Wat is een affiliate?

Wat is een affilate? (voorbeelden)

Een affiliate (ook wel partner genoemd) is iemand die andermans producten promoot in ruil voor een affiliatecomissie.

Denk bijvoorbeeld aan iemand met een website of webshop waarop hij advertenties kan en wil weergeven. Of een ondernemer met een grote mailinglijst of achterban op social media (zoals een influencer).

Hoe werkt een affiliate?

Met behulp van promotiemateriaal van de producteigenaar (bijvoorbeeld materialen op een partnerpagina) kan de affiliate bezoekers via zijn/haar affiliatelink doorsturen naar de website van de producteigenaar.

De affiliate zorgt ervoor dat de advertenties goed aansluiten op zijn/haar doelgroep en maakt zijn/haar lezers en volgers enthousiast voor het aangeboden product, dienst of website van de adverteerder. Voor al deze vormen van promotie wordt de affiliate door de adverteerder betaald.

Wie kan een affilate zijn?

Veel eigenaren van informatieve websites en blogs rondom specifieke niches vinden affiliate marketing interessant om als (extra) verdienmodel te gebruiken.

Er zijn talloze websites van hobbyisten en ondernemers die moeite hebben om daadwerkelijk iets te verdienen aan hun bezoekers. Ze behalen weinig tot geen conversie, zijn zich niet bewust van de fijne kneepjes van conversie-optimalisatie of hebben überhaupt geen eigen producten.

Naast website-eigenaren kun je ook affiliates vinden tussen je klanten, influencers en in affiliatenetwerken.

Voorbeelden van affiliates

Hieronder zie je een voorbeeld van onze allereerste online marketing cursus uit 2011. Deze cursus verkochten wij online voor €97,- via een salespage waarvan wij de conversieratio uiteraard goed op orde hadden.

We hebben toen besloten om een affiliatecommissie op deze cursus in te stellen van €50,-. Dat was meer dan 50% van de verkoopprijs, maar omdat het een online cursus was konden we dit missen. We maken namelijk 100% marge op digitale producten (wanneer je de de uren voor de klantenservice niet meetelt). Ook boden we toen al vervolgproducten (upsells) aan waardoor onze klantwaarde hoger lag dan €97,-.    

Affiliate websites met cursus

Al snel kwamen wij onze cursus op talloze websites tegen. Sommigen hadden simpelweg de tekst van onze verkooppagina overgenomen en anderen hadden een eigen samenvatting of review (productbeoordeling) geschreven. Deze websites bevatten allen een unieke affiliatelink waarmee zij hun bezoekers naar onze verkooppagina doorsturen. Wanneer zo’n doorgestuurde bezoeker de cursus aanschafte, ontving de verantwoordelijke affiliate de commissie van €50,-.

Boekrecensies door affiliates

Dit fenomeen zagen wij ook na de publicatie van het boek Doelgerichte SEO en later ons boek De Online Marketing Tornado. We zien dat veel website-eigenaren, met een doelgroep die vergelijkbaar is aan de onze, daarom een korte review, aanbeveling of samenvatting op hun website plaatsen met daarbij hun affiliatelink. Wanneer we in Google ons eigen boek opzoeken, vinden we talloze affiliates met reviews terug.

Boekrecensies door affiliates

Affiliates van software

Ook onze softwareproducten worden door affiliates gepromoot. In sommige gevallen is dat op een vergelijkbare manier als bij onze boeken en cursussen, namelijk door er een gebruikerservaring over te schrijven.

Affiliate reviews

Affiliates met aanvullende diensten

In andere gevallen zien we affiliates die onze software combineren met een eigen aanvullende dienst en van deze combinatie een aanbod hebben gemaakt.

Zo vinden we al snel een webdesigner die zich specifiek richt op ondernemers die met onze Phoenix-software een website willen maken, maar de bouw en optimalisatie daarvan willen uitbesteden.

Ook vinden we een SEO-specialist die gebruikers van onze Phoenix-software helpt met het optimaliseren van de websitecontent voor Google. Dit soort dienstverleners kunnen naast de verkoop van hun eigen diensten ook een affiliatecommissie opstrijken door onze software aan te bevelen aan ondernemers die van hun diensten gebruik willen maken, maar de software nog niet hebben.

Affiliates van software

Van klant naar affiliate

We hebben zelfs ondernemers gezien die begonnen als gebruiker van onze software, maar al snel merkten dat zij het bouwen van effectieve websites, onlinemarketingprocessen, ledensites en online community’s dusdanig leuk vonden dat ze besloten om daar hun werk van te maken.

Softwaregebruikers die bijvoorbeeld veel andere gebruikers helpen binnen ons communityforum, merken dat daar een verdienmodel in schuilt.

Op deze manier kan een ondernemer zonder eigen softwareproduct, toch een eigen onlinemarketingbedrijf of een webdesignbureau starten. Zij ontvangen een (maandelijks terugkerende) aanleververgoeding voor iedere klant die ze aanleveren.

Daarnaast factureren ze extra voor hun eigen dienstverlening, bijvoorbeeld voor webdesign, content schrijven, SEO, landingspagina’s maken of funnels inrichten.