Wat is opt-in en hoe werkt het?

Wat is opt-in en hoe werkt het?

Opt-in betekent het bewust aanmelden of inschrijven voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief. Met opt-in geeft iemand expliciete toestemming dat zijn / haar e-mailadres gebruikt mag worden om informatie (zoals nieuwsbrieven of aanbiedingen) te verzenden.

Hoe werkt opt-in?

Opt-in zie je veelal  in de vorm van opt-in pagina's en opt-in formulieren op websites waarbij je bijvoorbeeld aan kunt melden voor de nieuwsbrief of voor een gratis weggever (en daarmee ook indirect voor de nieuwsbrief).

Opt-in formulier

Opt-in wetgeving

Sinds de AVG-wetgeving dient een inschrijver ondubbelzinnige toestemming te geven voor het ontvangen van nieuwsbrieven en informatie. Dat betekent dat een inschrijfformulier voor bijvoorbeeld een weggever een checkbox dient te bevatten waarmee de inschrijver toestemming geeft om naast de weggever ook verdere e-mails te ontvangen.

Om opt-ins te verzamelen maak je gebruik van e-mailmarketingsoftware zodat je kunt aantonen wanneer een opt-in verkregen is en zodat iedere nieuwsbrief ook altijd een opt-out mogelijkheid bevat

Wat is een soft opt-in?

Opt-in kan bijvoorbeeld ook standaard inbegrepen zijn bij het plaatsen van een bestelling. Voor het ontvangen van essentiële informatie over de levering en het gebruik van het product is geen expliciete toestemming nodig. Ook voor het verzenden van een betaalherinnering is geen toestemming nodig.

Wanneer je een klant informatie wilt sturen over aanvullende producten en diensten, dan mag dat ook als een soft opt-in. De klant moet echter bij bestelling wel de mogelijkheid hebben gehad om zich voor dergelijke mailings af te melden.

Single of dubbel opt-in?

Wanneer je bezoekers op je website een opt-in mogelijkheid biedt, dan kun je kiezen voor single opt-in of dubbel opt-in. Bij single opt-in krijgt een inschrijver direct toegang tot de aangeboden informatie (zoals de weggever) en bij dubbel opt-in is er een extra bevestiging van het e-mailadres nodig. Beide zijn wettelijk gezien toegestaan.

Single en dubbel opt-in