zelf-wordpress-website-bouwen-in-een-paar-stappen

Wordpress website maken in 5 stappen!

Een WordPress website maken is tegenwoordig erg eenvoudig. In de onderstaande 5 simpele stappen leggen we uit hoe je volledig zelfstandig een goede wordpress website kunt maken zonder dat je daar (veel) geld voor uit hoeft te geven.

Voor je start:

Wil je jezelf een hoop tijd, geld en energie (lees:frustratie) besparen? Check dan Phoenix!

De 5 stappen om zelf een WordPress website te maken:

Stap 1: Hosting en domeinnaam regelen

Om zelf een WordPress website te kunnen installeren heb je serverruimte nodig waar jouw website op komt te staan. Dat heet hosting. Je kunt dit vergelijken met de harde schijf van je computer waar je bestanden op staan. Alleen in Nederland zijn er al honderden hostingspartijen waar je een hostingspakket kunt afsluiten. Prijzen hiervoor beginnen bij €4,- en gaan door tot €50,- (of duurder) per maand. Een aantal goede hostingspartijen zijn bijvoorbeeld:

Stap 1.2: Een domeinnaam registreren

Kies een domeinnaam voor je website en controleer of deze nog beschikbaar is. Je kunt dat hier bij HostNet controleren bijvoorbeeld. Zodra je een domeinnaam hebt bedacht die nog beschikbaar is, kun je hiervan de .nl versie registreren als het een Nederlandse website betreft. Registreer een .com als je een Engelstalige of internationale website wilt starten. Het is af te raden om met andere extensies als .info of .net te werken. De bestanden van je website worden opgeslagen op je hostingsaccount en deze wordt gekoppeld aan je domeinnaam.

Stap 2: WordPress website installeren

Wordpress website makenZodra je dit geregeld hebt, kun je WordPress op je hostingsaccount installeren. Wordpress is gratis software voor het maken van websites. Het is een zogenaamd CMS (Content Management System) dat je gebruikt om je website mee te bouwen en te beheren. Bij de meeste hosters, bijvoorbeeld bij WebChamp, kun je dit in enkele seconden laten installeren.

Zelf doen?

Je kunt het ook zelf doen als je een beetje verstand hebt van techniek. Ga dan naar de website van WordPress, download de software en installeer het systeem via FTP op je domeinnaam. Snap je deze laatste zin niet? Dan is het een goed idee om het niet zelf te doen…

Eenvoud voor success

Zodra WordPress is geïnstalleerd heb je al een volledige website. Het design wat je ziet is het standaard design van WordPress. Je kunt daarbij zelf verschillende dingen zoals kleuren, achtergrond, de banner, menu’s e.d. gaan aanpassen.

twenty fourteen wordpress thema

Het nieuwste gratis thema van WordPress: ‘Twenty Fourteen’.

Update maart 2015: Bekijk ook het nieuwe Twenty Fifteen thema van WordPress waarmee je in een handomdraai een gratis website kunt opzetten.

Stap 3: Een design (thema) kiezen

Voor WordPress websites zijn letterlijk duizenden designs gratis te downloaden. Voor WordPress heten designs “thema’s” of “themes”. Je kunt deze downloaden en op je eigen website plaatsen. Je kunt voor gratis design gaan maar je kunt ook naar Themeforest.net of Woothemes.com gaan. Daar vind je zeer hoogwaardige en moderne designs voor erg weinig geld. Met $45 kom je vaak al een heel eind. Weet je niet hoe je zo’n gekocht design op je website moet krijgen? Neem wederom contact op met je hostingprovider. Voor hen is het namelijk vaak een kwestie van seconden om dit even voor je te doen…

Tip:

Neem de tijd om alle designs op deze twee websites goed te bekijken en kies een design dat helemaal overeenkomt met jouw wens. Zo heb je er na aankoop het minste werk aan.

Stap 4: Plugins installeren

Wanneer je dan een mooie website neer hebt gezet kun je deze gaan uitbreiden met extra functionaliteiten en natuurlijk de website beter optimaliseren qua SEO en gebruiksvriendelijkheid. Je doet dat aan de hand van WordPress plugins. Je kunt deze plugins op de site van WordPress vinden. Pas wel op met plugins, in deze video vertel ik je waarom:

Tip: Wat je ook doet, installeer in ieder geval de SEO plugin van Yoast. Deze plugin maakt het doodeenvoudig om de basis zoekmachine optimalisatie van je website in te richten.

Welke plugins heb je nog meer nodig? Bekijk deze handleiding om meer handige plugins te ontdekken.

Stap 5: Je website doelgericht maken

Gefeliciteerd, je hebt nu een simpele website gemaakt. En nu? Je haalt het meeste uit je website wanneer je deze als (marketing)middel gebruikt . Zo kun je de website gaan gebruiken voor het:

 1. Het aantrekken van bezoekers (Hoe? Download Winnen in Google)
 2. Het omzetten van die bezoekers naar een bepaald resultaat (website conversie)

Vraag jezelf dus af wat het resultaat is dat je uit de website wilt halen. Een aantal voorbeelden:

 • Het opbouwen van een lijst met e-mailadressen (opt-in)
 • Offerteaanvragen krijgen voor je dienst of product
 • Directe sales doen via de website (bijvoorbeeld via een salespage)
 • Bezoekers doorsturen naar je webshop
 • Een community opbouwen (lees hier meer)

Ga bloggen!

WordPress is ideaal voor het plaatsen van blogberichten. Plaats waardevolle blogberichten op je website en je zult zien dat je steeds meer bezoekers en steeds meer resultaat uit die bezoekers zult gaan krijgen. Moeilijker dan dit is het niet. Ik hoop hiermee de “Mythe” over het opzetten van een goede website doorbroken te hebben. Je hoeft hier echt niet technisch voor te zijn, het kost vrijwel niets (tientjeswerk) en je kunt het letterlijk binnen een dag geregeld hebben.

Wil je dat wij een WordPress website voor je opzetten?

Wil je dat wij een perfecte WordPress website voor je opzetten? Enkele voordelen van onze Phoenix websites:

 1. Ze zijn ontwikkeld om hoog te scoren in Google (SEO)
 2. Ze zijn geoptimaliseerd op maximaal resultaat (conversie)
 3. Je hebt geen technische kennis nodig om er mee te werken
 4. Je hebt automatisch al je statistieken inzichtelijk
 5. Je website is razendsnel en behaalt de beste prestaties
 6. Je groeit mee met de nieuwste technologische ontwikkelingen
 7. Je krijgt toegang tot onze community met andere internetondernemers

Interesse? Neem dan vooral even vrijblijvend contact met ons op!