Google Penguin Update

Google Penguin Update

De Google Penguin Update (24 april 2012) werd uitgerold om over-optimalisatie van SEO tegen te gaan: de zogenaamde webspam. Het hoofdalgoritme van Google let bij de positionering van zoekresultaten sterk op het aantal backlinks op een pagina: de hoeveelheid externe links die naar de betreffende pagina verwijzen.

Een einde aan Linkspam

Websites kunnen hier misbruik van maken door onder andere backlinks te kopen, geautomatiseerde programma’s in te zetten die backlinks creëren, of onterechte relaties aan te gaan met andere websites met enkel als doel om meer backlinks te genereren. Dergelijke praktijken, door Google Link schemes genoemd, worden met de Penguin-update opgespoord, welke vervolgens penalties toekent aan de betreffende websites.

Google Penguin versus Google Panda

De Penguin-update is een logische gevolg van de Google Panda update met het oog op het filteren van websites met kwalitatief slechte content. Je zou de Penguin-update kunnen zien als een Panda update die zich richt op links tussen websites, in plaats van de websites zelf.

Dat wordt ook weerspiegeld in de praktijk: de Panda update weert bijvoorbeeld content farms terwijl de Penguin update link farms weert: groepen webpagina’s die onderling links delen om hoger in de zoekresultaten te verschijnen. Omdat het gebruik van backlinks slechts één van de vele variabelen is die de logaritmes van Google beïnvloedt, zijn de veranderingen in de zoekresultaten voor de gebruiker slechts sporadisch zichtbaar - naast dat je minder webspam zal tegenkomen.

Als webontwikkelaar hoef je je ook weinig zorgen te maken om het algoritme van de Penguin updates, zolang je op een normale manier externe links gebruikt en de richtlijnen van Google opvolgt. Desondanks is het nog steeds de moeite waard om de grenzen van het betamelijke op te zoeken omtrent backlinking omdat dit wel degelijk de positie van de webpagina versterkt.

Google Penguin opgenomen in het hoofdalgoritme

De Penguin update heeft sinds 2012 enkele updates gekregen en het lijkt erop dat sinds januari 2016 de Penguin-updates zijn opgenomen in het hoofdalgoritme, net als de Panda update, zodat updates ‘real time’ uitgevoerd kunnen worden. Dit is echter tot op heden niet bevestigd door Google.