arrow_drop_up arrow_drop_down
16 april 2015 
in SEO

5 Zoekmachine Optimalisatie Tips

De volgende 5 zoekmachine optimalisatie tips zijn praktisch en kosten niet veel tijd. Zo kun je gelijk je website gaan verbeteren om meer resultaat uit de zoekmachines te gaan halen.

Laten we meteen beginnen!

Tip 1: Bijlage-URL’s

Elke keer dat je een afbeelding of document uploadt, zal WordPress een zogenaamde ‘bijlagepagina’  aanmaken. De URL van zo’n pagina ziet er als volgt uit: http://jouwwebsite.nl/?attachment_id=122

Het is een lege WordPress pagina waar alleen het geüploade mediabestand op staat.

Aangezien deze pagina geen enkel doel dient en wel door Google geïndexeerd kan worden, kun je deze het beste op een schaalbare manier doorverwijzen naar pagina’s waar je je bezoekers wel op wilt hebben, zoals je blogposts.

Gelukkig biedt de SEO plugin van Yoast een handige oplossing. Ga vanuit je WordPress dashboard naar ‘SEO‘ > ‘Geavanceerd‘ (of ‘SEO‘ > ‘Permalinks‘ voor de oude versie van de plugin) en vink daar de volgende optie aan: ‘Stuur bijlage-URL’s door naar bovenliggende bericht-URL.

Deze functie werkt met terugwerkende kracht op al je mediabestanden die geupload zijn via een pagina op blogbericht. Heb je echter bepaalde bestanden via je mediabibliotheek zelf geupload, dan blijven de bijlagepagina’s bestaan. Je kunt deze bekijken door de ‘Niet-gekoppelde‘ bestanden te selecteren.

niet gekoppelde media bestandenSelecteer één van de niet-gekoppelde afbeeldingen en klik op ‘Bijlagepagina weergeven‘.

bijlagepagina url

De URL van die pagina kun je redirecten naar een andere relevante URL als je wilt. Dit zijn echter wel de details onder de zoekmachine optimalisatie tips. Het belangrijkste is dat je die optie aangevinkt hebt staan.

Tip 2: Repareer je gebroken links

Hoe je je gebroken links kunt repareren met de ‘Broken link checker‘ plugin lees je in dit artikel.

Op deze manier voorkom je dat je jouw bezoekers doorstuurt naar webpagina’s die niet meer bestaan of omgeleid zijn.

Tip 3: Plaats deze ping lijst

Door de volgende pinglijst in te stellen zorg je ervoor dat alle ping servers en zoekmachines op de hoogte worden gebracht van de aanpassingen en nieuwe content op jouw website. WordPress doet dat automatisch. Hierdoor wordt jouw content sneller geïndexeerd en kan deze dus ook sneller in de zoekresultaten verschijnen.

Tip 4: Repareer al je crawlfouten

Log in op je Google Webmaster Tools account en ga naar ‘Crawlen‘ > ‘Crawlfouten‘.

Selecteer bij ‘Weergeven‘ > ‘500 rijen‘.

Download de crawlfouten als een Google document. Je crawlfouten zullen dan geopend worden in een spreadsheet. Mocht je meer dan 500 crawlfouten hebben, herhaal het proces dan en voeg alle bestanden samen in één Google spreadsheet.

Alle kolommen behalve die met de URL’s kunnen verwijderd worden.

Hernoem het bovenste vakje van ‘URL’ naar ‘source URL‘ en vul in de kolom daarnaast (kolom B) de tekst ‘target URL‘ in.

source URL target URL

In kolom B vul je de URL’s in van de pagina’s waar je de crawlfouten naar wilt doorverwijzen, zodat je bezoekers niet op niet bestaande pagina’s uitkomen.

Zodra je die kolom helemaal gevuld hebt, kun je het bestand downloaden als .csv bestand. Klik op ‘Bestand‘ > ‘Downloaden als‘ > ‘.csv‘.

Vervolgens ga je vanuit je WordPress Dashboard naar: ‘Extra‘ > ‘Redirection‘. (Mocht deze optie daar niet bij staan, dan betekent dat dat je de ‘Redirection’ plugin nog niet geïnstalleerd hebt. Die kun je gratis installeren bij ‘Plugins‘ > ‘Nieuwe toevoegen‘.)

Ga naar ‘Options‘ en importeer het CSV-bestand dat je zojuist hebt gedownload. Importeer het bestand en klik vervolgens op ‘Upload‘. Voila! Je redirections zijn toegevoegd.

In je Google Webmaster Tools account je nu je crawlfouten als gecorrigeerd markeren.

Tip 5: verwijder en redirect overbodige tags

Als je geen gebruik maakt van tags en dat ook nooit gedaan hebt, dan kun je deze tip overslaan.

Een veel veelgemaakte fout die ik tegenkom in WordPress websites is dat er honderden tags zijn aangemaakt, die vaak maar bij 0-3 blogberichten gebruikt worden.

Als je bij het aanmaken van een blogbericht een tag toevoegt, dan maakt WordPress een pagina zoals deze aan: http://energiekevrouwenacademie.nl/tag/buikvet/

Die pagina wordt standaard wel door Google geïndexeerd, maar bevat geen unieke content. Dit kan handig zijn voor de navigatie, mits je precies weet waarmee je bezig bent. Omdat het niet noodzakelijk is adviseer ik meestal om gewoon met categorieën te werken en tags achterwege te laten.

Mocht je veel van deze lege tag-pagina’s hebben, overweeg dan om ze te verwijderen en te redirecten, of om ze niet door Google te laten indexeren. Dat kan een hele hoop duplicate content schelen.

Welke tip vond jij het handigst?

Ik hoor het graag van je via de comments!

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Remko Spaans
Door

Remko Spaans

op 17 April 2015

Tip 1 aanpassen bijlage url's. Ga ik vandaag direct in gang zetten bij één van mijn klanten. Tip 4 met redirection in combinatie met .csv bestand erg handig. Gr. Remko

Seph Fontane Pennock
Mar van Tuel
Seph Fontane Pennock
Monique
Door

Monique

op 17 April 2015

Super tips! Thanks voor de duidelijke uitleg!

Seph Fontane Pennock
Bart
Door

Bart

op 17 April 2015

Jammer, dat het allemaal WordPress tips zijn. Verder wel duidelijk.

Seph Fontane Pennock
Door

Seph Fontane Pennock

op 17 April 2015

Ha Bart, ja, dat klopt helemaal. Ik houdt me voornamelijk bezig met SEO voor Wordpress websites en ik weet dat 95%+ van onze lezers daar ook mee werken, vandaar. Dezelfde principes gaan i.i.g. ook op voor andere websites, alleen het toepassen ervan zal iets anders gaan. Succes! :)

Stefan
Door

Stefan

op 17 April 2015

Toffe tips! Ik zie bij mijn dashboard alleen geen 'Redirection' staan bij Extra... Help wanted :-)

Stefan
Door

Stefan

op 17 April 2015

Laat maar... Voor tip 4 heb je de plugin 'Redirection' nodig. Misschien handig om bij tip 4 te vermelden? :-)

Seph Fontane Pennock
Door

Seph Fontane Pennock

op 17 April 2015

Ha Stefan, Goed punt, dank je wel, ik pas het meteen aan. Je moet namelijk de 'Redirection' plugin downloaden voordat deze optie bij 'Extra' komt te staan. Laat even weten of het lukt zo!

robin
Door

robin

op 17 April 2015

Hey Seph, Even een vraagje, wanneer ik een post al een paar keer heb geredirect (met de gelijknamige plugin) en ik wil dit nu nog een keer doen, moet ik dan de redirects van hiervoor verwijderen om een omleidingslus te voorkomen? Daarnaast vroeg ik mezelf af wat de juiste volgorde van handelen is: 1. Eerdere redirects verwijderen van de betreffende post 2. Deze betreffende post redirecten naar de nieuwe post 3. De oude post verwijderen van de website (aangezien deze bij mij niet meer zichtbaar hoeft te zijn op de website. 4. Alle waarde van de oude (verwijderde) post is nu doorgezonden naar de nieuwe post Benieuwd naar je inzichten. bedankt alvast. Gr. Robin

Seph Fontane Pennock
Door

Seph Fontane Pennock

op 17 April 2015

Ha Robin, De juiste volgorde maakt niet ontzettend veel uit, aangezien het allemaal in een minuut gedaan kan zijn. Ik zou het zelf als volgt doen: - stel de nieuwe redirect in - verwijder de oude redirects die niet meer nodig zijn - delete het oude artikel Als je tip 2 toepast dan repareer je ook automatisch alle omleidingslussen die ooit ontstaan zijn omdat je dit proces in het verleden misschien niet altijd correct hebt uitgevoerd. Erg handig is die plugin (broken link checker). Grts!

Richard
Door

Richard

op 18 April 2015

Dank Seph voor de waardevolle tips, ik heb ze direct toegepast op www.clubvit.nl op naar een top 3 plaats in Google!

Frank
Richard de Ruijter
Door

Richard de Ruijter

op 20 April 2015

Hoi Seph, Zojuist weer even gewerkt aan www.clubvit.nl Crawlfouten -> CHECK Pinglijst -> CHECK Gebroken links -> CHECK Thanks voor je goede tips. Richard

Muurstickerstunter
Door

Muurstickerstunter

op 21 April 2015

Dank voor de heldere uitleg. Heb met de Yoast SEO plugin de attachment pagina's op noindex - follow gezet. Opvallend is echter dat Google vreemd genoeg alsnog de attachment pagina's opneemt in de index. Heb nu alle attachment urls verwijder d.m.v. het webmasterhulpprogramma. Echter worden er alsnog elke dag nieuwe attachments door Google opgenomen terwijl ze een no index meekrijgen. Enig idee hoe dit kan? Groet, Jan

Jesper
Door

Jesper

op 24 April 2015

Goeie tips maar met de tags ben ik het niet eens. Ik heb deze discussie al vaker gehad met anderen over duplicate content. Ik maak dagelijks affiliate sales puur door tags en die ranken gewoon in de top 5 van google. Ik vul gewoon al mijn keywords toe en bijvoorbeeld de naam van het product dat ik promoot. Daar zoeken mensen namelijk ook op in google. Toch leuk als jij dan op plek 3 verschijnt met een tag. Duplicate content ben ik niet bang voor. Google kent de structuur van wordpress. Ik heb niet het idee dat mijn sites en pages slechter ranken door de duplicate tag pages maar ik verdien er wel goed aan! Ik zou zeggen, lekker tags blijven toevoegen.

Seph Fontane Pennock
Door

Seph Fontane Pennock

op 28 April 2015

Ha Jesper - interessante opmerking. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook websites ben tegengekomen waarvoor het wel goed werkt. Je moet er slim mee omgaan en er niet teveel gebruiken. Veel sites hebben bijvoorbeeld een verhouding van 3-7 tags per blogpost. Dat is te veel naar mijn mening. Je kunt die verhouding beter omdraaien naar 3-5 blogposts per tag. Kun je een voorbeeld geven van een site waar jij tags op een succesvolle manier inzet?

Hetty
Door

Hetty

op 24 April 2015

Hi Seph, Dank je wel. Erg handig en duidelijk uitgelegd. Ik ben er al mee aan de slag. Punt 1 en 3 al gedaan. Met de rest ben ik bezig. :)

Seph Fontane Pennock
jeroen
Door

jeroen

op 25 April 2015

dag seph, bedankt weer voor de tips. gelijk aangepast . alleen tip 1 2e actie nog even verder induiken groet, jeroen

jeroen
Door

jeroen

op 25 April 2015

dag seph, nog een vraagje... dat deel 2 bij tip 1 ben ik mee bezig geweest maar wat wordt bedoeld met niet verbonden ? Ik snap niet zo goed waarom sommige foto's als niet verbonden worden weergegeven....

Seph Fontane Pennock
Door

Seph Fontane Pennock

op 28 April 2015

Ha Jeroen, De afbeeldingen die niet verbonden/gekoppeld zijn, zijn niet geupload via de 'Media'-knop vanuit een bepaalde pagina of blogbericht, maar direct via de mediabibliotheek. Wordpress weet dus niet op welke pagina's die afbeeldingen voorkomen en kan ze dus ook niet koppelen. Dit betekent dat al deze afbeeldingen nog wel hun eigen bijlage-URL zullen hebben, omdat de SEO plugin alleen de bijlage-URL's doorverwijst van gekoppelde afbeeldingen, omdat het daarvan duidelijk waar die naar doorverwezen kan worden (namelijk naar het betreffende blogbericht waar de afbeelding op voorkomt). Hoop dat het duidelijk is zo!

jeroen
Door

jeroen

op 30 April 2015

ok thanks.... gr jeroen

Arjan
Door

Arjan

op 2 May 2015

Hoi Seph, Ik houd ervan om mijn site zo opgeruimd mogelijk te houden. Als ik de 'redirection' plugin na gebruik verwijder, verdwijnen dan ook de doorverwijzingen?

Seph Fontane Pennock
Door

Seph Fontane Pennock

op 4 May 2015

Ha Arjan, Ja, die verdwijnen dan ook. Die kun je het beste geïnstalleerd en actief houden.

Nina
Door

Nina

op 13 October 2018

Dankzij de tips zijn de bijlagepagina's van mijn website onder handen genomen. Nu verder met de rest. Bedankt voor de heldere uitleg.

Richard
Reactie plaatsen