E-book maken (stappenplan)
Wil je zelf een e-book schrijven? Goed plan! De verkoop van e-books groeit al jaren ontzettend hard op het internet maar toch zie je dat er in veel markten (zeker in Nederland) nog maar weinig e-books te koop zijn.
Des te meer reden voor de Nederlandse internet ondernemer om een e-book te gaan schrijven over zijn/haar passie, expertise, hobby, vak of interessegebied. Ook wij hebben verschillende e-books geschreven die wij als weggever gebruiken voor het opbouwen van onze mailinglijst.
Wat is een e-book?
Een e-book is een digitaal boek wat veelal in een .pdf formaat te downloaden is zodat je het op je computer kunt lezen of uit kunt printen. Tegenwoordig zie je ook steeds meer e-books in .epub formaat verschijnen zodat het op Ipads en e-book readers gelezen kan worden.
Voordelen van een e-book
De voordelen van een e-book zijn dan ook dat e-book readers licht in gewicht zijn en makkelijk mee te nemen, maar ook dat je zelf de instellingen kunt aanpassen, zoals het bepalen van de achtergrondkleur of het lettertype waarin je leest. Daarnaast kun je een e-book meestal meteen downloaden, zijn ze niet duurder dan gewone boeken en vaak zelfs gratis.
De laatste jaren zijn de e-books in Nederland niet meer weg te denken en wordt het ingezet als marketing tool (weggever) om bedrijven, producten en merken nog beter in de markt te zetten. ZZP-ers, maar ook grote bedrijven, geven e-books uit waarmee ze zichzelf als expert profileren in de hoop meer klanten aan te trekken. In principe kan iedereen een e-book schrijven.
Een e-book schrijven:
Het maken van een e-book is een van de meest eenvoudige methoden is om snel aan een product te komen om te kunnen verkopen op het internet. Een e-book maken kan vrij eenvoudig zijn. Iedereen kan een e-book schrijven, zelfs als je geen geboren schrijver bent of wanneer je geen discipline hebt om lang achter elkaar aan hetzelfde te werken. Het geheim voor het schrijven van een goed e-book zit hem de voorbereiding.
Stap 1: Een goed onderwerp
Het maken van een goed e-book begint met het verzinnen van een goed onderwerp. Dit moet een onderwerp zijn waar je verstand van hebt en waar je over kunt schrijven maar ook een onderwerp waar mensen interesse in hebben en naar op zoek zijn. Je kunt vaak inspiratie opdoen door te kijken naar het buitenland of door te kijken naar verschillende boektitels in de bibliotheek.
Ook een zoekwoordenonderzoek of het gebruik van een tool zoals Google trends kan je helpen om inzage te krijgen in de onderwerpen waar je doelgroep zoal naar zoekt. Wanneer je eenmaal een goed onderwerp hebt, ga je dan niet blindstaren op een goede titel alvorens je start met schrijven. Een titel komt vaak met een ingeving wanneer je al aan het schrijven bent.
Stap 2: Hoofonderwerpen bepalen
De beste manier om een goed overzicht te krijgen is het maken van de inhoudsopgave van je e-book. Schrijf eerst alle hoofdonderwerpen voor je boek uit op papier, wees niet al te kritisch maar schrijf alles op wat in je opkomt. Zodra je niks meer weet kun je deze gaan reorganiseren. Zet ze in de juiste volgorde en kijk of je sommige onderwerpen schrapt of eventueel samenvoegt met anderen.Je deelt op deze manier je e-book als het ware op in kleine hapklare brokken.
Stap 3: Subonderwerpen
Wanneer je klaar bent met alle hoofdonderwerpen / hoofdstukken van je boek dan kun je subonderwerpen ofwel paragrafen gaan verzinnen. Hiermee maak je per hoofdstuk een structuur en weet je zeker dat elk hoofdstuk alle informatie bevat die je er in wilt hebben en ook een juiste volgorde heeft.
Stap 4: Steekwoorden
Het is handig om per paragraaf enkele steekwoorden op te schrijven van de inhoud die je daar wilt hebben. Zo kun je een volledige breindump loslaten op de blauwdruk van je e-book en weet je zeker dat alles wat je wilt vertellen op de juiste plaats en in de juiste volgorde staat.
Ook hulpmiddelen zoals websites, quotes, links naar statistieken, verwijzingen naar andere boeken e.d. kun je hier alvast noteren zodat je weet dat je deze tijdens het schrijven van je e-book niet vergeet. Pas als je deze hele structuur klaar hebt ben je klaar om te gaan schrijven.
Stap 5: E-book schrijven!
Als je de inhoudsopgave hebt dan heb je een goed overzicht van je e-book van voor tot eind. Zo weet je zeker dat je niks vergeet en zodoende met een helder hoofd kunt schrijven. Je kunt nu gaan starten met het invullen van alle kopjes die je hebt uitgeschreven, gebruik bijvoorbeeld de verschillende koppen in Word om de structuur aan te geven en een inhoudsopgave te genereren.
Je kunt ervoor kiezen om van voor naar achter te gaan werken maar probeer wel op je inspiratie te letten, soms heb je voor een bepaald hoofdstuk ineens inspiratie en dan moet je daar natuurlijk gebruik van maken ook al ben je misschien nog niet zo ver. Wanneer je elke dag een geblokte periode in volle focus aan je e-book schrijft kun je in no time een mooi e-book af hebben.
Stap 6: Editen
Schrijf je e-book eerst helemaal af voordat je het gaat editen. Dit betekent het herschrijven, mooier opmaken, spelfouten er uit halen enzovoorts. Wanneer je dit tijdens het schrijven al gaat doen beperk je jezelf en je inspiratie van dat moment. Probeer eerst alles uit je hoofd te halen wat er in zit alvorens je het gaat structureren en mooier laat overkomen.
Bij het editen kun je het beste eerst de tekst helemaal compleet maken zoals het uiteindelijk gaat worden voordat je het gaat opmaken. Wanneer je eerst gaat opmaken en later tekst toevoegt of verwijderd loop je het risico dat je indeling niet meer mooi uitkomt en je weer opnieuw moet gaan opmaken. Enkele tips voor de opmaak van je e-book:
- Gebruik voldoende tussenkopjes voor het overzicht
- Gebruik witregels tussen de alinea's
- Gebruik een goede regelafstand, dit bevorderd het leesplezier
- Plaats een kop- en voettekst op elke pagina met o.a. copyright en de url van je website
- Houd de kleur van je tekst altijd zwart en de achtergrond wit
- Maak je e-book zo visueel mogelijk zodat ook 'scannende' lezers er waarde uithalen
- Maak een mooie voorpagina gevolgd door een titelpagina
Afbeeldingen voor de voorpagina en cover van je e-book of voor illustraties in je e-book kun je vinden via Stockphoto websites.
Stap 7: Digitale vormgeving
Wanneer je goed overweg kunt met Photoshop dan kun je eventueel het programma CoverActionPro aanschaffen om een mooie digitale 3D cover van je e-book te maken. Het programma My Ebook Cover Maker is daarnaast een zeer eenvoudige tool om prachtige covers te maken wanneer je zelf geen designer bent en ook geen verstand hebt van Photoshop.
Een professionele 3D cover verhoogt de waarde van een digitaal product aanzienlijk en geeft een stukje tastbaarheid aan je product in de ogen van je lead of klant. Denk aan een strakke cover voor je e-book, audiobook, video programma, online cursus, softwarebox etc.
Stap 8: E-book weggeven
Als je e-book eenmaal klaar is dan is het tijd om het te gaan verkopen of om het als "give away" op je opt-in pagina plaatsen zoals je hier ziet:
Stap 9: E-book verkopen
Wil je je e-book toch liever verkopen? Het meest eenvoudige wat je kunt doen is het online zetten van een goede salespage met een betaalpagina die de klant na betaling doorstuurt naar een zogenaamde bedankpagina.
Op deze manier heb je snel een effectief verkoopproces online staan waar je direct bezoekers naartoe kun gaan sturen. Dat kun je doen aan de hand van SEO, affiliate marketing, Google Adwords, Facebook en nog vele andere methoden.