Grey Hat SEO

De naam Grey hat SEO verklapt eigenlijk al de betekenis van de term: het grijze SEO gebied. Hiermee worden websites aangeduid die zowel Black hat SEO als White hat SEO toepassen. Daarmee web je als eigenaar van een website dus op twee paarden. Het blijft altijd enig risico in zich dragen, omdat zoekmachines niet aarzelen om je te straffen voor Black hat SEO.

Geen toegevoegde waarde voor de bezoeker...

Grey hat SEO draagt bij aan een goede positie van de website in de zoekmachine maar heeft geen toegevoegde waarde voor de bezoeker. Het is optimalisatie op de grens van de door Google bepaalde normen. Het is natuurlijk aan jou als marketeer om te besluiten of het bij jouw bedrijf past om dat risico aan te gaan. Aan de andere kant kan het wrang zijn om een website boven je inde ranking te dulden, waarvan jij heel goed weet dat die zich bedient van Black hat SEO. Net als met andere zaken is het balanceren tussen slim jouw site een kleine boost geven en ronduit jouw klanten voor de gek houden. Het is ook maar de vraag of klanten op de verkeerde manier naar binnen lokken jou die beoogde conversie of verkopen oplevert. Sommige copywriters of SEO-specialisten zullen kunnen jou een hele set trucs aanbieden om SEO maximaal te boosten. Blijf wel zelf kritisch of het bij jouw bedrijf past en zoek uit of de aangeboden trucs nog wel werken. Zoekmachines worden doorlopend verbeterd en werken volgens het principe: eerlijk duurt het langst.

Voorbeeld van Grey Hat SEO

Een voorbeeld van Grey Hat optimalisatie is te vinden in het linkbuilden. Er wordt veel linkbuilding toegepast om websites binnen een relatief korte tijd zichtbaar te maken in de zoekmachine. Hier wordt in sommige gevallen ook gebruik gemaakt van tools om de spiders van Google eerder de website te laten bezoeken waar een gewilde link op staat. Dit is een voorbeeld van Grey hat, omdat Google een voorkeur heeft dat links verdiend worden in plaats van geworven en daarnaast werken de genoemde tools wel, maar laat Google zich niet graag sturen.

Grey Hat wordt Black Hat...

De kans is behoorlijk aanwezig dat Google in de toekomst stopt met deze acceptatie. Google zal de technieken die nu als Grey hat gezien worden dan benaderen als Black hat met de bijbehorende gevolgen voor de vindbaarheid van website. Daarom is het met het oog op de toekomst niet handig om de website te optimaliseren met deze technieken. Google probeert met de Google algoritme updates (panda, pinguïn, hummingbird etc.) een lijn te krijgen in de optimalisatie regels. Vanzelfsprekend zullen er meer Google updates volgen in de toekomst. Het is zeer raadzaam om deze Google updates goed (op) te volgen. Met deze Google Updates zal Google ernaar streven om het Grey hat SEO gebied kleiner te maken.