arrow_drop_up arrow_drop_down
8 januari 2016 
in SEO

Google plant Penguin update: wat kun je verwachten?

De nieuwe Penguin update die begin 2016 door Google wordt gelanceerd, brengt qua functionaliteit geen wezenlijke verschillen met zich mee ten opzichte van de vorige Penguin updates. Het enige grote verschil: Penguin is voortaan “altijd” aanwezig. Gevolgen van Penguin sancties zullen daardoor meteen merkbaar zijn, net als verbeteringen die je doorvoert naar aanleiding van deze sancties.

De geschiedenis van Penguin

Er is veel gezegd en geschreven over de Penguin updates uit het verleden. Met name toen Google voor het eerst begon met Penguin was de impact voor sommige websites enorm. Soms zelfs catastrofaal. Het kon zomaar voorkomen dat je goede ranking ineens volledig weg was. Vooral websites die betaalden voor links en via linkspam aan een hoge ranking kwamen, waren de dupe van de Penguin update. Google wilde niet meer dat websites op die manier met elkaar concurreerden omdat in feite degene met het meeste geld altijd zou winnen.

Het kwam echter ook voor dat websites helemaal niet bewust aan linkspam deden en dat de beheerders niet eens bekend waren met het concept “links kopen” maar toch zwaar getroffen werden door Penguin. En eenmaal getroffen, was het geen eenvoudige opgave om er weer bovenop te komen. Dit kwam omdat Penguin maar eens in de zo veel tijd jouw website controleerde op spam-achtige of betaalde backlinks. Je kon dus nog zo je best doen om alle verdachte links te verwijderen, maar dan nog kon het maanden duren voordat je eindelijk van de Penguin sancties af was. Hierdoor duurde het voor sommige websites zo lang om te herstellen dat het al te laat was op het moment dat het eindelijk lukte. Een grote frustratie voor websitebeheerders die goede intenties hadden, maar in feite de kans niet kregen om fouten tijdig te herstellen.

Black hat SEO

Penguin kijkt me je mee: het wordt real-time

De nieuwe Penguin update moet een einde maken aan de lange wachttijden om van de, al dan niet terecht ontvangen, sancties af te komen. Google introduceert namelijk een real-time versie van Penguin die constant actief is. Hiermee komt een einde aan de periodieke controles op websites, maar zullen de effecten van negatieve backlinks direct merkbaar worden. En dit geldt ook voor het herstel na het verwijderen van deze negatieve backlinks.

Dit nieuws is overwegend positief. Een website die te maken krijgt met een Penguin sanctie zal goed zijn best moeten doen om er vanaf te komen, maar het is niet meer zo desastreus als voorheen. Zodra je namelijk de zaakjes weer op orde hebt, zal ook je ranking zich binnen de kortste keren weer herstellen. Dit brengt een stuk minder stress met zich mee voor websitebeheerders die ongewild te maken krijgen met linkspam.

Op dit moment zijn er een hoop websites die een soort kat en muisspel met Google spelen. Deze websites gokken erop dat Penguin voorlopig niet langskomt en hopen met het kopen van grote hoeveelheden backlinks op korte termijn hoge rankings te krijgen en winst te maken. Op het moment dat ze getroffen worden door Penguin sancties maakt dat niet meer uit omdat de winst al gemaakt is. Op naar de volgende website. Google maakt met deze real-time Penguin update een einde aan deze praktijken.

Hoewel het nieuws overwegend positief is, is het ook opmerkelijk te noemen. Google verandert nu namelijk van koers. In het verleden was het moeilijk om te peilen wat je positie precies was in algoritmes zoals Penguin. Nu wordt het een stuk eenvoudiger om te testen waar de grens ligt en zo maximaal voordeel te halen uit dubieuze backlinks. Dit is een interessante ontwikkeling omdat het op verschillende manieren invloed kan hebben op de hedendaagse SEO-strategieën.

Google Penguin

Het zwaard van Penguin hangt boven Nederlandse websites

Vooral voor Nederlandse websites is het extra goed opletten bij de nieuwe Penguin update. We weten niet precies waarom, maar uit het verleden is gebleken dat Nederlandse websites minder vaak en minder hard getroffen zijn door Penguin sancties ten opzichte van buitenlandse websites. Het zou kunnen dat Google slechts beperkte capaciteit heeft en de nadruk daarom legt op grote landen als Amerika.

In SEO-Nederland is het nog steeds aan de orde van de dag om bij Startpagina-achtige pagina's te betalen voor een link. Nu komen we daar nog mee weg, maar dit zou met de nieuwe Penguin update zomaar eens kunnen veranderen. Bekijk dus goed je linkprofiel, zorg voor een natuurlijke manier van links opbouwen en zorg ervoor dat je website ook deze Penguin update gezond doorstaat.

Tips voor een Penguin-bestendige website

Er zijn een aantal manieren om je goed voor te bereiden op niet alleen deze, maar ook toekomstige Penguin updates. Het is verstandig om in het achterhoofd te houden dat deze tips altijd goed zijn om op te volgen, maar vooral rondom een Penguin update extra aandacht verdienen.

Tip 1) Zorg voor variatie in ankerteksten van je links. Google kan links als verdacht bestempelen als ze allemaal dezelfde ankertekst hebben.

Tip 2) Zorg dat Google je website zo goed mogelijk kan indexeren middels geoptimaliseerde interne links

Tip 3) Zorg dat je verdachte backlinks verwijdert. Hier geldt het “better safe than sorry”

Tip 4) Zorg dat je altijd een goed beeld hebt van je linkprofiel en trends hierin analyseert. Over het algemeen geldt dat een plotselinge scherpe stijging of daling geen goed teken is.

Over de schrijver
Farid Rostami is co-founder van verschillende startups waaronder FillUpMyLuggage. Hij schrijft graag over tech, startups en digital nomads. Daarnaast adviseert hij startups met hun business strategieën en online marketing. Farid heeft in het verleden als vtsp voor Microsoft en Avanade gewerkt.
Simon
Door

Simon

op 8 January 2016

Een goed stuk! Ben erg benieuwd wat de nieuwe penguin gaat brengen.

goedmettekst
Door

goedmettekst

op 8 January 2016

Kortom: gewoon normaal doen, en doe geen dingen die je niet wilt dat een ander bij jou doet?

Farid
Door

Farid

op 9 January 2016

Klopt. wees voorzichtig met betaalde links en vermijd links van sites met shabby backlinks.

Nathan Veenstra
Door

Nathan Veenstra

op 1 February 2016

Ook artikelen plaatsen op diverse platforms om daarmee links naar je eigen websites te ritselen valt daar wat mij betreft onder. Erg doorzichtige tactiek van Farid Rostami om dit op zowel Marketingmed als andere sites te plaatsen, met link naar dr-discount of bargainfox, waarvan hij eigenaar blijkt te zijn: http://nederlandsmedianieuws.nl/columns/Column-Farid-Rostami-Penguin-update-Google-Nederlandse-websites-wees-gewaarschuwd.html http://www.marketingfacts.nl/berichten/de-nieuwe-penguin-update-van-google-wat-kunnen-we-verwachten http://www.adformatie.nl/blog/google-penguin-update-zou-wel-eens-slecht-kunnen-uitpakken-voor-nederlandse-websites http://www.marketingonline.nl/blog/google-penguin-update-zou-wel-eens-slecht-kunnen-uitpakken-voor-nederlandse-websites Dit is dus de reden waarom Google heeft aangegeven gastbloggen kritisch(er) te benaderen. En terecht.

Reactie plaatsen