Winnen in Google?
SEO BoekOntvang het boek

Page content

Affiliate Marketing

Affiliate Marketing

Affiliate marketing is een no cure, no pay samenwerkingsverband waarbij de een de ander promoot in ruil voor een commissie per verkoop. De affiliate is een soort van tussenpersoon die de klant binnenhaalt.

Affiliate marketing is een van de meest geliefde en misschien ook wel een van de makkelijkste vormen van internet marketing / geld verdienen via het internet. Het fijne aan affiliate marketing is dat je razendsnel resultaten via het internet kunt behalen zonder dat er grote investeringen nodig zijn. De volgende aspecten van affiliate marketing komen in dit artikel aan bod:

 1. Hoe kun je het beste geld verdienen als affiliate?
 2. Kun je beter je eigen product maken?
 3. Werken aan je passie
 4. Bouw aan vertrouwen
 5. Een mailinglijst opbouwen
 6. Hoe kom je aan affiliate partners?
 7. Train je affiliates voor meer resultaat
 8. Een goede affiliate levert je voordeel op

Hoe kun je het beste geld verdienen als affiliate?

Je kunt dit op verschillende manieren doen maar ze komen allemaal op hetzelfde neer: je zult bezoekers moeten trekken en deze (via je affiliatelink) door moeten sturen naar de website van het product wat je promoot.

Affiliate Marketing

Veel affiliates kiezen voor simpele methoden zoals:

 1. Het plaatsen van hun affiliatelink op social media zoals Twitter, Facebook enz.
 2. Adverteren bij Google Adwords of op Facebook

Het nadeel van de bovenstaande methoden is dat je alleen voor de korte termijn bezig bent. Je trekt bezoekers en stuurt deze linea recta door naar de producteigenaar. In feite ben je een soort marketingmedewerker van de producteigenaar. Zodra je de bezoeker door hebt gestuurd ben je zelf de volledige controle kwijt en ben je ∫ van de salespage of webwinkel van de producteigenaar.

Een ander nadeel is dat je afhankelijk bent van de producteigenaar qua website, prijzen en strategie. Wanneer jij je maandelijks inkomen verdient met het promoten van een bepaald product en de producteigenaar besluit de prijs te verlagen of het zelf weg te halen dan heb jij direct een probleem.

Dropshipping versus affiliate marketing

Dropshipping en Affiliate Marketing zijn beide manieren om andermans product te verkopen in ruil voor een winstdeling of een aanbrengvergoeding…

Wanneer je geen eigen product hebt maar wel wilt gaan ondernemen op het internet, dan kun je twee methoden kiezen om razendsnel te starten zonder dat je een eigen product hoeft te creëren. In deze video leg ik je uit wat de verschillen tussen deze twee marketing technieken zijn:

Kun je beter je eigen product maken?

Ik zou je willen adviseren om (ook al ben je een affiliate) toch zelf iets op te gaan bouwen waar je ook op de lange termijn iets aan hebt. Zorg dat je een eigen “business” opbouwt. Die business hoef geen producten en klantenservice te bevatten maar wel een achterban en een constante stroom van bezoekers. Dit kun je al snel creëren met:

 1. Een sterke thuisbasis op het internet (zoals een blog)
 2. Het bijhouden van een nieuwsbrief/mailinglijst
 3. Het vergaren van een achterban op Twitter/Facebook e.d.

Wanneer je die drie dingen hebt dan heb je eigenlijk een business zonder verdienmodel. Het verdienmodel wat je dan gebruikt is affiliate marketing. Je stuurt je bezoekers/achterban simpelweg niet naar je eigen product maar nar dat van iemand anders.

Op deze manier heb jij nog steeds alle voordeel die affiliate marketing met zich meebrengt maar heb je wel een solide fundament voor de lange termijn opgezet.

Werken aan je passie

De bovenstaande affiliate marketing strategie werkt het beste wanneer je in een markt zit waar ook je passie ligt. Wanneer je een product uit hebt gezocht om te promoten wat simpelweg een hoge commissie had maar waar je zelf niks mee hebt dan is het moeilijk om daar een goede website voor op te zetten.

Als je bijvoorbeeld elke week 1 of 2 keer een blogbericht wil publiceren op je website dan lukt dat alleen wanneer je het onderwerp zelf interessant vindt (of je moet al gaan werken met gastbloggers/freelancers).

Het leuke van deze vorm is dat je zo wel heel snel een business op kunt zetten die je zelf “tof” vindt. Je hoeft simpelweg een website op te zetten (bijvoorbeeld met WordPress), te gaan bloggen en je affiliatelinks te plaatsen. Wanneer de bezoekers gaan komen zullen meestal ook de verkopen gaan komen.

Jij kunt dan naar hartenlust bloggen over alles wat jou inspireert/interesseert. Wanneer dat bijvoorbeeld is het vak “gezondheid” is kun je bij PayPro in het productoverzicht in deze categorie kijken welke producten er allemaal te promoten zijn (genoeg!).

Zo geldt dat voor ieder vakgebied. Ze zullen niet allemaal evenveel producten hebben maar dat is niet erg. Wanneer je in een markt zit waarin er helemaal geen producten te vinden zijn die je als affiliate kunt promoten zit je in een gouden markt… daar ligt alles dus nog open!

Bouw aan vertrouwen

Veel internetondernemers kiezen niet voor het bovenstaande omdat het “meer werk” lijkt en omdat ze gewoon snel geld willen verdienen zonder daar iets voor te doen. Wat ze zich echter niet beseffen is dat het trekken van bezoekers op het internet nog best een opgave is en dat het maken van een verkoop zelfs nog lastiger is.

Wanneer jij wilt dat een bezoeker een product koopt (of dat nu van jou is of van een ander) zul je ervoor moeten zorgen dat er een bepaalde mate van vertrouwen ontstaat. Daarvoor zijn de volgende 3 methoden:

 1. Als jij als affiliate een bezoeker linea recta doorstuurt naar de site van de producteigenaar voeg jij zelf 0% waarde toe aan de eventuele verkoop. Het is dan volledig aan de producteigenaar om de verkoop te maken.
 2. Wanneer jij bezoekers vanuit je blog doorstuurt heb je al iets toegevoegd, de bezoeker heeft dan al meer vertrouwen in je (tenzij je blog slecht is natuurlijk).
 3. Wanneer jij consequent een band opbouwt met je bezoekers door ze op een mailinglijst te verzamelen en ze regelmatig waardevolle informatie toezendt zullen zij ook waarde gaan hechten aan je tips en dus ook aan je aanbevelingen voor andere producten.

Met die derde methode zorg je voor veel hogere verkoopconversies dan met de eerste methode.

Kies je voor simpele marketing dan krijg je ook simpele resultaten. Hoe uitgebreider je marketing is, des te uitgebreider je resultaten ook zijn.

Een mailinglijst opbouwen

Wanneer je een grote en kwalitatief sterke mailinglijst hebt ben je koopman, je hebt dan een gigantische slagkracht om razendsnel resultaten te behalen. Dit kan voor jezelf zijn maar ook voor een ander (wanneer je als affiliate handelt).

Als je een sterke thuisbasis op het internet hebt met een grote achterban zul je zien dat producteigenaren je ook veel serieuzer nemen. Je krijgt dan veel meer aandacht, hulp, promotiematerialen en vaak zelfs aangepaste aanbiedingen/commissies e.d.

Ook als affiliate kun je dus een eigen business hebben. Het enige verschil met de producteigenaar is dan dat je niet een eigen product verkoopt. Je omzeilt dan alle productcreatie, klantenservice, distributie en debiteurenbeheer.

Hoe kom je aan affiliate partners?

Om de vruchten te kunnen plukken van het toepassen van affiliate marketing in je business zul je wel een aantal affiliates moeten hebben die jou constant promoten.

Ik heb het dan natuurlijk over de situatie waar jij als ondernemer affiliates voor je aan het werk hebt in plaats van dat je zelf affiliates hebt, je ziet deze situatie hieronder in het linker model:

Die affiliates die hier aan het promoten zijn krijg je natuurlijk niet zomaar, daar moet je wel even iets voor gaan doen. Je zult die affiliates eerst moeten “werven” voordat ze van jou product op de hoogte zijn en jou gaan promoten.

Methode 1: Google

De gemakkelijkste methode om affiliates te werven is om ze te gaan zoeken via Google.

Ga simpelweg naar Google, zoek naar websites in dezelfde branche als die van jouw product en benader deze websites met de vraag of ze geïnteresseerd zijn in een eventuele samenwerking. Je kunt ze dan uitleggen dat zij een bepaalde commissie krijgen voor het promoten en verkopen van jouw product.

Methode 2: Paypro

Ga naar affiliate netwerken om affiliates te zoeken. Bij PayPro vind je bijvoorbeeld duizenden affiliates die wellicht geïnteresseerd zijn in het promoten van jouw product. Je kunt je product in het productoverzicht plaatsen met een wervende tekst erbij voor affiliates. Dit zelfde principe kun je ook internationaal doen via Clickbank.

Methode 3: Train ze

Wat je ook kunt doen is affiliates opleiden, bijvoorbeeld door van je klanten affiliates te maken. Daarover hieronder meer.

Train je affiliates voor meer resultaat

Affiliate Marketing is ontzettend nuttig om toe te passen in je internet business want het kan je een vliegende start bezorgen en je hoeft niet direct te investeren om aan bezoekers en verkopen te komen.

Het is echter wel zo dat veel mensen nog niet weten wat affiliate marketing is of hoe het werkt. Iemand met een grote website kan een ideale affiliate voor jou zijn zonder dat hij/zij dit zelf in de gaten heeft.

Het is daarom slim om je (potentiële) affiliates te gaan trainen. Je kunt affiliates uitleg geven over hoe ze jou product beter kunnen promoten, dan heb je het echt over een win-win situatie.

Je kunt dat bijvoorbeeld doen aan de hand van een zogenaamde partnerpagina voor affiliates. Hierop plaats je alle informatie die je hebt over jouw product, hoe affiliate marketing werkt en daarbij ook al je promotiematerialen voor je product.

Je kunt op zo’n partnerpagina ook een aanmeldingsformulier voor een autoresponder plaatsen, deze kun je dan vullen met trainingsmails voor affiliates.

Op deze manier kunnen affiliates zich bij je aanmelden voor extra tips over het promoten van je product en hoe zij geld kunnen verdienen als affiliate. Het voordeel voor jou is dat je het geautomatiseerd hebt.

Een goede affiliate levert je voordeel op

Onthoud goed: des te beter je affiliates zijn in internet marketing, des te beter zij jouw product ook kunnen promoten en des te meer resultaat jij uiteindelijk behaalt. Besteed daarom altijd goed aandacht aan je affiliates.

Als een affiliate vragen voor je heeft, beantwoordt die dan uitgebreid en in het geval van een grote affiliate (iemand met een grote website of grote e-maillijst) kun je natuurlijk altijd even opbellen. Mooie reden ook weer om je affiliates naar deze website te sturen, kunnen ze meteen een hoop tips opdoen 😉