspanningen:

 • Lagere ranking: Zoekmachines kunnen ervoor kiezen om een van de duplicaatpagina's te kiezen als de meest relevante versie, terwijl andere pagina's worden gedegradeerd in de zoekresultaten of helemaal niet worden weergegeven.
 • Indexeringproblemen: Zoekmachines kunnen problemen ondervinden bij het bepalen welke versie van de pagina ze moeten indexeren en tonen in de zoekresultaten. Dit kan leiden tot inconsistentie en mogelijk tot het niet indexeren van de gewenste pagina.
 • Verdeling van linkwaarde: Als verschillende pagina's met dezelfde inhoud worden gelinkt, kan dit leiden tot fragmentatie van linkwaarde. In plaats van dat alle links naar één versie van de pagina wijzen, worden ze verdeeld over meerdere duplicaatpagina's, wat de algehele autoriteit en ranking van de pagina kan verminderen.
 • Penalisatie: In sommige gevallen kan het bewust creëren van duplicate content om zoekmachines te misleiden resulteren in een straf van zoekmachines. Dit kan een negatieve invloed hebben op je SEO en leiden tot lagere rankings of zelfs het verwijderen van je website uit de zoekresultaten.

Voorkomen en oplossen van problemen

Om duplicate content problemen te voorkomen en aan te pakken, kun je de volgende maatregelen nemen:

 • Creëer unieke en waardevolle content: Zorg ervoor dat elke pagina op je website unieke en waardevolle inhoud biedt. Vermijd het kopiëren van inhoud van andere websites en houd je eigen content origineel.
 • 301 redirects: Als je meerdere versies van een pagina hebt, kies dan één versie als de voorkeursversie en maak 301-redirects van alle andere versies naar de voorkeursversie. Dit leidt zoekmachines naar de juiste pagina en consolideert de linkwaarde.
 • Canonical tags: Gebruik canonical tags om aan zoekmachines aan te geven welke versie van een pagina als de originele en meest relevante moet worden beschouwd. Dit helpt zoekmachines bij het begrijpen van je intentie en voorkomt dat duplicate content problemen ontstaan.
 • Consolideer vergelijkbare inhoud: Als je vergelijkbare inhoud hebt op meerdere pagina's, overweeg dan om ze samen te voegen tot één pagina. Dit helpt bij het creëren van een unieke en uitgebreide pagina met relevante informatie.
 • Gebruik gestructureerde gegevens: Het toevoegen van gestructureerde gegevens aan je pagina's kan zoekmachines helpen bij het begrijpen van de context en het voorkomen van verkeerde interpretaties van duplicate content.

Conclusie

Duplicate content kan een negatieve invloed hebben op je SEO-inspanningen. Het kan leiden tot lagere rankings, indexeringproblemen en verwarring bij gebruikers. Het is van cruciaal belang om unieke en waardevolle content te creëren, 301-redirects en canonical tags te gebruiken en vergelijkbare inhoud te consolideren om duplicate content problemen te voorkomen en op te lossen. Door ervoor te zorgen dat elke pagina op je website uniek en relevant is, vergroot je de kans op een betere ranking en een positievere gebruikerservaring.