arrow_drop_up arrow_drop_down
Bereid je voor op Apple Search
25 mei 2015 
in SEO

Bereid je voor op Apple Search

Apple komt met een eigen zoekmachine. Dat is tenminste de verwachting die binnen de SEO-gemeenschap groeit op het moment. Natuurlijk is het voorlopig speculatie, er zijn echter sterke aanwijzingen dat Apple de concurrentie aangaat met Google. Voor zover die er nog niet was natuurlijk. Alle aanwijzingen plus relevante informatie voor jouw bedrijf lees je in dit artikel.

Apple Maps Connect

Eind april 2015 verstuurde Apple een e-mail dat Apple Maps Connect beschikbaar is voor onder andere Nederland en België. Met Apple Maps Connect kun je de vermelding van jouw bedrijf op Apple Maps (‘Kaarten' in de Nederlandstalige iOS) beheren. Veel online marketeers en SEO-specialisten wachtten al op de uitrol van Apple Maps Connect in Nederland.

Apple Maps Connect Nederland Belgie

Wat is het nut van de Apple Maps vermelding?Siri zoekopdracht Makelaar in Apeldoorn

Wat heb je aan een Apple Maps vermelding zolang Apple Maps nog geen desktopversie heeft zoals Google Maps? Het antwoord is: vindbaarheid in iOS-apparaten. Hierop staat Apple's eigen ‘Kaarten' geïnstalleerd. Zoekt iemand dan een bedrijf met behulp van Siri, dan wordt onder andere Apple's ‘Kaarten' geraadpleegd. Voorbeeld: de opdracht aan Siri “zoek makelaar in Apeldoorn” geeft het resultaat dat je in de afbeelding hier rechts ziet.

Op deze manier kan een potentiële klant gemakkelijk naar je bedrijf navigeren met zijn iPhone. Staat jouw bedrijf hier niet tussen, dan loop je het risico dat mogelijke klanten niet bij jou terechtkomen. Op dit moment zal de functie nog relatief weinig gebruikt worden, waardoor je niet zoveel klanten misloopt. Echter, hoe meer Siri ingeburgerd raakt bij de Apple gebruikers, hoe groter de kans dat dit dus wel gebeurt.

Beheer je bedrijf in Apple Maps Connect

Het aanmaken en/of beheren van je bedrijf binnen Apple Maps doe je via mapsconnect.apple.com. Hier log je in met je Apple ID en klikt op ‘Voeg mijn bedrijf toe'. Hierna wijst het zich eigenlijk vanzelf. Kom je er niet uit, dan is er een stap-voor-stap beschreven handleiding te vinden. Nadat je jouw bedrijf hebt aangemeld, zal het nog wel even duren voor je te vinden bent. En wie weet helpt het straks bij de vindbaarheid in Apple's internetzoekmachine.

Apple's zoekmachine?

Tot zover Siri, terug naar de (internet)zoekmachine. Waarom zou Apple met een eigen zoekmachine komen? Een aantal redenen:

  • Safari: op het moment van schrijven heeft Apple nog een overeenkomst met Google als standaard zoekmachine in de browser Safari. Deze overeenkomst loopt af in 2015 en waarom zouden ze afhankelijk zijn van andere partijen?
  • Google: het is geen geheim dat Apple en Google op vele fronten de degens met elkaar kruisen. Dat Apple daarom liever een andere partner als standaard zoekmachine wil in Safari. Maar waarom Microsoft (Bing) spekken? Of Yahoo?
  • De kennis en techniek is er: in zowel de besturingssystemen als verdere software heeft Apple al de nodige kennis en techniek in huis om een internetzoekmachine zonder al te veel extra moeite te ontwikkelen.
  • Naadloos aansluiten op gebruikers: Apple heeft miljoenen gebruikers, waarvan vele al allerlei koppelingen hebben tussen hardware en software. Een eigen zoekmachine sluit daar naadloos op aan.

Het zijn een paar mogelijke redenen. Er zijn niet alleen redenen te noemen, Apple heeft zelf ook nog eens behoorlijke aanleiding gegeven tot speculaties over hun eigen zoekmachine, zoals een bepaalde vacature…

Vacatures Apple Search

Begin 2015 werd er al een vacature bij Apple ontdekt die hintte op ‘Apple Search'. Hierin wordt gehint op een eigen zoekmachine door de woorden “for a search platform supporting hundreds of millions of users”. Verder wordt er naast “mobile devices” ook melding gemaakt van “computers”:

Vacature Engineering Project Manager Apple Search

Apple Car

Naar verwachting lanceert Apple in 2020 de Apple Car, waar Apple Maps ongetwijfeld integraal onderdeel van uit zal maken. Wederom een aanwijzing dat Apple de concurrentie met die andere grootmacht blijft aangaan.

Apple heeft al een zoekmachine!

De persoonlijke assistent Siri in iOS kwam al eerder ter sprake. Siri is feitelijk gezien een verticale zoekmachine. Bij iedere opdracht die je geeft, wordt in je iOS apparaat gezocht. Het zoekresultaat voor “makelaar in Apeldoorn” laat al zien dat binnen de geïnstalleerde apps wordt gezocht. In dit geval is dat in de Apple Kaarten app. Apple heeft hiermee feitelijk al een zoekmachine gecreëerd. Hiermee is de basis voor een internetzoekmachine al gelegd, er is de nodige techniek en kennis in huis om een zoekmachine te bouwen.

Applebot is er al

Eind 2014 werd al duidelijk dat Apple een eigen crawler had gebouwd. De Vlaamse developer Jan Moesen beschreef de details, waaruit af te leiden viel dat de bot van Apple was. Op 5 mei bevestigde Apple het bestaan van Applebot. Dat deze voor Spotlight en Siri wordt gebruikt spreekt voor zich. Het betekent echter ook een prima basis voor een internetzoekmachine.

Applebot bevestigd 5 mei 2015

Wanneer komt die zoekmachine?

Wanneer mogen we de Apple zoekmachine verwachten? Dat is lastig te zeggen. Sterker nog: het blijft nog steeds speculatie óf deze er werkelijk komt. Er zijn vele aanwijzingen, maar zeker weten doe je het nooit. Een project kan ook worden gestaakt, zoals we weten. Toch acht ik de kans groot dat de internetzoekmachine van Apple er komt. Als er één partij is die de concurrentie met Google aan kan, is het Apple. Bing en Yahoo hebben in de Verenigde Staten veel grotere marktaandelen dan in Europa, maar ook die leggen Google het vuur niet echt aan de schenen. Kom maar op met Apple Search!

Wat denk jij, zijn deze aanwijzingen voldoende om de komst van Apple Search aannemelijk te vinden?

Over de schrijver
Met passie voor internet en search, een commerciële achtergrond en aangeboren taalvaardigheid begon ik eind 2012 met Letterzaken. Van tekstbureau naar specialist op gebied van webteksten en SEO, is de drive vooral om MKB-ondernemingen en ondernemers resultaat te helpen boeken op het internet. Er liggen zoveel kansen die ik je graag help te benutten. Mijn doel is jou te helpen op het gebied van content, vindbaarheid en conversie. Want je wilt toch omzet halen uit je website?
Reactie plaatsen