arrow_drop_up arrow_drop_down
16 juni 2014 
in SEO

De SEO-waarde van startpagina's na Panda 4.0

20 Mei liet Matt Cutts via Twitter weten dat Panda 4.0 werd uitgerold via de volgende tweet:

Matt Cutts kondigt Panda 4.0 aan

Voor veel sites kan zo'n update grote gevolgen hebben. Gezien het feit dat startpagina's extra gevoelig zijn voor Google's Panda, waarover zo meteen meer, ga ik in dit artikel in op de SEO-waarde van startpagina's na Panda 4.0.

Eind jaren 90, toen het internet populair werd, werd Startpagina.nl opgericht. Dat was al snel een enorm succes, omdat overzichtelijk weergegeven werd wat interessante webpagina's waren. Indertijd had Startpagina.nl duidelijk toegevoegde waarde voor de gebruiker. Tegenwoordig lijkt dat anders. Startpagina wordt nu zelfs als een museumstuk beschouwd gezien onderstaande tweet:

Al surfend kom ik op startpagina.nl terecht. Alsof je naar het museum gaat.

Redenen voor deze omslag zitten hem erin dat:

 • Het aantal webpagina's op internet zo hard groeide dat het niet meer bij te houden was;
 • Het aantal “broken links” eveneens hard groeide, iets wat zo mogelijk nog lastiger bij te houden is;
 • De zoekmachines steeds beter werden. Met name de opkomst van Google is hierin bepalend geweest;

De belangrijkste reden echter dat traditionele startpagina's het zwaar hebben kom doordat Google Panda , het Google Algoritme, steeds beter wordt.

Google Panda

Google Panda is een intelligent systeem dat leert van de antwoorden die Google testers geven op vragen als:

 • Heeft dit artikel spellings-, stilistische- of inhoudelijke fouten?
 • Is het een genuanceerd artikel?
 • Is dit het soort pagina dat u zou willen delen met een vriend, of aanbevelen op social media?
 • Is dit artikel geschreven die verstand heeft van het onderwerp?
 • Heeft deze webpagina toegevoegde waarde?

Door deze antwoorden te vergelijken met kenmerken van de betreffende webpagina ontstaan er relaties tussen beiden. Hierdoor kan het systeem op een gegeven moment met een zekere betrouwbaarheid de andere kant op relaties leggen. Van een niet eerder geteste webpagina kan Google Panda zodoende aangeven hoe goed de kwaliteit is van deze webpagina. Als deze te laag is dan kom je lager terecht in Google's zoekresultaten.

Het beoordelen van de kwaliteit met Google Panda vergt dermate veel computercapaciteit dat de beoordelingen met tussenpozen wordt bijgewerkt. Zo ongeveer eens per maand komt er een update van Google Panda.

Google Panda en Startpagina's

Recent verscheen op Marketingmed het artikel Hoe weet ik welke backlinks de Google richtlijnen overtreden? Hierin wordt aangegeven dat links afkomstig van kwalitatief slechte pagina's als slechte links worden beschouwd. Dergelijke links zorgen dat je lager terecht komt in de zoekresultaten van Google in plaats van hoger.
In een reactie op dat betreffende artikel wordt gesteld dat:

(…) in Nederland startpagina klonen hard worden afgeserveerd. Al die snel aangemaakte jouwpagina, uwpagina, mijnpagina etc linkdumpjes verliezen allemaal hun rankings. Ben je te actief bezig geweest met het zelf aanmaken van dat soorts rotzooi dan heb je een probleem. Het plaatsen van een link her en der op een bonafide goed onderhouden startpagina is nog wel effectief. (…)

Dat komt overeen met de ervaringen van Moz.com: Analysis of 2,678 Directories Shows 20% Penalized/Banned by Google

Het verbaast me niets dat dit gebeurd. Startpagina's zijn extra gevoelig voor Google Panda omdat ze over het algemeen weinig content (lees relevante links) hebben. Dat geldt met name voor de zogenaamde “fly-by-night” directories.

Hoe weet ik dat ik een link plaats op een kwalitatief goede startpagina?

Nog steeds is het zo dat relatief veel backlinks belangrijk zijn om hoog in de zoekresultaten van Google te komen. Al is Google's Pagerank nog maar één van de vele factoren welke de volgorde van de zoekresultaten bepaalt, het is nog steeds een factor die zwaar meeweegt. De grote vraag is nu dan ook. Hoe weet ik dat ik een link plaats op een kwalitatief goede startpagina?

Het antwoord daarop is verrassend eenvoudig. Google Panda gaat meer en meer website op een menselijke manier beoordelen. Als je de vraag “Zou je die startpagina zelf willen gebruiken?” met “Nee” beantwoord, dan weet je genoeg. Google Panda zal daar waarschijnlijk hetzelfde over denken. Er zijn circa 150 Nederlandse startpagina´s. Er zijn er echter maar een paar die op het eerste gezicht serieus wat voorstellen. Om een idee te krijgen volgen wat voorbeelden van kwalitatief slechte en kwalitatief goede pagina's. Als voorbeeld zoek ik campings in Zuid-Holland.

1001paginas

campingzuidholland.1001paginas.nl

Campingzuidholland.1001paginas.nl ziet er in eerste instantie overzichtelijk uit, hetgeen een pluspunt is. Links in het menu wordt de optie geboden om contact op te nemen, hetgeen ook een pluspunt is. Een dikke min is dat er slechts één camping op de pagina staat en dat terwijl je mag verwachten dat er meer campings in Zuid-Holland zijn. Die ene link kan je gemakkelijk even controleren.  Als je dat doet krijg je het volgende:

Server error

Dat lijkt me duidelijk. Als je eigenaar van een camping in Zuid-Holland bent, dan zou ik mijn camping niet op 1001pagina's terug willen zien.

Linkexplorer

Linkexplorer

Als ik op Linkexplorer naar een camping zoek kom ik uit op de pagina Campings – Nederland. Je ziet direct dat er weinig links staan en er flink wat provincies ontbreken. Eigenlijk hoef je niet verder te kijken en weet je al genoeg. Bekijk je de camping in Zeeland, dan krijg je het volgende te zien:

linkexplorerzeeland

Een vakantiehuis in de rubriek campings? Dat klopt niet, evenals het feit dat Ootmarsum niet in Zeeland ligt, maar in Overijssel. Ik weet niet hoe jij er over denkt, maar dit lijkt me een onnatuurlijke link waar ik niet naast wil staan.

B9

b9

B9.nl heeft maar liefst 54 links verspreid over 3 pagina's over Campings in Zuid-Holland.  Niet alle links even goed. Op de eerste pagina staan 25 links. Hiervan zijn er:

 • 18 campings, waarvan 1 verouderde pagina en 1 camping die is gestopt
 • 1 andere startpagina over campings
 • 1 camping in Frankrijk
 • 1 website over tenten en kampeerspullen
 • 1 website over zomerjobs in Frankrijk
 • 1 website over duinvilla's
 • 2 vakantieparken

Al met al toch noch redelijk wat campings. Een link over een camping toevoegen aan B9 is zeer zeker te overwegen. Wellicht krijg je dat gemakkelijker voor elkaar als je de beheerder wijst op bovenstaande bevindingen.

Startpagina

Tot slot Startpagina. Als je met Google zoekt op startpagina camping zuid-holland dan vind ik maar liefst vier dochter pagina's, namelijk:

 1. camping-nederland.startpagina.nl – 3
 2. camping-boerencamping.startpagina.nl – 2
 3. camping-minicamping.startpagina.nl – 9
 4. wifi-campings.startpagina.nl – 7

Het aantal campings in Zuid-Holland heb ik achter de link gezet. Tja, de aantallen vallen mij een beetje tegen. Ik heb het idee dat alleen de beheerder van camping-minicamping.startpagina.nl zijn zaakjes op orde heeft, dit ondanks het feit dat ik eigenlijk meer minicampings in Zuid-Holland had verwacht.

minicampingstartpagina

Conclusie

Er zijn veel kwalitatieve verschillen tussen de startpagina's en de startpagina dochters. De kwaliteit van de links, en daarmee de SEO-waarde, is lang niet altijd optimaal. Let er daarom op, voordat u een link suggestie doet, dat:

 1. er meerdere links zijn;
 2. deze links niet verouderd zijn en ook daadwerkelijk werken;
 3. deze links voor het overgrote merendeel betrekking hebben op het onderwerp van de pagina.

Door de beheerder te vragen niet werkende of onjuiste links te verwijderen, verbetert de kwaliteit van de betreffende linkpagina en doet u aan waarde creatie. Bovendien vergroot u hiermee de kans dat de beheerder uw linksuggestie overneemt.

Over de schrijver
Ir. Hans van der Graaf heeft informatica (richting mens en computerinteractie) gestudeerd aan de TU Delft. Al jaren is hij werkzaam in de automatisering. Voor de website van boerderijcamping De Helenahoeve heeft Hans een eervolle vermelding gekregen tijdens de uitreiking van de Usability Award 2010. Sindsdien is Hans bezig geweest met de ontwikkeling van ZOMDir.com. In zijn ogen de ideale startpagina.
Alexander van Aken
Door

Alexander van Aken

op 16 June 2014

Hoi Hans leuk artikel en bedankt ook voor de verwijzing. Je bent vrij streng in je beoordeling van sites en ik denk dat je daar helemaal gelijk in hebt. De linkexplorer pagina heeft in principe nog wel SEO waarde omdat de homepage nog steeds een PageRank waarde van 4 heeft. Maar gezien de trend die Google heeft ingezet ligt het in de lijn der verwachting dat Linkexplorer minder waard gaat worden, tenzij ze beter hun best gaan doen om de kwaliteit van hun link categorie pagina's hoog te houden. http://campingzuidholland.1001paginas.nl/ dat is een makkelijke om te beoordelen. De pagina zelf heeft geen PageRank waarde en inhoudelijk is dit gewoon rotzooi. Ook vind je de url niet terug in de Google index. Ik zou aan dit artikel toe willen voegen dat het geen enkele zin meer heeft om een grote hoeveelheid startpagina klonen uit de grond te stampen voor linkbuilding. Dat werkt alleen maar tegen je. Verder dan nog slecht nieuws ook voor bonafide startpagina's. Bij het oplossen van Google penalties zie ik inmiddels ook in de feedback van Google dat startpagina's (met goede PageRank) waardes als voorbeeld genoemd worden van links die de richtlijnen overtreden. Mijn advies in deze is dan ook om links op startpagina's NoFollow te maken.

Joep
Door

Joep

op 16 June 2014

Hier sluit ik me helemaal bij aan. Ik heb zelf een keer overwogen om een startpagina te starten, maar de enige goede site hiervoor: startpagina.nl is vrij streng. Inkomsten en allerlei andere zaken moeten bij hun gemeld worden. Dit geeft overigens wel aan dat bijna alle dochterpagina's van startpagina.nl goed in de gaten gehouden worden. Dit is dan ook de enige waar ik mijn link wil achterlaten.

Hans van der Graaf
Door

Hans van der Graaf

op 16 June 2014

Alexander, Joep, Bedankt voor jullie reacties. @Alexander Ik denk dat Linkexplorer.nl z'n hoge pagerank geërfd heeft van linkruilen.nl (hun vroegere naam). Indertijd kon dat nog, dat afgedwongen linkruilen. Vandaag de dag kan dat niet meer. Ik denk dan ook dat Linkexplorer zal gaan zakken. @Joep Wat mij opvalt bij startpagina is dat de kwaliteit van de verschillende startpagina's in de praktijk erg verschillend is. Het blijft mijn inziens raadzaam om elke aparte dochterpagina apart te bekijken.

Hans van der Graaf
Door

Hans van der Graaf

op 16 June 2014

Nog even een aanvulling voor wat het waard is. De pageranks zijn: Startpagina PR6, B9 PR4, Linkexplorer PR4, 1001paginas PR1.

SEO? Het hoe, wat en waarom van Google Hummingbird! - Marketingmed.nl
Reactie plaatsen