Winnen in Google?
SEO BoekOntvang het boek

Page content

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een no cure, no pay samenwerkingsverband waarbij de een de ander promoot in ruil voor een commissie per verkoop. De affiliate is een soort van tussenpersoon die de klant binnenhaalt.

Affiliate Marketing

Voorbeeld van affiliate marketing

Dirk verkoopt een e-book over hoe je zelf bramen kunt telen. Harm heeft een website over groentetuinen en ziet het product van Dirk wel als een aanvulling voor zijn website. Harm gaat het boek van Dirk promoten en in ruil voor elke verkoop die Harm voor Dirk maakt ontvangt hij 50% van de opbrengst. Harm is in dit geval de affiliate van Dirk, hij promoot het product in ruil voor een percentage van de opbrengsten. Wanneer Harm niks verkoopt hoeft Dirk hem ook niks te betalen. Wanneer Harm een boek verkoopt dan krijgt hij daarvoor van Dirk de helft van de opbrengst.

Technisch hoogstandje of super simpel?

Nu zul je misschien denken, is dat moeilijk op te zetten en hoe hou je dat allemaal bij? Hoe weet je nou welke verkoop via Harm komt? en wat als Dirk besluit om net te doen alsof hij zelf alleen maar verkopen maakt?

Voor affiliate marketing gebruik je een speciaal systeem dat er voor zorgt dat er automatisch (heerlijk woord) wordt bijgehouden wie voor welke verkoop zorgt. Dit systeem verdeeld ook automatisch het geld tussen Dirk en Harm.

Wat is Affiliate Marketing?

Dirk is in dit geval de producteigenaar en verkoopt zijn product via een salespage en maakt gebruik van PayPro als betaal-/affiliatesysteem. Harm is hier de affiliate en promoot het product van Dirk, dit doet hij via een unieke promotielink welke hij via PayPro verkregen heeft.

Wanneer een bezoeker op de affiliatelink van Harm klikt wordt er een cookie weggeschreven op zijn of haar computer. Deze cookie slaat op dat de bezoeker via Harm is gekomen en wanneer de bezoeker het product van Dirk koopt ontvangt Harm automatisch zijn aanbrengcommissie. De percentages die ik gebruik dienen als voorbeeld, het is aan de producteigenaar om deze in te stellen.

2 vormen van affiliate marketing

Affiliate marketing kun je op verschillende manieren toepassen. Je kunt zowel geld verdienen als affiliate alls affiliates voor jou als producteigenaar laten werken. Ik ben zelf een groot voorstander van de eerste vorm, waarin jij de producteigenaar bent en er verschillende affiliates actief zijn om jouw product te promoten. Dan heb je namelijk zelf een business waar je voor de lange termijn aan bouwt.

Zoals gezegd zal ik even ingaan op de andere kant waarbij jij de affiliate bent en dus je geld gaat verdienen met het promoten van andermans product. Dit kan een erg lucratief businessmodel zijn met enkele grote voordelen.

Voordelen van affiliate zijn

  1. Je hoeft zelf geen product te maken
  2. Je hebt geen klantenservice
  3. Je hebt geen distributie
  4. Je hebt geen debiteurenbeheer

Het voordeel voor Harm is dat hij geen product hoeft te hebben en ook geen klantenservice e.d. hoeft te doen. Hij stuurt simpelweg bezoekers naar Dirk toe en Dirk doet de rest. Dit soort vormen van marketing zijn “offline” vrij ingewikkeld omdat je alles handmatig bij moet houden en dat is een hoop werk, om nog maar te zwijgen over de chaos in je boekhouding die je er aan over houdt.

Online is dit ontzettend eenvoudig omdat het affiliatesysteem alles voor je bijhoudt en je zelf dus eigenlijk niks hoeft te doen. Dirk hoeft alleen maar affiliates te zoeken en naar PayPro te sturen. Dat zoeken van affiliates kun je eenvoudig doen via Google, je zoekt dan websites in jouw markt voor wie het een aanvulling zou zijn om jouw product te promoten.

Wat ook fijn uitkomt bij deze vorm van marketing is dat het je niks kost. Dirk hoeft Harm namelijk alleen te betalen als Harm een verkoop realiseert. Dirk betaalt Harm dus altijd van het geld dat Harm zelf voor hem verdient. Zo hoeft Dirk geen kosten te maken om zijn business te laten groeien.

Ben je liever Dirk of Harm?

Ik persoonlijk ben in dit geval het liefste Dirk. Dirk heeft namelijk een product en een website en daarmee echt een business welke hij kan uitbouwen en groter kan laten groeien. Harm heeft natuurlijk een mooie situatie zo omdat hij niks anders hoeft te doen dan wat marketing voor Dirk maar de valkuil voor Harm is dat hij afhankelijk is van Dirk. Als Dirk besluit ermee te stoppen dan heeft Harm ineens niks meer…

Begrijp me niet verkeerd, het is fantastisch om zelf affiliate te zijn omdat het super simpel geld verdienen is en je er geen werk van hebt.  Het is echter het mooiste wanneer jij je eigen business al hebt. Je kunt dan aan jouw achterban andermans product promoten in ruil voor een commissie. Je verdient zo meer geld aan de business die je al hebt zonder dat je nieuwe producten hoeft te gaan maken.

Je kunt er ook voor kiezen om fulltime affiliate te zijn en niks anders te doen dan verschillende producten van anderen te promoten. Zeker als je goed bent in internet marketing dan kan dat een heerlijk leventje zijn. Ik raad je alleen wel aan om daarnaast ook zelf iets op te bouwen want daar zul je altijd plezier van houden. Affiliate marketing kan jou echt een vliegende start geven wanneer je een e-book hebt geschreven en daarvoor een salespage online hebt gezet. Ga simpelweg affiliates benaderen of ze jou willen promoten en je zult zien dat de eerste verkopen heel snel binnen kunnen rollen!

Hieronder zie je de twee modellen naast elkaar, kies maar welke het beste bij jou past!

affiliate partners

    Comment Section

    0 reacties op “Wat is affiliate marketing?

    Plaats een reactie