Black Hat SEO

Black hat SEOis het negatief beïnvloeden van het Google algoritme door je website niet volgens de regels van Google te optimaliseren. Black hat SEO is eigenlijk vals spelen door het misleiden van Google met trucs. Zo kunnen bedrijven hoger op de zoekresultatenpagina’s terecht komen. Over het algemeen wordt gebruik gemaakt van technische trucs waar de zoekalgoritmes (ook wel crawlers of spiders genoemd) wel gevoelig voor zijn en die gebruikers amper zien.

Voorbeelden van black hat SEO

Een voorbeeld van Black hat optimalisatie is onder andere door te veel (verborgen) zoekwoorden in webteksten te verwerken. In het verleden werkte deze truc erg goed, inmiddels beoordeeld Google dit terecht als Black hat. Een andere vorm van Black hat kan zitten in het linkpatroon van de website. Een onnatuurlijke manier van linkbuilding wordt gezien als vals spelen dus Black hat. Links op andere websites moeten worden verdiend door de kwaliteit van de website. Er zijn webmasters die er voor kiezen om linkpakketten te kopenvan niet-relevante en onbetrouwbare links van andere websites. Hierdoor gaan er plots een grote hoeveelheid links naar de website toe. Dat is een vorm van Black hat.

Waarom moet je dit niet doen?

Over het algemeen zijn de zoekmachines zelf helemaal niet blij met deze trucs. Het haalt de kwaliteit van hun zoekresultaten omlaag. Daardoor kunnen gebruikers overstappen naar andere zoekmachines en dat kost advertentie-inkomsten. De concurrentie onder zoekmachines is hevig, al steekt Google (zeker in Nederland) nog met kop en schouders boven de rest uit. Als Google black hat SEO technieken ontdekt is er een grote kans dat de betreffende website een penalty krijgt en daardoor zeer slecht vindbaar wordt. Pas in dit kader goed op met het uitbesteden van SEO. Er zijn een hoop “SEO Specialisten” die het beste voor je website beloven maar hiervoor gebruik maken van Black hat SEO.

Hoe pakt Google Black Hat SEO aan?

Door Black hat optimalisatie zal op korte termijn een stijging van de website in het algoritme zichtbaar zijn, dit is echter van korte duur. Google zal de website spoedig flink afstraffen en uit zicht laten verdwijnen. De gevolgen op lange termijn zijn groot en zeer lastig herstelbaar. Zoekmachines gaan Black hat SEO tegen door heel regelmatig hun algoritmes aan te passen en slimmer te maken. Zo werkt Google al aan een echte AI (artificial intelligence) met hun RankBrain, die net als een gebruiker echte inhoud, van trucs moet kunnen onderscheiden eind 2016. De Black hat SEO trucs werken dus altijd maak voor een beperkte periode.

Hoe voorkom je black hat SEO?

De spelregel om niet met Black hat te maken te krijgen is heel simpel: optimaliseer je website voor de bezoeker, niet voor de zoekmachine. Zorg voor kwalitatieve content met een duidelijk thema wat geschreven is voor de bezoeker, waar deze bezoeker waarde aan hecht en waar aan de zoekvraag van de bezoeker wordt voldaan. Waar bij Black hat het hoofddoel is om een zo hoog mogelijke positie in de zoekmachine te realiseren, wordt voorbij gegaan aan waar de website eigenlijk voor bedoeld is: het converteren door middel van kwaliteit te leveren aan de bezoeker.