Online cursus maken, hoe doe je dat?
07 oktober 2021 
6 min. leestijd

Online cursus maken, hoe doe je dat?

We hebben een vraag binnengekregen van Lysanne:  “Hoe maken jullie een online cursus?”

In principe is het maken van een cursus heel simpel: Uitschrijven. Opnemen. Uploaden. 

Natuurlijk komen er in realiteit nog wel wat meer stappen bij kijken. 

Zo zorg je voor structuur in je online cursus

Vooral bij de meest recente cursussen die we hebben opgenomen, gebruikten we een hele gestructureerde aanpak. 

We werken een cursus eerst samen uit in een documentje. Dat begint met de verzamelfase. In een document zetten we alle informatie die we top of mind hebben over het onderwerp van de cursus. We zetten alles neer wat we kunnen bedenken. Of het nu een hoofdonderwerp of een hele specifieke tip is. Zelfs grapjes die we over het onderwerp bedenken zetten we er alvast in. We dumpen alles in een lijst, zonder oordeel. 

Zodra we ons hoofd hebben leeggemaakt, gaan we door naar de volgende ronde. We gaan door onze aantekeningen heen en kijken in de boekenkast naar wat we allemaal over het onderwerp hebben gelezen. Deze input voegen we vervolgens toe aan het document dat we al hadden. 

Online cursus structuur

Nadat alle informatie die we hebben is verzameld, brengen we er structuur in aan. We bundelen alle informatie die bij elkaar hoort. In deze fase verdelen we het hoofdonderwerp in verschillende modules. En de modules verdelen we in lessen. 

In de volgende stap maken we een totaalbeeld van de cursus. We zetten de modules, lessen en subonderwerpen in de juiste volgorde. Zo weten we precies waar elke video over gaat en welke subonderwerpen erin zitten. Bij elk subonderwerp zetten we vervolgens nog een paar steekwoorden van wat we erbij kunnen vertellen. 

Door deze manier van werken, krijgen we een hele duidelijke outline van de cursus. Tijdens het opnemen weten we precies wat er nog op andere plekken in de cursus komt. Zo wordt het een stuk makkelijker om de video’s op te nemen.

Hoe neem je je cursus op?

Wanneer we een online cursus maken, beginnen we met de outline. Op dezelfde manier bereiden we ook onze webinars en events voor. 

Een quote van Abraham Lincoln luidt: “Als ik vijf uur de tijd heb om een boom om te hakken, zou ik vier uur besteden aan het slijpen van mijn bijl.”

Wanneer je het merendeel van je tijd stopt in de voorbereiding, kun je daarna in één run opnemen en tot een mooi eindresultaat komen. 

Een cursus opnemen, hoe doe je dat? Wij maken meestal gebruik van PowerPoint slides. Je kunt ook jezelf laten filmen. Zorg in ieder geval dat je iets opneemt. 

Wij gebruiken een tool genaamd Camtasia voor het opnemen van onze video’s. De tool kost ongeveer 100 euro en is heel makkelijk te gebruiken. Met de tool nemen we ons scherm op en spreken we de cursus in. 

Nadat je je video’s hebt opgenomen, moet je ze ergens uploaden. Daar heb je verschillende tools voor. Wij kiezen ervoor om onze betaalde cursussen niet te uploaden naar YouTube, omdat dat een gratis karakter heeft. Daarom gebruiken we Vimeo

Je wilt dat mensen niet zomaar toegang krijgen tot de video’s van je cursus. Alleen de mensen die betaald hebben, krijgen toegang. Laten wij daar nu net een hele handige software voor hebben. 

In onze Huddle software krijgt iedereen die je online cursus heeft gekocht een eigen handige inlogomgeving. Je kunt hierin aangeven dat iemand wel toegang heeft tot cursus A, maar niet tot cursus B. Ook belangrijk: je kunt het hele proces automatiseren, zodat klanten meteen toegang krijgen. 

Naast onze software, zijn er nog andere manieren om hetzelfde voor elkaar te krijgen. Dit wordt echter een houtje-touwtje manier van werken en kost veel energie en tijd. Dat is waarom we Huddle hebben gebouwd. 

Maak je online cursus multimediaal

Idealiter maak je je cursus multimediaal. Je begint bijvoorbeeld met het opnemen van de video’s. Daar haal je vervolgens de audio uit en die zet je in een SoundCloud playlist. Zo maak je het mogelijk voor cursisten om je cursus onderweg te luisteren, zonder dat ze voor elke video moeten inloggen. Je biedt precies dezelfde content, maar dan in een andere vorm. 

Iets anders wat je kunt doen, is de PowerPoint-slides toevoegen als bijlage. Ook kun je ervoor kiezen om de cursus uit te schrijven en ook dit als bijlage toe te voegen. Verder heb je in Huddle de mogelijkheid om een quiz toe te voegen, waar je dezelfde content in vraagvorm laat zien. 

Door je content van je cursus op verschillende manieren aan te bieden, kun je mensen - zonder al te veel extra moeite - een hele brede ervaring geven. Je helpt mensen om op hun favoriete manier te leren.

Wat als je het spannend vind om een video op te nemen?

In de meeste gevallen bestaan onze cursussen uit screencapture video’s in de vorm van een PowerPoint met een stem eronder. Sommige ondernemers vinden het opnemen van een PowerPoint niet helemaal professioneel overkomen. Zij zijn van mening dat je als goede spreker voor een scherm moet staan. 

Daar zijn we het niet helemaal mee eens. Het draagt zeker bij aan de beleving als je een spreker ook daadwerkelijk ziet. Maar het moet wel bij jou als ondernemer passen. 

Veel ondernemers vinden het spannend om voor de eerste keer een cursus op te nemen. Je ziet jezelf nog niet voor een camera staan en zelfverzekerd een verhaal vertellen. Je denkt na over hoe je overkomt op beeld, hoe je in de camera kijkt en hoe je lacht. Daarom stel je het opnemen van je cursus maandenlang uit. Daar schiet jij niets mee op en jouw klant ook niet. 

Het opnemen van een screencapture waarin je zelf niet te zien bent, is een stuk laagdrempeliger. Je stelt het opnemen van je cursus hierdoor minder snel uit en kunt sneller stappen maken in je business. En als je dat wilt, kun je later alsnog een professionaliseringsslag maken. 

Nog een voordeel van het opnemen van een PowerPoint, is dat je er zorgeloos in kunt knippen. Verspreek je je en wil je een stukje opnieuw doen? Dan kun je dat prima doen, zonder dat de kijker er iets van merkt. Wij nemen sommige takes wel 10 keer opnieuw op. 

Wanneer je gaat knippen in een sessie waarbij je wel in beeld bent, valt dat veel meer op. Ook dan is het de vraag: is dat erg? Wij denken van niet. Tenzij je extreem veel van dat geknip tussendoor hebt. 

Tijd om jouw eerste online cursus te maken

Als je je eerste online cursus gaat maken, kun je het beste beginnen met wat jou het meest ligt. Misschien weet je van jezelf: als ik een inhoudsopgave moet maken, gebeurt er niets. En als je PowerPoint-slides moet maken, gebeurt er ook niets. 

Misschien werkt het dan wel om een zaaltje te huren, 20 mensen uit te nodigen en je verhaal live over te brengen. Dat laat je vervolgens opnemen en bied je aan als cursus. Als dat voor jou werkt, moet je het vooral zo aanpakken. Begin bij wat het beste bij jou past.

Ben je van plan om vaker een online cursus te maken? Dan is het wel handig om er een bepaalde structuur in te bouwen: Verzamelen. Structureren. Powerpoints maken. Voorbereiden. Opnemen. Uploaden. Online zetten. Verkopen.
Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Sander Touw
Door

Sander Touw

op 13 Oct 2021

Bij het maken van je eerste cursus is het inderdaad heel belangrijk om eerst een outline te maken. Neem je tijd en regel alles op de puntjes, Het laatste wat je wilt is de indruk geven dat je een amateur bent die niet weet wat ze doen. Als camera-shy bent, dan is het ook handig om eerst een proefcursus video op te nemen en om te zien wat je daar kan verbeteren.

Lynn IMU
Door

Lynn IMU

op 18 Oct 2021

Hi Sander, Precies! Een goed begin is het halve werk. En hoe vaker je een video opneemt, hoe meer het went! Met de tijd zal de verlegenheid dus ook afnemen :-).

Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!