arrow_drop_up arrow_drop_down
Affiliate marketing

Affiliate marketing

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij adverteerders hun partners (affiliates) belonen voor de gerealiseerde verkopen of leads (bijvoorbeeld een lidmaatschap) die de affiliatie heeft aangeleverd. De adverteerders leveren promotiemateriaal, zoals banners, tekstlinks of artikelen waar ze een post over geschreven willen hebben. 

Vervolgens zorgen de affiliates ervoor dat er klanten doorverwezen worden naar de adverteerders door de advertenties of post op hun website te plaatsen. Als hieruit een verkoop of lead volgt, ontvangt de affiliate een vergoeding van de adverteerder. Er kan echter ook per click of per pageview betaald worden.

Hoe werkt affiliate marketing?

Vergoedingsstructuur affiliate marketing

Affiliate marketing gaat meestal uit van een no cure no pay principe, waarbij de affiliate dus alleen wordt betaald als er verkopen uit de geplaatste advertentie of post voortkomen. De vergoedingsstructuren van affiliate marketing zien er als volgt uit: 

  1. Pay Per Click (PPC) Er wordt een vast bedrag (vaak enkele centen) uitgekeerd per klik op het promotiemateriaal (de banner of tekstlink) van de adverteerder. Dit staat dus los van het aantal gegenereerde verkopen of leads. 
  2. Pay Per Lead (PPL) Een leadvergoeding wordt uitgekeerd wanneer een bezoeker via die affiliate contact opneemt met de adverteerder door zich bijvoorbeeld in te schrijven voor diens nieuwsbrief. Het leveren van een potentiële klant is hierbij genoeg, het hoeft nog geen betalende klant te zijn (zoals bij Pay Per Sale, zie hieronder). Het is vervolgens aan de adverteerder om deze potentiële klant om te zetten in een betalende klant. De affiliate heeft hier verder niets mee te maken. 
  3. Pay Per Sale (PPS) Bij Pay per Sale wordt de affiliate betaald zodra er omzet uit de link op zijn of haar website komt. Wanneer u op een advertentie op de website van een affiliate klikt en vervolgens een aankoop doet in de webshop van de betreffende adverteerder, krijg de affiliate daarvoor betaald. De adverteerder keert dan vaak een percentage van het verkoopbedrag uit als vergoeding aan de affiliate. 
  4. Pay Per View (PPV) Hierbij wordt de affiliate betaald voor het aantal keer dat de advertentie is bekeken. Ook dit staat los van leads of verkopen.