Google Exact Match Domain (EMD) Update

De Google EMD Update (27 september 2012) werd uitgevoerd om een einde te maken aan zoekresultaten die onterecht hoog in de ranking stonden, puur omdat de domeinnaam van de website exact hetzelfde is als de zoekterm.

Voor lange tijd werkte Googles algoritme zo, dat een website met (een deel van) de zoekterm in de domeinnaam hoog in de zoekresultaten verscheen, want waarschijnlijk had die website wel iets te vertellen over jouw zoekopdracht. In de praktijk werd dit algoritme misbruikt door domeinnamen te registreren in de vorm van veel ingevoerde zoektermen, die vaak voor hoge bedragen werden doorverkocht. Zo werd de domeinnaam “insure.com” verkocht voor maar liefst 16 miljoen dollar.

Voorbeelden van EMD’s

Voorbeelden van EMD’s zijn domeinnamen als “plattetv.nl”, “leningafsluiten.nl” of “wittetanden.nl”. Ook domeinnamen waarin expres een veelvoorkomende typfout is opgenomen vallen hieronder, zoals “gooogle.nl”.

Hoewel sommige websites met een ogenschijnlijke EMD gewoon kwalitatief goede en eerlijke websites zijn, is het gros van deze websites bedoeld om snel bezoekers te trekken en ze vervolgens (al dan niet automatisch) door te verwijzen naar een andere website. Deze websites hebben een slechte SEO en erg lage kwaliteit, dus in de lijn van de Google Penguin Update zou deze website laag moeten scoren.

De EMD Update zorgt ervoor dat de waarde van een exacte match op de domeinnaam minder hoog wordt toegekend. Daardoor zullen kwalitatief goede websites die geen EMD hebben, toch hoger in de zoekresultaten kunnen belanden.

Het is te verwachten dat EMD’s nooit helemaal zullen verdwijnen, want bezoekers zullen sneller op een link klikken die exact aangeeft wat jij zoekt, bijvoorbeeld “tweedehandsverhuisdozen.nl”, dan een link als “henksverhuisservice.nl”. Hierdoor blijft het bezoekersaantal relatief hoog en zal de website nooit ver zakken in ranking.