Winnen in Google?
SEO BoekOntvang het boek

Page content

Geld verdienen met Affiliate Marketing

Geld verdienen met Affiliate Marketing

Je kunt affiliate marketing gebruiken om meer bezoekers naar je website te krijgen maar ook om (als beginner) geld te verdienen op internet zonder dat je een eigen product hoeft te hebben. Hieronder kun je lezen over beide kanten van affiliate marketing.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een schitterende vorm van internet marketing. Affiliate marketing is een samenwerkingsverband waarbij de een de ander promoot in ruil voor een affiliate commissie per verkoop. De affiliate is een soort van tussenpersoon die de klant binnenhaalt.

Bijvoorbeeld:

Dirk verkoopt een e-book over hoe je zelf bramen kunt telen. Harm heeft een website over groentetuinen en ziet het product van Dirk wel als een aanvulling voor zijn website. Harm gaat het boek van Dirk promoten en in ruil voor elke verkoop die Harm voor Dirk maakt ontvangt hij 50% van de opbrengst.

Harm is in dit geval de affiliate van Dirk, hij promoot het product in ruil voor een percentage van de opbrengsten. Wanneer Harm niks verkoopt hoeft Dirk hem ook niks te betalen. Wanneer Harm een boek verkoopt dan krijgt hij daarvoor van Dirk de helft van de opbrengst.

Technisch hoogstandje of super simpel?

Nu zul je misschien denken, is dat moeilijk op te zetten en hoe hou je dat allemaal bij?

Hoe weet je nou welke verkoop via Harm komt? en wat als Dirk besluit om net te doen alsof hij zelf alleen maar verkopen maakt?

Voor affiliate marketing gebruik je affiliate software dat er voor zorgt dat er automatisch wordt bijgehouden wie voor welke verkoop zorgt. Dit systeem verdeeld ook automatisch het geld tussen Dirk en Harm.

Affiliate marketing systemen en software

Waar vind je zo’n systeem?

Bij PayPro zit automatisch al een affiliatesysteem in, je kunt bij je product aangeven of je wilt dat affiliates het gaan promoten en wat het percentage van de verkoop is dat de affiliate van je krijgt. Meer hoef je niet te doen, PayPro regelt de rest.

In het geval van Dirk en Harm:

Dirk stelt in PayPro bij zijn product waarvan hij een betaalknop op zijn site heeft staan dat een affiliate 50% van de opbrengst krijgt wanneer die affiliate het succesvol promoot. Harm vraagt bij PayPro voor het product van Dirk een speciale promotielink aan waarmee hij Dirk kan gaan promoten.

Harm kan deze zogenaamde affiliatelink op zijn website zetten en promoten. Wanneer er iemand op de link van Harm klikt dan komt die persoon op de website van Dirk. Op dat moment wordt er door PayPro vastgelegd dat de bezoeker via Harm is gekomen.

Wanneer die bezoeker op de site van Dirk besluit om het product aan te schaffen dan krijgt Harm zijn 50% commissie uitbetaald. Dirk kan in zijn account in PayPro zien dat hij een verkoop heeft gehad via een affiliate en zodoende dus de helft van de opbrengsten overhoudt.

Naast PayPro zijn er natuurlijk nog meer affiliatesystemen te vinden, de meest bekende is het internationale Clickbank. Het werkt vrijwel hetzelfde als PayPro alleen dan niet met iDeal maar met Creditcard.

Simpelste vorm van internet marketing die er is

Affiliate marketing is een van de meest geliefde en meest eenvoudige internet marketing vormen die er zijn.

Het grote voordeel voor Dirk is dat hij zich niet bezig hoeft te houden met de promotie van zijn product, laat dat maar aan Harm over (en naast Harm misschien nog vele anderen!).

Het voordeel voor Harm is dat hij geen product hoeft te hebben en ook geen klantenservice e.d. hoeft te doen. Hij stuurt simpelweg bezoekers naar Dirk toe en Dirk doet de rest.

Dit soort vormen van marketing zijn “offline” vrij ingewikkeld omdat je alles handmatig bij moet houden en dat is een hoop werk, om nog maar te zwijgen over de chaos in je boekhouding die je er aan over houdt.

Online is dit ontzettend eenvoudig omdat het affiliatesysteem alles voor je bijhoudt en je zelf dus eigenlijk niks hoeft te doen. Dirk hoeft alleen maar affiliates te zoeken en naar Paypro te sturen.

Dat zoeken van affiliates kun je eenvoudig doen via Google, je zoekt dan websites in jouw markt voor wie het een aanvulling zou zijn om jouw product te promoten.

Wat ook fijn uitkomt bij deze vorm van marketing is dat het je niks kost. Dirk hoeft Harm namelijk alleen te betalen als Harm een verkoop realiseert. Dirk betaalt Harm dus altijd van het geld dat Harm voor hem verdient.

Zo hoeft Dirk geen kosten te maken om zijn business te laten groeien.

Ben je liever Dirk of Harm?

Ik persoonlijk ben in dit geval het liefste Dirk. Dirk heeft namelijk een product en een website en daarmee echt een business welke hij kan uitbouwen en groter kan laten groeien.

Harm heeft natuurlijk een mooie situatie zo omdat hij niks anders hoeft te doen dan wat marketing voor Dirk maar de valkuil voor Harm is dat hij afhankelijk is van Dirk. Als Dirk besluit ermee te stoppen dan heeft Harm ineens niks meer…

Begrijp me niet verkeerd, het is fantastisch om zelf affiliate te zijn omdat het super simpel geld verdienen is en je er geen werk van hebt.

Het is echter het mooiste wanneer jij je eigen business al hebt. Je kunt dan aan jouw achterban andermans product promoten in ruil voor een commissie. Je verdient zo meer geld aan de business die je al hebt zonder dat je nieuwe producten hoeft te gaan maken.

Je kunt er ook voor kiezen om fulltime affiliate te zijn en niks anders te doen dan verschillende producten van anderen te promoten. Zeker als je goed bent in internet marketing dan kan dat een heerlijk leventje zijn.

Ik raad je alleen wel aan om daarnaast ook zelf iets op te bouwen want daar zul je altijd plezier van houden.

Affiliate marketing kan jou echt een vliegende start geven wanneer je een e-book hebt geschreven en daarvoor een salespage online hebt gezet.

Ga simpelweg affiliates benaderen of ze jou willen promoten en je zult zien dat de eerste verkopen heel snel binnen kunnen rollen!

Hieronder zie je de twee modellen naast elkaar, kies maar welke het beste bij jou past!

affiliate partners

  Comment Section

  9 reacties op “Geld verdienen met Affiliate Marketing


  Door Martin op 1 juni 2011

  Hi Tonny,

  2 jaar gelden ook research gedaan naar affiliate marketing, 4 Hour Work Week gelezen. Timothy Ferris en John Chow waren mijn voorbeelden in die tijd. Tof om te zien dat een droge Groninger (met alle respect!) dit Hollands heeft vormgegeven. Succes!


  Door Route Naar Succes op 27 februari 2012

  Duidelijk! Bedankt voor de informatie 🙂


  Door Jos op 6 juli 2012

  Zeer duidelijk artikel. Alleen een beetje jammer dat je vooral Paypro in het zonnetje zet en eigenlijk alleen affiliate vam informatieproducten als voorbeeld neemt. Ik begrijp het wel, gezien het relatie met Eelco en omdat Paypro de Nederlandse Clickbank is, maar er wordt veel meer aan affiliate marketing gedaan bij de ‘normale’ netwerken als A4Y, Tradetracker, enz. Bol.com en Wehkamp zijn natuurlijk prachtige voorbeelden van bedrijven die heel veel aan affiliate marketing doen en zeker ook de reis- en kledingbranche zijn super actief.


  Door Tonny Loorbach op 13 juli 2012

  Dit is een artikel met basisinformatie waarin ik het principe van affiliate marketing uitleg.

  Ik gebruik PayPro als voorbeeld omdat het handig is en omdat ik daar zelf goed in zit, ik gebruik het zelf namelijk. Ik heb verder geen enkele vorm van belang in PayPro.

  Er staat ook gewoon een link in naar andere software.


  Door Anton op 17 augustus 2012

  Ik zou echt niet weten wat voor product ik zou kunnen maken. Ben nog bezig met affiliate marketing, maar misschien ooit maak ik zelf een product ;).


  Door Colin op 19 februari 2013

  Weet iemand waar ik een affiliate website kan laten maken, ik ben zeer geinteresseerd in het opzetten van een website als fashionchick.nl en kleding.nl … Iemand enig idee?

  Groet Colin


  Door M op 3 juni 2013

  Vraag: Maar stel, je spreekt een percentage af. In dit voorbeeld 50%. En het gaat in dit geval om bijvoorbeeld affiliate bij een accomodatie. Het boekingsbedrag wijkt dan bij iedere klant en transactie af (immers: verschillend aantal nachten, personen of kamer), het is geen e-book met vaste prijs. Hoe weet je dan dat je echt 50% krijgt en niet wordt opgelicht door de persoon voor wie je het product promoot? Oftewel: is er een manier om zelf die software in te zien zodat je zelf kunt zien hoeveel er is uitgegeven en of je inderdaad wel 50% krijgt?


  Door Seph Fontane Pennock op 1 oktober 2014

  Bedankt voor de vraag M. Bij deze een late reactie, maar misschien zitten andere mensen met dezelfde vraag.

  Of je de exacte transactie in kunt zien is afhankelijk van de affiliate software die je gebruikt. Je kunt hier natuurlijk ook duidelijke afspraken over maken met degene wiens producten of diensten je promoot. Eens in de zoveel tijd spreek je dan met hem of haar af en neem je alle verkopen door en kijk je samen hoe je het proces kunt verbeteren zodat jullie beide meer omzet kunnen doen.


  Door Beginner op 9 september 2015

  Duidelijk artikel! Al mag er best wel iets meer gezegd worden vóór de affiliate. In mijn ogen stond die altijd onder de ‘ondernemer’. Maar inmiddels weet ik dat dat niet per definitie zo is. Een goede affiliate (ook een ondernemer, trouwens) kan de adverteerders voor het uitkiezen hebben. Ze misschien zelfs tegen elkaar op laten bieden. En laten we wel wezen: een affiliate heeft een stuk minder werk aan bijvoorbeeld lastige vragen van klanten. 😉

  Plaats een reactie