Linkruil - ABC linken

Linkruil, wat is dat?

Bij linkruil spreken twee website-eigenaren onderling af om een backlink naar elkaars website te plaatsen.

Dat kan heel logisch en nuttig zijn. Zo kun je met bevriende ondernemers en/of de belangrijkste websites in jouw branche afspreken om naar elkaar te linken. Zorg er dan wel voor dat ze een backlink plaatsen op een belangrijke pagina. Een backlink van een pagina met “linkpartners” met daarop nog 100 andere links zal jou bijvoorbeeld geen meerwaarde opleveren. Een unieke link vanaf een homepage des te meer. 

Werkt linkruil wel?

Backlinks vanuit een linkruil worden wel door Google als zodanig herkent en minder waardevol bevonden. Google herkent een onderonsje onder 2 websites die naar elkaar linken en snapt dat deze links onderdeel zijn van een ruil. Wanneer jij een unieke backlink vanuit een andere website krijgt zonder er direct naar terug te linken dan zal dat waardevoller zijn.Als je gaat linkruilen dan kun je daarom ook gaan ABC-linken zoals je hieronder ziet.  ABC-linken werkt met 3 websites; A, B, en C. Stel jij hebt zelf 2 websites (A en C). Je wilt graag een backlink hebben van een andere website (B) maar B wil graag een backlink terug hebben. 

Je kunt dan in ruil voor een backlink van website B naar jouw website (A) een link van jouw tweede website (C) naar website B plaatsen als retourlink. Op deze manier is er geen sprake van naar elkaar linken en dit is dus beter voor de zoekmachines. Er mag dan verder geen verband zijn tussen website A en C.

ABC linkruil

Hier wat extra uitleg over linkruil en het zogenoemde ABC linken:

Linkruil uitbesteden?

Je kunt bedrijven inhuren om linkbuilding voor je te doen en zodoende ook om linkruil partners te vinden, meestal als onderdeel van een totaalpakket om jouw SEO te boosten. Dit kan zeker werken wanneer je dit bij een gerenomeerd bedrijf uitbesteed maar de kans dat het misgaat en je juist schade aan je SEO doet is veelal groter.

Het wordt bijvoorbeeld schimmiger wanneer er betaald wordt voor de linkruil. Zeker wanneer er geen enkele inhoudelijke link te leggen is. Dan worden de links alleen geruild om de SEO kunstmatig een boost te geven. De links worden niet eens zichtbaar gemaakt voor de gebruikers, want daarvoor hebben ze geen toegevoegde waarde. De links worden ergens verstopt op de website. Ze bestaand alleen in de techniek, niet in de interface.

Links verstoppen vinden de zoekalgoritmes meestal geen goed idee. Dit valt onder black hat SEO. Dus wanneer dit geconstateerd wordt, dan zal jouw website daarvoor strafpunten krijgen.